پنجشنبه های خونین یمن
روزهای ‘پنجشنبه’ در یمن طی چند هفته گذشته به خاطر بمباران های مرگبار جنگنده های ائتلاف عربی، به روزی ‘خونین’ برای مردم این کشور بویژه کودکان و غیرنظامیان تبدیل شده است.
ائتلاف عربی که طی حدود چهار سال گذشته روزی را بدون حمله به شهرهای یمن سپری نکرده، به نظر می رسد قصد دارد روزهای پنجشنبه را در تقویم و روزشمار جنایت خود در این کشور فقیر خاورمیانه به روزی ماندگار در اذهان جامعه جهانی مبدل کند.
روز پنجشنبه 11 مرداد ماه، یک بیمارستان و یک بازار در بندر الحدیده در استان الحدیده یمن مورد حمله جنگنده های ائتلاف عربی قرار گرفت که در نتیجه این اقدام 60 نفر از مردم کشته و حدود یکصد نفر دیگر زخمی شدند.
اما در حالی که این حمله مرگبار از افکار عمومی جامعه جهانی پاک نشده بود، روز پنجشنبه 18 مرداد ماه روز تلخ دیگری رقم خورد و جنگنده های ائتلاف عربی در حمله به یک اتوبوس حامل دانش آموزان در شهر ‘ضحیان’ در استان صعده، سبب مرگ 52 دانش آموز یمنی و نیز زخمی شدن 80 نفر دیگر از آنان شد.
این حمله نیز گرچه با واکنش های جهانی و نیز سازمان ملل متحد روبرو شد اما این فشارها مانعی برای ائتلاف عربی در استمرار حملات نظانی خود به کودکان و غیرنظامیان نشد و این ائتلاف در پنجشنبه ای دیگر، دست به جنایتی جدید زد.
روز پنجشنبه یکم شهریور ماه خودرو حامل آوارگان در منطقه ‘الکوعی’ در شهر الدریهمی استان الحدیده یمن مورد بمباران جنگنده های ائتلاف عربی قرار گرفت که در نتیجه این اقدام 31 نفر از جمله 27 کودک و چهار زن کشته شدند.
در پی این حمله مرگبار، صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) در توئیتی از کودکان به عنوان قربانیان اصلی جنگ یمن یاد کرد و با مخاطب قرار دادن عربستان به عنوان عنصر بنیانگذار ائتلاف ضد یمنی نوشت: خشونت علیه کودکان یمنی چه زمانی پایان می یابد.
واکنش به حمله جنگنده های ائتلاف عربی به خودرو آوارگان یمنی به یونیسف محدود نشد و سازمان دفاع از حقوق زن و کودک (انتصاف) نیز با صدور بیانیه ای این اقدام را محکوم کرد.
در بیانیه این سازمان که روز گذشته(جمعه) انتشار یافت، آمده است: نیروهای ائتلاف سعودی نه تنها شریعت اسلام و قوانین بین المللی انسانی را زیر پا گذاشته اند بلکه مهم ترین حق در قوانین بشردوستانه را که حق حیات است، نقض کرده اند.
سازمان ‘انتصاف’ همچنین در این بیانیه، حمله به کودکان و زنان را مغایر با دین اسلام، نقض قوانین بین المللی بشر دوستانه و حقوق بشر دانسته و نیز هدف قرار دادن کودکان و زنان را یک جنایت جنگی برشمرد.
وزارت حقوق بشر یمن نیز با محکوم کردن جنایت ائتلاف عربی در منطقه الکوعی شهر الدریهمی، خواستار تحقیق درباره آن شد.
در بیانیه این وزارتخانه تصریح شده است: در حالی وجدان جهانی هنوز نسبت به جنایت وحشیانه عربستان در 9 اگوست(18 مرداد) علیه ده ها کودک یمنی سوار بر اتوبوس در منطقه ضحیان استان صعده هنوز بیدار نشده، دشمن متجاوز به رهبری آل سعود و آل نهیان دست به جنایت جدیدی در منطقه الکوعی شهر الدریهمی زدند.
این بیانیه آمده است: ائتلاف سعودی همچنان کشتار بی گناهان، کودکان و زنان، تخریب آثار باستانی و تاسیسات شهری و زیرساخت ها را که با قوانین بشردوستانه بین المللی، منشور سازمان ملل و ادیان آسمانی مغایرت دارد، ادامه می دهد.
وزارت حقوق بشر یمن در این بیانیه از وجدان های بیدار، شورای امنیت و حقوق بشر خواست با تشکیل کمیته تحقیقات بی طرف در خصوص جنایات دشمن طی سه سال و نیم گذشته تحقیق کرده و مجریان این جنایات را به دادگاه بین المللی تحویل و به محاصره کامل یمن پایان دهند.
عضو شورای سیاسی انصارالله نیز تداوم کشتار غیرنظامیان و شهروندان را نشانه شکست متجاوزان در میدان نبرد دانست.
‘ضیف الله الشامی’ در گفت وگو با ایرنا افزود: پس از شکست از مردان قهرمان در میدان نبرد، دشمن وادار به هدف قراردادن زنان و کودکان شده و این کشتارها و جنایت ها، تصویر واقعی از هویت دشمن است که نمی تواند آن را مخفی کند.
وی همچنین با انتقاد از سکوت جامعه جهانی نسبت به جنایت های ائتلاف عربی در یمن افزود: سکوت جامعه جهانی نشان می دهد که دلار آمریکا، ریال سعودی و درهم امارات است که سخنگوی سازمان ها و نهادهای بین المللی و تهیه کنندگان گزارش های آن شده است و چیزی به نام وجدان انسانی و قوانین حقوقی باقی نمانده که محترم شمرده شود.
** بی اعتبای ائتلاف عربی
حمله مرگبار به اتوبوس حامل دانش آموزان در شهر ضحیان استان صعده، با واکنش شدید جامعه جهانی روبرو شد و ‘آنتونیو گوترش’ دبیرکل سازمان ملل متحد پس از نشست شورای امنیت با موضوع یمن ضمن انتشار بیانیه ای خواستار تحقیق فوری و مستقل در مورد جنایت صعده شد.
اما به نظر می رسد حمله نظامی ائتلاف عربی به کاروان آوارگان یمنی در منطقه الکوعی شهر الدریهمی عزم سازمان ملل را برای پیگیری این موضوع جزم کرده است.
هماهنگ کننده امور انسانی سازمان ملل متحد در یمن روز گذشته (شنبه) با صدور بیانیه ای ضمن تاکید بر تحقیقات مستقل و بی طرف درباره آنچه در این کشور رخ می دهد، خواستار پایان دادن به جنگ یمن شد.
‘لیز گراندی’ افزود: آنچه در یمن رخ می دهد، قابل تصور نیست، وقت آن رسیده که همگان به واقعیت این جنگ خانمانسوز و هزینه های انسانی آن پی ببرند و برای پایان دادن به جنگ در این کشور اقدام فوری کنند.
وی در این بیانیه ادامه داد: بمباران خانه ای در شهر الدریهمی در جنوب شهر الحدیده چهار کشته و دو زخمی بر جا گذاشت و روز بعد از آن حمله هوایی ائتلاف سعودی به این شهر منجر به مرگ چند نفر از جمله چند کودک و زن شد.
گراندی افزود: دو هفته قبل ده ها کودک بی گناه در نزدیکی شهر صعده در جریان بمباران جنگنده های سعودی کشته و ده ها تن دیگر زخمی شدند.
وی تاکید کرد که باید درباره همه این موارد به صورت مستقل و بی طرف تحقیقات صورت گیرد تا همگان به واقعیتی که در یمن می گذرد، پی ببرند.
به رغم تاکید این مقام سازمان ملل متحد، اما بسیاری از نهادهای بین المللی از جمله دیده بان حقوق بشر نسبت به درستی تحقیقات ائتلاف عربی با تردید می نگرند و اعتباری برای آن قائل نیستند.
مدیر اجرایی دیده بان حقوق بشر در بخش خاورمیانه به تازگی در گزارشی، تحقیقاتی را که نیروهای ائتلاف عربی در زمینه جنایات جنگی در یمن انجام داده فاقد اعتبار و غیرمنصفانه و به دور از شفافیت، بی طرفی و استقلال دانسته است.
به گزارش روزنامه ‘القدس العربی’ چاپ لندن، ‘ساره لیا ویتسن’ در این گزارش تصریح کرد است: ائتلاف عربی دو سال قبل ادعا کرد تیم مشترک ارزیابی حوادث به شکل مستند درباره حملات هوایی غیرقانونی این ائتلاف تحقیقاتی به عمل آورده اما حقیقت این است که محققان جنایات جنگی را به هر شکلی مخفی کرده اند.
وی ادامه داد: اعضای ائتلاف عربی میزان خسارت وارد شده به زیرساخت های شهری را کم و غیرعمدی جلوه داده اما شواهد موجود در سال 2015 میلادی حاکی است که نیروهای ائتلاف عربی بارها مجتمع مسکونی در ‘المخا’ را بمباران و دستکم 65 تن را شهید و ده ها تن دیگر را زخم کرده است.
مدیر اجرایی دیده بان حقوق بشر در بخش خاورمیانه در ادامه گزارش خود تصریح کرد: علی رغم وعده های ائتلاف عربی هیچ روش مشخصی برای دریافت غرامت از نیروهای ائتلاف عربی توسط خانواده های قربانیان وجود ندارد. عربستان ادعا کرده بود به قربانیان 6 حمله از 12 حمله غرامت می پردازد اما هیچ اقدامی انجام نداد.
وی همچنین از کشورهای عضو ائتلاف عربی خواست به تعهدات قانونی خود برای تحقیق درباره موارد نقض حقوق بشر و مجازات مسوولان به عنوان مجرمان جنگی پایبند باشند.
بر اساس این گزارش، کشورهای عضو ائتلاف عربی باید غرامت قربانیان حملات غیرقانونی را در راستای همدری با مردم یمن بپردازند.
ساره لیا ویتسن در این گزارش ضمن درخواست از آمریکا، انگلیس و فرانسه برای توقف فروش سلاح به عربستان تصریح کرد: تداوم حملات هوایی غیرقانونی ائتلاف عربی و عدم اجرای تحقیقات کافی، وارد کنندگان اسلحه به ائتلاف عربی از جمله آمریکا، انگلیس و فرانسه را در معرض خطر همدستی در حملات غیر قانونی قرار می دهد.
مدیر اجرایی دیده بان حقوق بشر در بخش خاورمیانه افزود: آمریکا با حمایت تسلیحاتی مستقیم از ائتلاف عربی به سرکردگی عربستان پس از مدت کوتاهی به یکی از طرف های جنگ یمن تبدیل شده و احتمالا مسوولیت این جنایت به عهده مقامات آمریکایی است.
وی سران عربستان و امارات را دیگر مسئولان جنایات در یمن دانست و از شورای امنیت خواست سران این کشورها را تحریم کند.
** همدستی آمریکا در قتل عام کودکان یمنی
ائتلاف عربی از ششم فروردین سال 1394 با چراغ سبز آمریکا به یمن حمله کرد از این رو بسیاری از تحلیلگران
از مقامات کاخ سفید چه در دوره ‘باراک اوباما’ رییس جمهوری سابق و دمکرات و چه ‘دونالد ترامپ’ رییس جمهوری کنونی و جمهوریخواه آمریکا به عنوان همدستان ائتلاف عربی در جنایت در یمن یاد می کنند.
«میکا زنکو» پژوهشگر ارشد در اندیشکده انگلیسی چتم هاوس در یادداشتی که به تازگی در تارنمای نشریه ‘فارن پالیسی’ منتشر کرده با اشاره به جنگ یمن نوشت: دولت آمریکا در حال ارتکاب جنایات جنگی هولناکی است و واشنگتن باید از جنگ سعودی ها علیه یمن خارج شود.
وی افزود: دولت آمریکا باید حمایت نظامی مستقیم از جنگ علیه یمن به سرکردگی عربستان را از همان روز اول حمله متوقف می کرد. مشارکت آمریکا در این جنگ از 26 مارس 2015 آغاز شد، یعنی همان زمانی که یک سخنگوی وقت کاخ سفید اعلام کرد، اوباما مجوز حمایت لجستیک و اطلاعاتی از عملیات نظامی به سرکردگی – شورای همکاری خلیج فارس – را صادر کرده است.
این تحلیلگر مسایل سیاسی با بیان اینکه آمریکا بدون هدف و چشم اندازی روشن در جنگ – یمن – شریک شد، افزود: این مساله دو نتیجه در پی داشت. نخست آنکه، فهرستی بلندبالا از جنایت جنگی به وجود آمد که هفته گذشته نیز ادامه یافت، به طوری که هواپیماهای سعودی با استفاده از مهمات آمریکایی یک اتوبوس مدرسه را بمباران کرده و ده ها کودک مدرسه ای یمنی را به قتل رساندند. دوم آنکه، دولت آمریکا با پیشه کردن سکوت به این اقدام پاسخ داد.
زنکو نوشت: اینکه چرا مقام های دولت اوباما و ترامپ تلاشی برای توجیه حمایت آمریکا از تعرض عربستان به یمن انجام نداده اند، یک دلیل ساده دارد و آن این است که این حمایت ها غیرقابل توجیه است. کمتر از یک ماه پس از آغاز نقش آمریکا در جنگ یمن یک مقام وزارت دفاع امریکا (پنتاگون) که نامش فاش نشد، اعلام کرد، اگر در مورد علت حمایت ما از این جنگ سووال کنید، پاسخ بسیاری از مقامات این است که ما نمی توانستیم مانع از بروز آن شویم. این اظهارات نشان دهنده سهل انگاری آشکار آمریکا در مسائل راهبردی است، یعنی به سلاطین عرب اجازه داده تا با تصمیم های ضعیف خود سیاست نظامی آمریکا را تعیین کنند.
با این حال با وجود محرز بودن نقش پر رنگ آمریکا در ایجاد و استمرار جنگ یمن و نیز جنایت های ائتلاف عربی در کشتار غیرنظامیان بویژه کودکان این کشور، مقامات آمریکایی را وادا به انتقاد و نیز ورود به این موضوع کرده است.
‘کریس مورفی’ سناتور دمکرات هفته گذشته در صحن سنا و در حالی که درباره بودجه دفاع ملی سال 2019 بحث می شد بر ضرورت قطع تامین مالی ائتلاف برای بمباران یمن تاکید کرد و گفت: برای من غیر قابل تصور است که همچنان در قتل عام کودکان یمنی مشارکت داشته باشیم در حالی که منافع آن برای امنیت آمریکا صفر است.
وی با اشاره به هدف قرار گرفتن دانش آموزان در شهر ضحیان یمن افزود: خواستار اصلاح بودجه تامین مالی بمباران یمن هستم تا زمانی که بدانیم چرا غیرنظامیان یمنی مورد هدف قرار می گیرند.
اظهارات این سناتور دمکرات در حالی صورت گرفته که پیشتر نمایندگان کنگره آمریکا از ترامپ رییس جمهوری این کشور خواستند، براساس قانون اختیار دفاع ملی آمریکا، طی 30 روز، گزارشی را درباره اهداف عربستان و امارات در حمله به یمن به کنگره ارسال کند.
** شرمساری ‘لاکهید مارتین’
در حالی که نهادهای حقوق بشری جهانی و ضد جنگ، آمریکا، انگلیس و فرانسه را به خاطر فروش سلاح به کشورهای عضو ائتلاف عربی بویژه عربستان سرزنش می کند و خواستار توقف این اقدام هستند، شرکت های سازنده صنایع جنگی نیز از فشار افکار عمومی در امان نیستند.
شرکت آمریکایی لاکهید مارتین دومین تولید کننده بزرگ جنگ افزار در جهان به مناسبت 19 اوت – 28 مرداد ماه – روز جهانی عکاسی در اقدامی تبلیغی، با انتشار فراخوانی از مخاطبان خود خواست یک عکس جذاب از یکی از محصولات این شرکت را در توئیتر به اشتراک بگذارند اما پاسخی ورای انتظار دریافت کرد.
کاربران در پاسخ به درخواست لاکهید مارتین تصاویری از کیف های خون آلود دانش آموزان کشته شده در شهر ضحیان یمن را با این زیرنویس ‘این حاصل محصولات شماست’ و ‘آنها باید به هدف گیری این محصول افتخار کنند’ را بازنشر دادند و شدت انتقادات به حدی بود که شرکت لاکهید مارتین توئیت ابتدایی در این مورد را ساعاتی بعد از صفحه خود حذف کرد.
به نظر می رسد آنچه که انتقاد افکار عمومی به شرکت لاکهید مارتین شد، گزارش اخیر شبکه خبری ‘ سی.ان.ان ‘ است که در آن تصریح شد، بمب استفاده شده ائتلاف عربی برای انهدام اتوبوس دانش آموزان یمنی، ساخت آمریکا بوده و در توافق تسلیحاتی وزارت خارجه آمریکا به عربستان تحویل داده شده است.
به گزارش سی.ان.ان، این سلاح یک بمب 227 کیلوگرمی هدایت لیزری موسوم به ‘ام کی 82’ (MK 82) ساخت کمپانی لاکهید مارتین آمریکا است که واشنگتن آن را به ریاض داده بود.
** کودکان، قربانیان اصلی جنگ یمن
جنگ یمن گرچه روندی فرسایشی به خود گرفته، اما قربانیان اصلی این جنگ غیرنظامیان و بویژه کودکان هستند.
این جنگ تاکنون حدود 38 هزار کشته و زخمی برجای گذاشته اما اقدام ائتلاف عربی در محاصره این کشور و ممانعت از ورود کمک های انسان دوستانه و پزشکی، وضعیت وخیمی را برای کودکان رقم زده است.
صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) به تازگی در گزارشی اعلام کرد، 66 هزار کودک یمنی زیر پنج سال، سالانه براثر بیماری های قابل پیشگیری جان خود را از دست می دهند.
به گزارش خبرگزاری ‘آناتولی’، «مرشل ریلانو» نماینده یونیسف در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: نیمی از این کودکان هنگام تولد یا ماه نخست آن براثر ابتلا به بیماری هایی مانند اسهال، التهاب ریوی و سوءتغذیه می میرند.
وی با تاکید بر لزوم پایان جنگ در یمن افزود: کودکان یمنی در تعدادی از استان های این کشور همچنان جان خود را از دست می دهند.
همچنین بر اساس اعلام یونیسف، طی 13 ماه اخیر، بیش از 2 هزار و 300 شهروند یمنی در اثر وخامت اوضاع بهداشتی و ابتلا به بیماری وبا جان خود را از دست داده اند.
سازمان ملل متحد نیز به تازگی در گزارش خود، از بحران انسانی در یمن به عنوان جدی ترین بحران انسانی در جهان یاد و عنوان کرد، سال گذشته یکهزار و 316 کودک یمنی طی درگیری ها در این کشور کشته یا نقص عضو شده اند.
یونیسف نیز سال گذشته در گزارشی اعلام کرد، در هر 10 دقیقه یک کودک یمنی جان خود را از دست می دهد.
با این وجود، سازمان ملل متحد روز گذشته (جمعه) نسبت به شیوع موج سوم وبا در یمن هشدار داد و از طرفهای درگیر خواست از غیرنظامیان و زیرساختها حفاظت کنند.
به گزارش شبکه خبری الجزیره، ‘استفان دوجاریک’ سخنگوی دبیرکل سازمان ملل در بیانیه ای اعلام کرد: گزارشهایی مبنی بر افزایش موارد مشکوک به ابتلا به بیماری وبا در یمن در اختیار دارد که نگرانی را درباره احتمال شیوع موج سوم این بیماری بر میانگیزد.
وی افزود: همکاری شرکا در عرصه اقدامات انسانی موجب اجتناب از شیوع وبا میشود.
در این بیانیه آمده است: از آوریل 2017 میلادی بیش از یک میلیون نفر مشکوک به ابتلا به وبا هستند و بیش از دو هزار و 300 نفر بر اثر این بیماری جان خود را از دست دادند.
دوجاریک با ابراز نگرانی نسبت به خسارتهای وارده به زیرساختهای آب و فاضلاب و خدمات بهداشتی به دلیل درگیری موجود در یمن، تاکید کرده است: فراهم کردن این خدمات از جمله ممانعت از شیوع وبا حیاتی است.
** آیا پنجشنبه خونین دیگری در راه است؟
با وجود استمرار جنگ در یمن، چشم ها به مذاکرات صلح در 15 شهریور ماه دوخته شده است.
‘مارتین گریفیتس’ نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن قرار است بار دیگر طرفین جنگ یمن را در ژنو گردهم آورد تا در یک نشست چهره به چهره، صلح را به این کشور ویران شده از جنگ بازگرداند.
نشانه های مثبتی از طرفین برای مذاکره رویت شده اما باید دید ائتلاف عربی با رسمیت شناخت حق حاکمیت مردم یمن، آنها را از کابوس هولناک روزهای پنجشنبه رها می سازد یا نه؟
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید