تغییر ساعات کار و تفاوت دیدگاه مردم با مسئولان
دمای هوای لرستان امسال در برخی نقاط به 48 درجه هم رسید که تغییر ساعات کاری برای جلوگیری از خاموشی ها نشان می دهد گرم شدن کره زمین، بحران آب و جنگ آب دیگر یک شعار لوکس محیط زیستی نیست.
لرستان زمانی آب و هوایی معتدل داشت و بنا بر گفته مسئولان محیط زیست استان اکنون به نیمه گرمسیری تغییر یافته است که این تغییر اقیم وضعیت خطرناکی را نشان می دهد و متعاقب آن مساله آب جدی تر باید دیده شود.
گفتن اینکه حال کره زمین خوب نیست دیگر یک شعار نیست و بنا بر گفته کارشناسان دمای کره زمین 1/5 تا 2 درجه گرمتر شده است.
بنا بر گفته کارشناسان هواشناسی لرستان دمای هوا در خرم آباد در تیرماه جاری به کمی بیش از 45 درجه سانتیگراد رسید که به دمای گرمترین روز این شهر در 60 سال گذشته یعنی 46 درجه بسیار نزدیک شده است.
در این خصوص برنامه ای که در سراسر کشور در استانداری های هر استان به فراخور وضعیت هر کدام اتخاذ شده تغییر ساعات کاری است؛ در لرستان نیز از 16 تیرماه جاری ساعت کاری ادارات، دستگاه های دولتی، بانک ها، شهرداری ها و سایر موسسات عمومی غیردولتی این استان به ساعت 6 و 15 دقیقه تا 13 و 45 دقیقه تغییر یافته است تا بتوان با افزایش پایداری شبکه برق از خاموشی مشترکان خانگی جلوگیری کرد.
مدیرکل امور بانوان استانداری لرستان در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: تغییر ساعات کاری کارکنان در دستگاه ها، موسسات و بانک ها نقش مهمی در مدیریت مصرف برق داشته است.
ناهید پرویز پور با بیان اینکه آغاز ساعات پیک مصرف برق با پایان روز کاری کارکنان همزمان شده است، افزود: تمام سیستم های الکتریکی و وسایل سرمایشی در این ساعت خاموش می شوند و در میزان مصرف برق صرفه جویی قابل توجهی صورت می گیرد.
وی اظهار داشت: از طرفی تغییر ساعات کاری باعث کاهش میزان برنامه های خاموشی مناطق می شود و مردم کمتر با مشکلات ایجاد شده بدلیل قطع برق مواجه می شوند.
مدیرکل امور بانوان استانداری لرستان با اشاره به اینکه با این اقدام فرهنگ صرفه جویی نهادینه می شود، افزود: مردم می پذیرند مصرف در چارچوب و قاعده مند به نفع خودشان است و عزم بیشتری در مدیریت مصرف خواهند داشت.
بنا بر گفته مسئولان شرکت برق استان لرستان، با توجه به افزایش گرما و استفاده بیش از وسایل سرمایشی، میزان مصرف برق در استان تا 10 تیرماه جاری 12 درصد افزایش یافته بود که به همین دلیل ساعات کاری ادارات استان نیز تغییر کرد.
اکنون چند هفته ای از تغییر ساعات کاری در لرستان می گذرد علی رغم اینکه بنا بر گفته فریدون خودنیا مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق لرستان؛ تغییر ساعت کاری ادارات و دستگاه های دولتی استان از 16 تیرماه جاری موجب کاهش 15 درصدی مصرف برق در ادارات شده است اما مردم هم دیدگاه ها و نظراتی دارند که چندان با این گفته نزدیکی ندارد.
تصمیم به تغییر در ساعات کار، بدون توجه به اثربخشی آن نمی تواند به نتیجه دلخواه که مدیریت درست منابع و انرژی است، ختم شود، در اینکه باید صرفه جویی شود و مدیریت انرژِی در چنین شرایطی بهترین گزینه است شک و تردیدی نیست اما باید دقت نظر داشت که این تصمیم چقدر اثربخش بوده است.
علاوه بر سختی هایی که بخصوص برای بانوان شاغل این تغییر ساعت به همراه دارد، موضوع این است که در عمل انجام کار و مراجعه مردم در همان ساعات قبلی انجام می شود.
علیرضا کارمند یکی از ادارات دولتی در این خصوص می گوید؛ بسیاری از کارمندان از فاصله های دورتری باید خود را به محل کار برسانند که همین موضوع آنها را مجبور می کند، ساعت چهار صبح از منزل حرکت کنند.
وی می گوید کارکنان و نیروی انسانی جزیی از منابع هر سازمان، نهاد و دستگاه هستند که باید قبل از هرگونه تصمیم گیری میزان انجام پذیری آن را در نظر گرفت چراکه مستقیم زندگی افراد را تحت تاثیر قرار می دهند.
وی افزود: باید پذیرفت منابع انسانی همانند منابع آبی و برقی نیستند که سیستماتیک برای آنها تصمیم گرفت و اجرایی کرد.
او معتقد است نیروی انسانی اگر همانند سایر منابع غیر انسانی مدیریت شود در واقع کارایی و بازدهی کاری آنها کاهش می یابد.
اما در این بین بانوان شاغل مشکلات بیشتری دارند آنها که فرزند خردسال دارند عملا امکان اینکه در ساعت مقرر تعیین شده در محل کار حاضر شوند را ندارند و مادرانی هم که فرزند مهد کودکی دارند مجبور می شوند در این فاصله زمانی، کودک خود را همراه خود ببرند.
مریم کارمند یکی از ادارات دولتی خرم آباد در این زمینه می گوید؛ با موضوع تغییر ساعات کاری مخالفم چون عملا بازدهی کار را کم کرده و با توجه به اینکه شغل او نیاز به تمرکز دارد تغییر در ساعات کاری بازدهی فکری او را کاهش داده است.
وی می گوید استرس به موقع رسیدن در محل کار، بخشی از انرژی کارمندان را می گیرد که حتی به فرض اینکه صرفه جویی در مصرف حاصل شده باشد که البته معلوم نیست واقعا این نتیجه گرفته شده باشد یا خیر ولی بازدهی کاری کارمندانی که ملزم می شوند ساعت پنج صبح بیدار شوند، بسیار کمتر است.
مجتبی کارمند یکی دیگر از ادارات دولتی معتقد است تغییر ساعات کاری نمی تواند به نتیجه مورد انتظار برسد و از آن دسته اقداماتی است که باید از سرناچاری انجام شود.
او می گوید تعطیلی ادارات در روزهایی که گرمای هوا به بیشترین حد خود می رسد نتیجه بخش تر است و با در نظر گرفتن اینکه پیک مصرف برق بین ساعات یک تا پنج عصر است تغییر ساعات کاری در برخی شهرستان ها تغییری در میزان مصرف برق ندارد.
وی معتقد است انجام اقداماتی از روی ناگزیری و اینکه صرفا گفته شود اقدامی انجام شده است راه به جایی نخواهد برد بلکه باید برنامه های میان مدت و بلند مدتی در نظر گرفت تا در مصرف انرژی در مواقع بحرانی صرفه جویی شود.
محمد یکی دیگر از شهروندان خرم آبادی است که اعتقاد دارد تغییر ساعات کاری نقشی در کاهش مصرف برق نداشته است از طرفی خاموشی های منطقه ای و برنامه ریزی ادامه دارد و با این تغییر ساعات عملا کارکنان نیم ساعت بیشتر کار می کنند پس چگونه می توان انتظار داشت میزان مصرف کاهش یابد.
او نیز بر این باور است پیک مصرف مربوط به بعد از ظهر است و اوج مصرف در زمان اداری نیست که یک ساعت جابجایی در تایم کاری بتواند اثرات قابل توجهی در مصرف برق داشته باشد.
وی می گوید که با تغییر ساعت کاری بخصوص اینکه باید یک ساعت زودتر به محل کار رسید، باید خانه را زودتر از یک ساعت ترک کرد که همین موضوع می تواند از نظر روحی و امنیت خاطر، فرد را با مشکل مواجه کند.
مسئولان شرکت برق لرستان در حالی از تاثیر تغییر ساعات کاری در کاهش مصرف برق سخن می گویند که در عین حال از اعمال ساعات خاموشی بطور دقیق می گویند بدین صورت که بنا بر گفته مدیرعامل شرکت برق لرستان سهمیه خاموشی استان 60 مگاوات است که در برخی روزها به دلیل گرمای بیش از حد هوا و خرابی برخی نیروگاه ها به 180 مگاوات افزایش می یابد.
خودنیا در این خصوص می گوید در این شرایط، خاموشی ها طبق برنامه اعلام شده تحقق نیافت اما با توجه به ادامه طرح و آگاهی به زمان تقریبی مصرف ها در هر منطقه، ساعات خاموشی روز به روز دقیق تر اعمال می شوند.
باید به این نکته که در سخن مردم نیز به آن اشاره شده است توجه داشت؛ ساعات کاری کم نشده حتی نیم ساعت بیشتر شده و دیگر اینکه از جمله موارد مورد انتظار در پی اجرای تغییر ساعات کاری این است که بتوان با افزایش پایداری شبکه برق از خاموشی مشترکان خانگی جلوگیری کرد در حالیکه خاموشی ها بنا بر تاکید مسئولان شرکت برق با دقت بیشتر اعمال می شومد.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید