ظریف برای تحکیم برجام به دهلی سفر کرد
سفر وزیر امور خارجه به هند در ادامه تور برجامی ظریف ، از تلاش و پویش دستگاه دیپلماسی کشورمان برای تضمین تداوم حیات برجام منهای آمریکا در منطقه شرق آسیا نشان دارد.
«محمد جواد ظریف» در ادامه سفرهای اخیر برجامی خود پس از سفر به چین، روسیه و اروپا، دوشنبه هشتم خرداد ماه راهی دهلی نو شد تا ضمن دیدار و گفت و گو با مقام های مسوول هندی، نظر مثبت آنها را نسبت به تداوم اجرای برجام و عدم تبعیت از تحریم های قریب الوقوع آمریکایی جلب کند.
پس از اعلام تصمیم آمریکا مبنی بر خروج از توافق هسته ای، جمهوری اسلامی ایران از نشان دادن واکنش هیجانی و تلافی جویانه با آمریکا خودداری کرد و با دیپلماسی هوشیارانه و خردورزانه تکاپویی جدی برای نجات برجام منهای آمریکا را آغاز کرد.
دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران توان خود را روی بهره برداری از فرصت اجماع جهانی علیه تصمیم یکجانبه آمریکا برای خروج از برجام متمرکز کرده و برای گرفتن تضمین های عملی لازم برای اجرای کامل برجام از دیگر طرف های مذاکره و تعیین سازوکارهایی تضمین شده برای حفاظت از توافق هسته ای در برابر تحریم های آمریکایی راهی پایتخت های دیگر طرف های مذاکره یعنی پکن، مسکو و بروکسل شد.
اما این کافی نیست. جمهوری اسلامی ایران برای مقابله در برابرتحریم های اولیه و ثانویه آمریکا که کمتر از 90 و 180 روز دیگر باز می گردد و بخش های مختلف اقتصادی چون بخش های انرژی، مالی، بیمه ای و بانکی را شامل خواهد شد، به تضمین و توسعه همکاری با کشورهایی بیشتر از طرف های مورد مذاکره در برجام نیاز دارد. در همین چارچوب دستگاه دیپلماسی کشور در تلاش است برای کاهش آسیب پذیری اقتصادی کشورمان، پیش از آغاز تحریم های آمریکایی، روابط خود با قدرت های بزرگ اقتصادی را تحکیم بخشد.
سفر اخیر ظریف به هند هم در چارچوب تلاش برای حفاظت از برجام ، گسترش روابط اقتصادی و تجاری با این کشور برای افزایش توانمندی اقتصادی کشورمان در دوره اعمال تحریم های یکجانبه آمریکا انجام شده است؛ سفری که با توجه به اظهار نظر وزیر خارجه هند، از سوی تحلیلگران موفقیت آمیز ارزیابی می شود.
«سوشما سواراج» همتای هندی ظریف، پیش از دیدار با وزیر امور خارجه در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشی در مورد دیپلماسی اقتصادی هند در قبال ایران گفت که دهلینو به تحریمهای سازمان ملل احترام میگذارد اما تحریمهای یکجانبه علیه ایران را اجرا نمیکند.
مقام های هندی پیش از این هم اعلام کرده بودند تا زمانی که کشورهای اروپایی از تحریم های آمریکا علیه ایران تبعیت نکنند، برقراری دوباره تحریم های آمریکا بر میزان واردات نفت این کشور از ایران تاثیری نخواهد گذاشت.
ایران سومین کشور صادرکننده نفت به هند است و نگرانی های منطقی تهران در این خصوص موجب شد رییس دستگاه دیپلماسی، این کشور را به عنوان نخستین مقصد سفر برجامی خود پس از دیدار از پایتخت های کشورهای مورد مذاکره هسته ای انتخاب کند. این در حالی است که هند پیش از این در واکنش به خروج آمریکا از برجام بر لزوم تعامل سازنده همه طرف های توافق و حل و فصل مسالمت آمیز این مساله به شیوه ای که حقوق هسته ای ایران هم تامین شود تاکید کرده بود.
ایران و هند به خاطر پیشینه ای غنی از روابط، امروزه از بسترهای مناسبی برای تعمیق همکاری ها به ویژه در حوزه اقتصادی برخوردارند. ایران قبل از استقرار تحریم های اقتصادی در سال 2011، دومین صادرکننده نفت به هند بود ولی در دوره تحریم ها، واردات این کشور از ایران کاهش یافت. مزایای اقتصادی ارتباط میان دو کشور موجب شد پس از رفع تحریم های هسته ای در سال 2016، یک بار دیگر واردات نفت این کشور از ایران افزایش یافت.
اظهارنظرهای سکاندار دستگاه دیپلماسی کشورمان پس از دیدار با سواراج از تحقق اهداف از پیش تعیین شده برای این سفر نشان دارد.
ظریف پس از دیدار با همتای هندی خود نتایج این سفر را مثبت ارزیابی کرد و با اشاره به الگوگیری از این روابط در تعامل با دیگر شرکای تجاری برای حفظ برجام گفت: همکاران و شرکای تجاری ما، همچنین سایر اعضای برجام نیاز دارند که این روش را ادامه بدهیم تا اینکه بتوانیم، اگر تضمینهای لازم را از طرف شرکای برجامی دریافت کنیم، برجام به حیات خود ادامه دهد.
ظریف همچنین امروز در توییتی به تشریح نتایج سفر اخیرش به هند و گفتوگو با مقامات این کشور پرداخت و نوشت: بر پایه دستاوردهای سفر رسمی رئیسجمهور به هند در فوریه، سفری مفید به این کشور داشتم. جلسات پرباری در حوزههای انرژی، بانکداری، حمل و نقل و تجارت انجام شد.
وی ادامه داد: ملاقات جمعبندی بسیار عالی بین ما و هیأتها انجام شد که منجر به توسعه روابط در همه زمینهها می شود ،
از این رو به نظر می رسد وزیر امور خارجه پس از پکن، مسکو و بروکسل، در تلاش برای فتح یکی دیگر از سنگرهای مقابله با تحریم های قریب الوقوع آمریکایی آن هم در هند موفق بوده است.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید