وکیل آنلاین

رای شماره ٢٩٢٢ ھیات عمومی دیوان عدالت اداری

رای شماره ٢٩٢٢ ھیات عمومی دیوان عدالت اداری

با موضوع: ابطال قسمت ھایی از بندھای ب مواد ١۴ الی ٢١ تعرفه سالانه عوارض و بھای خدمات سال ١٣٩٧ شورای اسلامی شھر ھمدان

بسمه تعالي

جناب آقاي اكبرپور

رئيس هيأت مديره و مديرعامل محترم روزنامه رسمي جمهوري اسلامي ايران

يك نسخه از رأي هيأت عمومي ديوان عدالت اداري به شماره دادنامه ٩٨٠٩٩٧٠٩٠٥٨١١٢٩٢٢ مورخ /١٧/ ١٠ ١٣٩٨ با موضوع: «ابطال قسمتهايي از بندهاي ب مواد ١٤ الي ٢١ تعرفه سالانه عوارض و بهاي خدمات سال ١٣٩٧ شوراي اسلامي شهر همدان» جهت درج در روزنامه رسمي به پيوست ارسال ميگردد.

مديركل هيأت عمومي و هيأتهاي تخصصي ديوان عدالت اداري ـ مهدي دربين

شاكي: آقا ي حمزه شکريان زيني

موضوع شکايت و خواسته: ابطال قسمتها يي از بندها ي ب مواد يال ١٤ ٢١ تعرفه سالانه عوارض و بها ي خدمات سال ١٣٩٧ شورا ي اسلام ي شهر همدان

گردش کار: شاکي به موجب دادخواستي ابطال قسمتهايي از بندهاي ب مواد ١٤ الي ٢١ تعرفه سالانه عوارض و بهاي خدمات سال ١٣٩٧ شوراي اسلامي شهر همدان در خصوص دريافت عوارض کسري پارکينگ را خواستار شده و در جهت تبيين خواسته اعلام کرده است که:

«در بندهاي معترضعنه از اين مصوبه، اخذ عوارض کسري و حذف پارکينگ در لابلاي فرمول پذيره کاربريهاي مختلف مخفي شده که به علت مشابهت اين اقدام در تمامي فرمولها، يک نمونه از آن توضيح داده ميشود. در جدول ذيل بند ١ ماده ١٤ سه ستون وجود دارد که براساس توضيح ذيل همين جدول، مجموع مبالغ حاصل از اينستونها، معادل عوارض پروانه ساختماني است در ستون ٣ ،فرمولي ديده ميشود که دو فاکتور Sو N دارد. در ذيل جدول، N معادل تعداد پارکينگ مورد نياز و S معادل متراژ پارکينگ تأمين شده تعريف شده است. بر همين اساس اگر در ملکي متراژ پارکينگ تأمين شده کمتر از ميزان قانوني باشد، همين موضوع باعث ايجاد ارقامي در ستون ٣ ميشود که در واقع همان عوارض کسري پارکينگ است و اگر مالکي تمام پارکينگ را طبق ضابطه تأمين نمايد، ضريب فـرمول منـدرج در ستون ٣ ،صفر ميگردد و مـالک هم عوارضي بابت کسري پـارکينگ به شهرداري نميپردازد. به عنوان مثال، اگر مالکي موظف به تأمين ٧٥ متر پارکينگ بوده و تنها ٥٠ متر پارکينگ تأمين نموده شهرداري مطابق فرمول مندرج در ستون ٣ به شرح ذيل از وي عوارض کسري پارکينگ اخذ مينمايد:

 (٧٥ـ٥٠×٢٥) ×P× ٢٥

بدين ترتيب فرمولي که شوراي شهر همدان در بندهاي معترضعنه تعيين نموده، ماهيتاً «عوارض کسري پارکينگ» است و مستقيماً ارتباط با کسري پارکينگهاي تأمين شده در املاک دارد. نظر به مراتب ياد شده و به استناد دلايل ذيل، ابطال قسمتهاي مشخص شده در ستون خواسته از اين مصوبه را از تاريخ تصويب آن خواستارم:

الف: مطابق ماده ٧و ٥ قانون تأسيس شوراي عالي شهرسازي و معماري ايران شهرداري موظف به رعايت ضوابط مندرج در طرح تفصيلي است و هرگونه تغيير در ضوابط طرح ميبايد به تأييد کميسيون ماده ٥ برسد. به عبارتي ديگر شهرداري بدون اخذ مصوبه از کميسيون ماده ٥ قانون اخيرالذکر، حق عدول از ضوابط مندرج در طرح تفصيلي را ندارد. ليکن در بندهاي معترضعنه از تعرفه سال ١٣٩٧ شهر همدان، شوراي شهر به صراحت به شهرداري حق عدول از ضوابط طرح را بدون اخذ مصوبه کميسيون ماده و ٥ يا طرح پرونده در کميسيون ماده ١٠٠ را داده که اين موضوع مهمترين دليل غيرقانوني بودن بندهاي معترض عنه ميباشد.

ب: مطابق اصل ٥١ قانون اساسي، ماده ٤ قانون تنظيم بخشي از مقررات مالي دولت و تبصره ٣ ماده ٦٢ قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوري اسلامي ايران، اخذ هرگونه مال، وجه، کالا و خدمات از شهروندان ميبايد با تجويز قانوني باشد. اخذ وجه بابت کسري و يا حذف پارکينگ در هيچ جاي قانون تصريح نشده و شهرداري بابت حذف و کسري پارکينگ، حق اخذ وجه از شهروندان را ندارد.

ج: درست است که مفهوم عوارض در قانون تعريف نشده است، ليکن بر اساس معناي آن، عوارض «عارضهاي بر شيء» تعريف شده است. به عبارتي ديگر منطقاً «شي» امري وجودي و مثبت است که ميتوان بر آن عارضه ايجاد نمود و عوارض، بر امور سلبي و منفي بار نميگردد و به علت اينکه «کسري پارکينگ» در واقع امري عدمي و سلبي است، نميتوان بر آن عوارض تعيين کرد.

د: عدم تأمين پارکينگ، به معناي ايجاد فضاي مسکوني و يا تجاري در محل پارکينگ است که شهرداري يک بار عوارض آن را از مالک اخذ مينمايد. حال پس از اخذ عوارض بابت ايجاد فضاي مسکوني، اخذ عوارض بابت از بين بردن فضاي پارکينگ در همان محل، به نوعي «عوارض مضاعف» محسوب ميگردد که از اين جهت نيز اخذ عوارض کسري پارکينگ خلاف قانون است.

هـ: مطابق اصل ٣٦ قانون اساسي، حکم به مجازات و تعيين جريمه صرفاً از طريق قانون ممکن است و وضع قاعده در اين باب، صرفاً در صلاحيت مقنن (مجلس شوراي اسلامي) است. مقنن در ماده ١٠٠ قانون شهرداريها، مرجع تعيين مجازات بازدارنده و همچنين تعيين جريمه براي شهروندان متخلف را پيشبيني نموده و بر اساس اين ماده صرفاً کميسيون ماده ١٠٠ صالح رسيدگي به اين موضوع و تعيين جريمه شده است. در خصوص تعيين مجازات و اخذ جريمه بابت کسري و حذف پارکينگ نيز در تبصره ٥ ماده١٠٠ قانون شهرداريها تعيين تکليف گرديده و شهروندان صرفاً موظف به پرداخت جريمه تعييني توسط کميسيون ماده ١٠٠ ميباشند. بنابراين هنگامي که شوراي اسلامي شهرها، حقي در جريمه نمودن شهروندان ندارند، علي القاعده نسبت به آن نيز نميتواند وضع قاعده نمايد و مصوبه معترضعنه، برخلاف اصل ٣٦ قانون اساسي تصويب شده است.

د: مغايرت با آراء هيأت عمومي ديوان عدالت اداري (عدم رعايت ماده ٩٢ )هيأت عمومي ديوان عدالت اداري در بررسي مصوبات شوراي اسلامي ساير شهرها در باب عوارض کسري و حذف پارکينگ به کرات نسبت به صدور رأي مبني بر ابطال مصوبات معترضعنه اقدام نموده که به عنوان مثال ميتوان به آراء ذيل اشاره نمود:

الف ـ بند (و) رأي شماره ١٤٨١ و ١٤٨٠ ،١٤٧٩ ،١٤٧٨ ،١٤٧٧ـ /١٢/ ١٢ ١٣٨٦ در ابطال مصوبه شوراي اسلامي شهر يزد

ب ـ رأي شماره ٧٧٠ ـ /١٨/ ١٠ ١٣٩١ در ابطال مصوبه شوراي اسلامي شهر بوشهر

ج ـ رأي شماره ١١٦ـ /٢/١٦ ١٣٩٢ در ابطال مصوبه شوراي اسلامي شهر شيروان

د ـ رأي شماره ٨٦٩ـ /٧/١٤ ١٣٩٤ در ابطال مصوبه شوراي اسلامي شهر يزد

هـ ـ رأي شماره ٩٧٧/ ٨/٥ـ ١٣٩٤ در ابطال مصوبه شوراي اسلامي شهر ملاير

لذا با توجه به آراء ياد شده و مغايرت آشکار مصوبه معترضعنه با اصول و ٣٦ ٥١ قانون اساسي و تبصره ٥ ماده ١٠٠ قانون شهرداريها و ماده ٤ قانون تنظيم بخشي از مقررات مالي دولت و تبصره ٣ ماده ٦٢ قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوري اسلامي ايران و همچنين با توجه به سابقه ابطال چنين مصوباتي در هيأت عمومي ديوان عدالت اداري تقاضاي اعمال ماده ٩٢ قانون تشکيلات و آيين دادرسي ديوان عدالت اداري و رسيدگي خارج از نوبت و نهايتاً بر اساس بند ١ ماده ١٢ و ماده ١٣ قانون ديوان عدالت اداري تقاضاي ابطال مصوبه معترضعنه را از تاريخ تصويب دارم.”

متن تعرفه هاي مورد اعتراض به قرار زير است:

عوارض پروانه ساختماني مسکوني کد: ٠١٠٢٠٠٢ ماده ١٤

١ـ پروانه ساختماني مسکوني تک واحدي به شرح جدول ذيل محاسبه گردد.

عوارض پروانه ساختماني مسکوني تک واحدي
رديف سطح بنا يک واحد  ستون ٣
١  تا ٦٠ مربع متر ( 25N–S)×٢٥× P
٢ تا ١٠٠ مربع متر ( 25N–S)×٢٥× P
٣ تا ١٥٠ مربع متر ( 25N–S)×٢٥× P
٤ تا ٢٠٠  مربع متر ( 25N–S)×٢٥× P
٥ تا ٣٠٠ مربع متر ( 25N–S)×٢٥× P
٦ تا  ٤٠٠ مربع متر ( 25N–S)×٢٥× P
٧ تا ٥٠٠ مربع متر ( 25N–S)×٢٥× P
٨ تا ٦٠٠ مربع متر ( 25N–S)×٢٥× P
٩ از ٦٠٠ مربع متر  به بالا ( 25N–S)×٢٥× P

تعداد پارکينگ مورد نياز = N                          متراژ پارکينگ تأمين شده = S

توضيح: مجموع ستونهاي ٣و ١ عوارض پروانه ساختماني مسکوني ميباشد. در صورتي که حداقل عوارض هر متر مربع در ستون يک کمتر از ستون ٢ باشد اعداد ستون ٢ در ستون ١ جايگزين ميگردد. ساختمان مسکوني تک واحدي به ساختماني اطلاق ميشود که در سطح يا طبقات بيش از يک واحد احداث نگردد چنانچه بيش از يک واحد ساخته شود ساختمان فوق تک  واحدي محسوب نمي گردد. در صورتي که در يک سطح، يک واحد تجاري و يک واحد مسکوني احداث شود هر کدام به صورت مجزا و با تعرفه مربوطه محاسبه خواهد شد.

٢ـ پروانه ساختماني مسکوني چند واحدي به شرح جدول ذيل محاسبه گردد.

عوارض پروانه ساختماني مسکوني
رديف سطح کل بنا ستون ٣
١ تا ٢٠٠  مربع متر ( 25N–S)×٢٥× P
٢ تا  ٤٠٠ مربع متر ( 25N–S)×٢٥× P
٣ تا ٦٠٠ مربع متر ( 25N–S)×٢٥× P
٤ بیش از ٦٠٠ مربع متر ( 25N–S)×٢٥× P

تعداد پارکينگ مورد نياز = N                        متراژ پارکينگ تأمين شده = S

توضيح: مجموع ستونهاي ٣و ١ عوارض پروانه ساختماني مسکوني ميباشد. در صورتي که حداقل عوارض هر مترمربع در ستون يک کمتر از ستون ٢ باشد اعداد ستون ٢ در ستون ١ جايگزين ميگردد.

ب ـ در صورت درخواست مالک مبني بر احداث بنا در املاک ناشي از اجرا و يا تغيير طرحهاي مصوب شهري پس از اخذ ضمانت معتبر اقدامات لازم را جهت ارسال پرونده به کميسيون ماده پنج معمول مينمايد و در صورت تصويب کميسيون عوارض احداث بنا طبق جدول ذيل محاسبه ميگردد.

عوارض پروانه ساختماني مسکوني
ستون ٢
( 25N–S)×٢٥× P
تعداد پارکينگ مورد نياز = N                 متراژ پارکينگ تأمين شده = S

توضيح: مجموع ستونهاي ٢و ١ عوارض پروانه ساختماني مسکوني ميباشد. تبصره: هرگونه ابقـاء کاربري به کاربري اوليه که بعضاً از کميسيون ماده پنج مصـوبه ابقاء يا تغيير کاربري صـادر ميگردد در صورتي که مالکيت ملک بر اساس آخرين پروانه تغيير نکرده باشد و صرفاً جهت صدور پروانه ساختماني به شهرداري مـراجعه نموده باشد مشمول پـرداخت عـوارض صدور پروانه ساختماني املاک مغـاير با طرح تفصيلي نميگردد. ضمناً عوارض صدور پروانه ساختماني املاک مذکور بر اساس املاک در کاربري مجاز محاسبه شود. ضمناً در صورت تغيير مالکيت مذکور بر اساس آخرين پروانه و مراجعه مالک جهت صدور پروانه ساختماني به شهرداري عوارض صدور پروانه ساختماني املاک مغاير با طرح تفصيلي و کاربري با ضريب ٨٠ %محاسبه و اخذ گردد.

عوارض پروانه ساختماني تجاري کد: ٠١٠٢٠٠٢ ماده ١٥

١ـ پروانه ساختماني تجاري به شرح ذيل محاسبه ميگردد:

عوارض
احداث
تجاري
ستون ١( ضريب M ) ستون ٢
١ـ همکف ( 25N–S)×٥٠× P تعداد پارکينگ مورد نياز = N
متراژ پارکينگ تأمين شده = S
٢ـ زير زمين ( 25N–S)×٥٠× P
٣ـ طبقه اول ( 25N–S)×٥٠× P
٤ـ طبقه دوم ( 25N–S)×٥٠× P
٥ ـ طبقه سوم به بالا ( 25N–S)×٥٠× P
مجموع ستونهاي ١ و ٢ عوارض پروانه ساختماني تجاري ميباشد.
زير بناي ناخالص و مشاعي با فرمول S × P × ٥/١ محاسبه گردد (S مساحت
فضاي مشاعي)

ب ـ در صورت درخواست مالک مبني بر احداث بنا در املاک ناشي از اجرا و يا تغيير طرحهاي مصوب شهري پس از اخذ ضمانت معتبر اقدامات لازم را جهت ارسال پرونده به کميسيون ماده پنج معمول مينمايد و در صورت تصويب کميسيون عوارض احداث بنا طبق فرمول ذيل محاسبه ميگردد.

مشخصات  | |
همکف ( 25N–S)×٥٠× P
زير زمين ( 25N–S)×٥٠× P
طبقه اول ( 25N–S)×٥٠× P
طبقه دوم ( 25N–S)×٥٠× P
طبقه سوم به بالا ( 25N–S)×٥٠× P
فضاي مشاعي ( 25N–S)×٥٠× P

توضيح: مجموع فرمول | و ستون | | عوارض پروانه ساختماني تجاري ميباشد.

تعداد پارکينگ مورد نياز = N                      متراژ پارکينگ تأمين شده =S

BRL/M ١ +(A) =

S×P×A = E عوارض احداث مغاير در فضاي مشاعي | |      S×P×M×A = E عوارض احداث مغاير |

مشخصات | | |
انباري در زير زمين ( 25N–S)×٥٠× P
انباري در همکف ( 25N–S)×٥٠× P
انباري در ساير طبقات ( 25N–S)×٥٠× P
بالکن حداکثر تا يک سوم (داخل فضاي تجاري) ( 25N–S)×٥٠× P
بالکن بيش از يک سوم يک سوم (داخل فضاي تجاري) ( 25N–S)×٥٠× P
بالکن حداکثر تا يک سوم (خارج فضاي تجاري ) ( 25N–S)×٥٠× P
بالکن بيش از يک سوم (خارج فضاي تجاري) ( 25N–S)×٥٠× P

توضیح: مجموع فرمولهاي | و | | و ستون | | | عوارض پروانه ساختماني تجاري ميباشد.

عوارض پروانه ساختماني اداري انتظامي کد: ٠١٠٢٠٠٢ ماده ١٦

١ـ عوارض احداث ساختمانهاي اداري انتظامي طبق فرمول S × P × M = E بر اساس يضرا ب جدول ذيل محاسبه و وصول گردد.

عوارض احداث اداري انتظامي = E ضريب طبقات اداري = M ارزش محاسباتي = P

اداري انتظامي
طبقه ستون ٢
١ـ همکف ( 25N–S)×٤٥× P
٢ـ زير زمین ( 25N–S)×٤٥× P
٣ـ طبقه اول ( 25N–S)×٤٥× P
٤ـ طبقه دوم ( 25N–S)×٤٥× P
٥ ـ طبقه سوم و بالاتر ( 25N–S)×٤٥× P
٦ ـ نيم طبقه در همکف ( 25N–S)×٤٥× P
  ٧ـفضاهاي مشاعی ( 25N–S)×٤٥× P

توضیح: مجموع ستون ٢و ١ عوارض پروانه ساختماني اداري انتظامي ميباشد.

تعداد پارکينگ مورد نياز = N         متراژ پارکينگ تأمين شده = S

BRL/M ١ +(A) =

طبقه | |
 همکف ( 25N–S)×٤٥× P
 زير زمین ( 25N–S)×٤٥× P
 طبقه اول ( 25N–S)×٤٥× P
 طبقه دوم ( 25N–S)×٤٥× P
 طبقه سوم و بالاتر ( 25N–S)×٤٥× P
نيم طبقه در همکف ( 25N–S)×٤٥× P
  فضاهاي مشاعی ( 25N–S)×٤٥× P

 

وضيح: مجموع فرمول | و ستون | | عوارض پروانه ساختماني اداري انتظامي ميباشد.

تعداد پارکينگ مورد نياز = N                        متراژ پارکينگ تأمين شده = S

عوارض پروانه ساختماني خدمات انتفاعي کد: ٠١٠٢٠٠٢ ماده ١٧

١ـ عوارض احداث ساختمانها ي خدمات انتفاع ي طبق فرمول S × P × M = E براساس ضرايب جدول ذيل محاسبه و وصول گردد.

عوارض احداث خدمات انتفاع= E         ضریب طبقات = M                ارزش محاسبات =P

خدمات انتفاعي
طبقه ستون ٢
١ـ همکف ( 25N–S)×٥٠× P
٢ـ زير زمین ( 25N–S)×٥٠× P
٣ـ طبقه اول ( 25N–S)×٥٠× P
٤ـ طبقه دوم ( 25N–S)×٥٠× P
٥ ـ طبقه سوم و بالاتر ( 25N–S)×٥٠× P
٦ ـ نيم طبقه در همکف ( 25N–S)×٥٠× P
  ٧ـفضاهاي مشاعی ( 25N–S)×٥٠× P

 

توضیح: مجموع ستون ٢و ١ عوارض پروانه ساختمان ي خدمات انتفاعي ميباشد.

تعداد پارکينگ مورد نياز = N                 متراژ پارکينگ تأمين شده = S

ب ـ در صورت درخواست مالک مبني بر احداث بنا در کاربري مغایر با طرح تفصيلي شهرداري پس از اخذ ضمانت معتبر اقدامات لازم را جهت ارسال پرونده به کمیسیون ماده پنج معمول مي نماید و در صورت تصويب کمیسیون عوارض احداث بنا طبق فرمول ذيل محاسبه ميگرد د.

BRL/M ١ +(A) =

S × P × A = E عوارض احداث مغایر I

طبقه | |
 همکف ( 25N–S)×٥٠× P
 زير زمین ( 25N–S)×٥٠× P
 طبقه اول ( 25N–S)×٥٠× P
 طبقه دوم ( 25N–S)×٥٠× P
 طبقه سوم و بالاتر ( 25N–S)×٥٠× P
نيم طبقه در همکف ( 25N–S)×٥٠× P
  فضاي مشاعی ( 25N–S)×٥٠× P

توضيح: مجموع فرمول | و ستون | | عوارض پروانه ساختماني خدمات انتفاعي ميباشد.

تعداد پارکينگ مورد نياز = N                   متراژ پارکينگ تأمين شده = S

عوارض پروانه ساختماني آموزشي، فرهنگي ـ هنري، مذهبي، ورزشي کد: ٠١٠٢٠٠٢ ماده ١٨

١ـ عوارض احداث ساختمانها ي آموزشي، فرهنگي ـ هنري، مذهبي، ورزشي طبق فرمول S × P × M = E بر اساس ضرايب جدول ذيل محاسبه و وصول گردد.

عوارض احداث = E                ضریب طبقات = M                  ارزش محاسبات  =P

آموزشي، فرهنگي ـ هنري، مذهبي، ورزشي
طبقه ستون ٢
١ـ همکف ( 25N–S)×٤٥× P
٢ـ زير زمین ( 25N–S)×٤٥× P
٣ـ طبقه اول ( 25N–S)×٤٥× P
٤ـ طبقه دوم ( 25N–S)×٤٥× P
٥ ـ طبقه سوم و بالاتر ( 25N–S)×٤٥× P
٦ ـ نيم طبقه در همکف ( 25N–S)×٤٥× P
  ٧ـ انباری ( 25N–S)×٤٥× P

توضیح: مجموع ستون ٢و ١ عوارض پروانه ساختماني آموزشي، فرهنگي ـ هنر ي، مذهبي، ورزشي ميباشد.

تعداد پارکينگ مورد نياز = N               متراژ پارکينگ تأمين شده = S

ب ـ در صورت درخواست مالک مبني بر احداث بنا در املاک ناشي از اجرا و یا تغییر طرحهاي مصوب شهري پس از اخذ ضمانت معتبر اقدامات لازم را جهت ارسال پرونده به کمیسیون ماده پنج معمول مينماید و در صورت تصويب کمیسیون  عوارض احداث بنا طبق فرمول ذيل محاسبه ميگردد.

BRL/M ١ +(A) =

S × P × A = E عوارض احداث مغایر I

مشخصات  | |
همکف ( 25N–S)×٤٥× P
زير زمين ( 25N–S)×٤٥× P
طبقه اول ( 25N–S)×٤٥× P
طبقه دوم ( 25N–S)×٤٥× P
نیم طبقه در همکف ( 25N–S)×٤٥× P
انباری ( 25N–S)×٤٥× P

توضیح: مجموع فرمول | و ستون | | عوارض پروانه ساختماني آموزشي، فرهنگي ـ هنري، مذهبي، ورزشي ميباشد.

تعداد پارکينگ مورد نياز = N               متراژ پارکينگ تأمين شده = S

عوارض پروانه ساختماني صنعتي وتأسيسات و تجهيزات شهري کد: ٠١٠٢٠٠٢ ماده ١٩

١ـ عوارض احداث ساختمانها ي صنعت و ي تأسيسات و تجهيزات شهر ي طبق فرمول S × P × M = E بر اساس ضرايب جدول ذيل محاسبه و وصول گردد.

عوارض احداث = E            ضریب طبقات = M             ارزش محاسباتی  =P

صنعتي و تأسيسات و تجهيزات شهري
طبقه ستون ٢
١ـ همکف ( 25N–S)×٤٥× P
٢ـ زير زمین ( 25N–S)×٤٥× P
٣ـ طبقه اول و بالاتر ( 25N–S)×٤٥× P

توضيح: مجموع ستون ٢و ١ عوارض پروانه ساختماني صنعتي و تأسيسات و تجهيزات شهري ميباشد.

عداد پارکينگ مورد نياز = N           متراژ پارکينگ تأمين شده = S

ب ـ در صورت درخواست مالک مبني بر احداث بنا در املاک ناشي از اجرا و یا تغییر طرحهاي مصوب شهري پس از اخذ ضمانت معتبر اقدامات لازم را جهت ارسال پرونده به کمیسیون ماده پنج معمول مي نماید و در صورت تصويب کمیسیون عوارض احداث بنا طبق فرمول ذيل محاسبه ميگردد.

BRL/M ١ +(A) =

S × P × A = E عوارض احداث مغایر I

مشخصات | |
همکف ( 25N–S)×٤٥× P
زير زمین ( 25N–S)×٤٥× P
طبقه اول و بالاتر ( 25N–S)×٤٥× P

توضیح: مجموع فرمول | و ستون | | عوارض پروانه صنعتي و تأسيسات و تجهيزات شهري ميباشد.

تعداد پارکينگ مورد نياز = N               متراژ پارکينگ تأمين شده = S

عوارض پروانه ساختماني صنعتي وتأسيسات و تجهيزات شهري کد: ٠١٠٢٠٠٢ ماده ١٩

١ـ عوارض احداث ساختمانها ي صنعت و ي تأسيسات و تجهيزات شهر ي طبق فرمول S × P × M = E بر اساس ضرايب جدول ذيل محاسبه و وصول گردد.

عوارض احداث = E            ضریب طبقات = M             ارزش محاسباتی  =P

بهداشتي درماني
طبقه ستون ٢
١ـ همکف ( 25N–S)×٤٥× P
٢ـ زير زمین ( 25N–S)×٤٥× P
٣ـ طبقه اول ( 25N–S)×٤٥× P
٤ـ طبقه دوم ( 25N–S)×٤٥× P
٥ ـ طبقه سوم و بالاتر ( 25N–S)×٤٥× P
٦ ـ نيم طبقه در همکف ( 25N–S)×٤٥× P
  ٧ـ فضاهای مشاعی ( 25N–S)×٤٥× P

توضيح: مجموع ستون ٢و ١ عوارض پروانه ساختمانی بهداشتي درماني ميباشد.

تعداد پارکينگ مورد نياز = N           متراژ پارکينگ تأمين شده = S

ب ـ در صورت درخواست مالک مبني بر احداث بنا در املاک ناشي از اجرا و یا تغییر طرحهاي مصوب شهري پس از اخذ ضمانت معتبر اقدامات لازم را جهت ارسال پرونده به کمیسیون ماده پنج معمول مي نماید و در صورت تصويب کمیسیون عوارض احداث بنا طبق فرمول ذيل محاسبه ميگردد.

BRL/M ١ +(A) =

S × P × A = E عوارض احداث مغایر I

مشخصات | |
همکف ( 25N–S)×٤٥× P
 زير زمین ( 25N–S)×٤٥× P
 طبقه اول ( 25N–S)×٤٥× P
 طبقه دوم ( 25N–S)×٤٥× P
 طبقه سوم و بالاتر ( 25N–S)×٤٥× P
نيم طبقه در همکف ( 25N–S)×٤٥× P
 فضاهای مشاعی ( 25N–S)×٤٥× P

توضیح: مجموع فرمول | و ستون | | عوارض پروانه ساختمانی بهداشتي درماني ميباشد.

تعداد پارکينگ مورد نياز = N               متراژ پارکينگ تأمين شده = S

عوارض پروانه ساختماني ساختمانی بهداشتي درماني کد: ٠١٠٢٠٠٢            ماده ١٩

٢ـ چنانچه مجوز احداث بنا در باغ در محدوده شهر همدان بر اساس آييننامه ماده ١٤ قانون زمين شهري مصوب ٩/١ /٧٤ صادر شود عوارض احداث بنا طبق فرمول S × P × M = E و بر اساس ضرايب جدول ذيل محاسبه گردد.

عوارض احداث = E            ضریب طبقات = M             ارزش محاسباتی  =P

عوارض احداث بنا در باغ
طبقه ستون ٢
١ـ همکف ( 25N–S)×٤٥× P
٢ـ زير زمین ( 25N–S)×٤٥× P
٣ـ طبقه اول و بالاتر ( 25N–S)×٤٥× P

توضيح: مجموع ستون ٢و ١ عوارض احداث بنا در باغ ميباشد.

تعداد پارکينگ مورد نياز = N           متراژ پارکينگ تأمين شده = S

رسیدگی به پرونده از مصاديق حکم ماده ٩٢ قانون تشکيلات و آيين دادرسي ديوان عدالت ادار ي مصوب سال ١٣٩٢ تشخيص نشد. در پاسخ به شکايت مذکور، رئيس شورا ي اسلام ي شهر همدان به موجب لايحه شماره ٣٦٢٩٩٦/ ١/ /٨/٥ـ ٧٠ ١٣٩٨ توضيح داده است که:

«موضوع شکايت آقا ي حمزه شکريان ز يني به طرفيت شورا ي اسلام ي شهر همدان، در خصوص بندهاي ب مواد ١٤ يال ٢٠ تعرفه عوارض محلي سال ١٣٩٧ شهردار ي همدان که در تاريخ /٧/٢١ ١٣٩٧ به اين شورا ابلاغ شده است، بدين وسيله در فرجه قانوني، دفاعيه به شرح موارد ذيل به استحضار ميرسد:

١ـ مواد معترض عنه از تعرفه عوارض سال ١٣٩٧ شهرداري همدان در خصوص وصول عوارض پروانه ساختماني در انواع کاربريها (تجاري، مسکوني، خدمات انتفاعي، آموزشي، فرهنگي ـ هنري، مذهبي، ورزشي، بهداشتي درماني صنعتي تأسيسات و تجهيزات شهري با کد درآمدي ٠١٠٢٠٠٢ (و بر اساس ضوابط قانوني مطابق تبصره ١ ماده ٥٠ قانون ماليات بر ارزش افزوده مصوب ١٣٨٧ و بند ١٦ ماده و ٧١ ماده ٧٧ قانون تشکيلات، وظايف و انتخابات شوراهاي اسلامي کشور و انتخاب شهرداران، در حدود صلاحيت شوراي اسلامي شهر همدان به تصويب رسيده و پس از طي مراحل اداري در مهلتهاي مقرر پس از تأييد هيأت تطبيق مصوبات شوراي اسلامي شهر همدان لازم الاجرا شده است.

٢ـ با مداقه در منطوق و مفهوم تعرفه عوارض سال ١٣٩٧ شهردار ي همدان ملاحظه ميشود که عوارضي تحت عنوان عوارض حذف يا کسر پارکينگ در هيچ يک از مواد تعرفه مصوب وجود ندارد و مواد معترضعنه تحت عنوان «عوارض پروانه ساختماني» ناظر بر عوارض احداث بنا منجمله چگونگ ي محاسبه عوارض احداث پارکينگ بر اساس ضوابط و مقررات شهرسازي مصوب شده است و موضوعاً از موارد اعتراض يعني عوارض کسر پارکينگ خارج ميباشد.

٣- هیچ ارتباطي بين فرمولها ي مندرج در مواد معترض عنه که مربوط به عوارض احداث بنا ميباشد با عوارض کسر پارکينگ وجود ندارد، چه اينکه عوارض کسر پارکينگ ناظر بر عدم احداث يا احداث پارکينگ برخلاف ضوابط شهرساز ي بوده است در حالي که نحوه تصويب عوارض معترض عنه در جهت تشويق احداث بنا با پارکينگها ي با مرغوبيت بیشتر که مطابق ضوابط و مقررات شهرسازي احداث گرد دهي اند ميباشد. لذا برخلاف ادعا ي شاکي هیچ تخلفي از مفاد مواد ٧و ٥ قانون شورا ی عالي شهرساز ي و معمار ي ياران صورت نگرفته است.

٤ـ شاکي ادعا نموده که عوارض معترضعنه به امور سلبي تعلق گرفته است در يحال که با ملاحظه عوارض مـوصوف کاملاً مشخص است که اين ادعـا صحيح نبوده و عـوارض مصوب مـربوط بـه احـداث بنا ميباشد کـه امر يا ي يجاب است لذا برخلاف ادعا ي شاکي نه تنها هيچ عوارض مضاعفي قابل دريافت نميباشد بلکه عوارض مصوب در جهت تخفيف عوارض ساختماني موجود برا ي احداث پارکینگهایی که فضاي مناسبتری را در اختيار شهروندان قرار ميدهد به تصويب رسيده است.

٥ـ با توجه به اینکه عوارض معترض عنه فقط براي پارکینگهایی که با رعايت ضوابط شهرساز ي احداث و هيچ تخلف ي ياز ا ن ضوابط ننمودهاند وضع شده است و به دليل عدم تخلف، بر اساس نص ماده ١٠٠ قانون شهرداري موجبي برا ي طرح موضوع در کمیسیون موضوع اين ماده وجود ندارند، به هيچ وجه به معنای جریمه نبوده و اين امر
تفاوت آشکار عوارض معترض عنه با عوارض موسوم به کسر پارکينگ که در تعرفه سال ١٣٩٧ شهردار ي همدان وجود ندارد را آشکار مي نمایند.

٦ـ در صفحه شرح دادخواست، شاک ي به آرا يي از هيأت عموم دیوان عدالت ادار ي استناد نموده است که با مداقه در منطوق آرا ي صادره ملاحظه ميشود که آنچه در آرا ي مورد اشاره هيأت عموم يد ي وان عدالت ادار ي موضوع حکم قرار گرفته است با مصوبه مورد شکا يت ارتباط موضوعي نداشته و رجوع به آنها بلاوجه است، چه اينکه در اين آراء هيأت عموم دیوان صراحتاً اقدام به ابطال عوارض حذف و کسر پا یکرنگ نموده است در حالي که در مانحنفيه هيچ حکمي در خصوص عوارض معترضعنه که مربوط به پروانه ساختماني از حيث عوارض احداث بنا مصوب شده وجود نداشته و ملاحظه نميشود.

٧ـ النهايه عطف توجه به منطوق مصرحه لايحه دفاعيه و فقدان دليل بر صحت ادعا ي شاک ي خصوصاً عدم ارتباط موضوع آرايي استناد ي در منطوق و مفهوم با مصوبه مورد اعتراض و همچنين توجه به اين موضوع که اين عوارض مربوط به عوارض احداث بنا بوده و در حدود صلاحيت شورا ي اسلام ي شهر همدان به تصويب رسيده است، صدور حکم شا يسته داير بر رد درخواست گواهی مطروحه بر اساس مواد و ٨٢ ٨٥ قانون تشکيلات و آیین دادرسی دیوان عدالت ادار ي مصوب ١٣٩٢ از رياست آن ديوان مورد استدعاست. »

هیأت عمومی دیوان عدالت ادار ي در تاريخ /١٧/ ١٠ ١٣٩٨ با حضور رئيس و معاونين دیوان عدالت ادار ي و رؤسا و مستشاران و دادرسان شعب ديوان تشکيل شد و پس از بحث و بررسي با اکثریت آراء به شرح زير به صدور رأ ي مبادرت کرده است.

رأي هيأت عمومي

مطابق تبصره ١ ماده ١٠٠ قانون شهردار ي يرعا ت اصول شهرساز ي جهت احداث ساختمان ضرور ي است. نظر به اينکه طبق ضوابط شهرسازي تأمين پارکينگ از ضروريات احداث ساختمان است و در مصوبات مورد اعتراض در باب احتساب عوارض، با لحاظ تعداد پارکينگ مورد نياز (N (و متراژ پارکينگ تأمين شده (S (تعيين تکليف شده است،
{ (S-25N * (P * X { عملاً مقرر شده است به جاي تأمين پارکينگ عوارض عدم تأمين پارکينگ اخذ شود و اين حکم مغاير تبصره ١ ماده ١٠٠ قانون ياد شده است و در موارد ي که ملک ذاتاً قابليت احداث پارکينگ ندارد، اخذ عوارض در چنين مواردی نیز متکي به قانون نيست و در مواردي که در پروانه ساختماني پارکينگ قيد شده و ساختمان بدون پارکينگ بنا شده، يا کسر ي پارکينگ دارد، مطابق تبصره ٥ ماده ١٠٠ قانون شهردار يبا ي د عمل شود و به موجب آراء متعدد هيأت عمومی دیوان عدالت ادار ي از جمله رأ ي شماره ٥٧٣ـ /٦/١٤ ١٣٩٦ اخذ عوارض در چنين موردی نیز مغاير قانون شناخته شده است. بنابر مراتب مصوبات مورد شکايت در حد ي که ذکر شد مغاير قانون است و مستند به بند ١ ماده ١٢ و مواد و ٨٨ ١٣ قانون تشکيلات و آيين دادرسی دیوان عدالت ادار ي مصوب سال ١٣٩٢ از تاريخ تصويب ابطال ميشود.

رئيس هيأت عمومي ديوان عدالت اداري ـ محمدكاظم بهرامي

افزودن یک دیدگاه