وکیل آنلاین

برنامه ملی آموزش حقوق شهروندی تدوین شد

برنامه ملی آموزش - برنامه ملی آموزش حقوق شهروندی تدوین شد

برنامه ملی آموزش حقوق شهروندی تدوین شد

دستیار پیشین رئیس جمهوری در امور حقوق شهروندی گفت: برنامه ملی آموزش حقوق شهروندی با تاکید بر تقسیم کار ملی و تعیین نقش هر یک از دستگاه ها و نهادها در آموزش حقوق شهروندی تهیه شده است و مراحل پایانی را برای اجرا می گذراند.

شهیندخت مولاوردی افزود: در مورد چیستی و چگونگی تحقق حقوق شهروندی در یک سال اخیر تلاش های بسیار و گام های امیدوارکننده ای برداشته شده است.

وی اضافه کرد: به موازات منشور، تصویبنامه حقوق شهروندی در نظام اداری توسط شورای عالی اداری آموزش حقوق شهروندی برای مدیران و کارکنان دولت را برعهده دارد و این افراد دوره های آموزشی 14 ساعته برای حقوق شهروندی را در یک دوره آموزشی فرا می گیرند.

دستیار پیشین رئیس جمهوری اظهار داشت: موازی کاری های بسیاری در سایر نهادها و دیگر قوا برای پیگیری حقوق شهروندی وجود دارد که چالش جدی در مسیر تحقق حقوق شهروندی است از این رو، دولت پیگیر لایحه تاسیس نهاد ملی حقوق بشر و حقوق شهروندی است که در کنار نقش پیگیری و نظارت، نقش عمده ای در ترویج و آموزش حقوق شهروندی خواهد داشت.

مولاوردی به فعالیت جامعه مدنی و سازمان های مردم نهاد اشاره کرد و گفت: در دو سال گذشته شاهد توسعه کمی و کیفی سمن ها و انجمن ها در حوزه حقوق شهروندی بوده ایم که عمده فعالیت آنها ترویج، آموزش و جریان سازی حقوق شهروندی است و در شهرستان ها استقبال عمومی برای حقوق شهروندی وجود داشته است.

* تربیت شهروند مهمتر از آموزش حقوق شهروندی

وی اظهار داشت: برای نهادینه سازی حقوق شهروندی بیش از آنکه توجه به آموزش حقوق شهرندی داشته باشیم باید برنامه های عملی، کارشناسی و مستمر برای تربیت شهروندی را مد نظر قرار دهیم. زیرا آموزش ماده به ماده منشور در دوره های آموزشی کافی نیست بلکه مردم باید مهارت های شهروندی را یاد بگیرند تا مطالبه گر، فعال، پرسشگر و مسئول تر باشند.

مولاوردی افزود: منشور حقوق شهروندی یادآور حقوق اساسی ملت ایران است زیرا همه حقوق درج شده در منشور به غیر از یک یا دو مورد مانند حق دسترسی به فضای مجازی، سایر حقوق در قانون اساسی به رسمیت شناخته شده است.

وی گفت: حقوق شهروندی به عنوان یک ایده و یک وعده در انتخابات سال 92 از سوی رئیس جمهوری مطرح شد. این سند حقوقی سپس، تدوین شد و پیش نویس آن در یک فراخوان عمومی به نظرخواهی گذاشته شد تا اینکه بالاخره منشور حقوق شهروندی شامل 22 حق و 120 ماده به عنوان خط مشی و برنامه دولت برای پیشبرد حقوق اساسی ملت ایران در اواخر پاییز سال 95 رونمایی شد همچنین رئیس جمهوری تک تک مواد منشور را به عنوان ماموریت های دستگاه های اجرایی ابلاغ کرد.

وی درباره ضمانت اجرایی منشور گفت: در بخش پایانی منشور ارجاعات قانونی هر یک از مواد آمده است. این مساله نشانگر این است که منشور حقوق شهروندی سندی است که از پشتوانه قانونی و ضمانت اجرایی قوی برخوردار است.

مولاوردی خاطرنشان کرد: منشورها از نظر حقوق بین المللی و داخلی برای یادآوری و گردآوری حقوق پراکنده تنظیم می شوند و این سند می تواند هنجارسازی کند و حقوق را توسعه بخشد.

* دو سال را نمی توان ملاک ارزیابی اجرای حقوق شهروندی قرار داد

دستیار پیشین رئیس جمهوری اظهار داشت: پس از گذشت دو سال از زمان رونمایی، ریل گذاری های خوبی برای اجرای حقوق شهرندی صورت گرفته است و بر اساس این مسیریابی، راه ادامه دارد اما اجرای منشور فرایند است و برای دستیابی به اهداف بلند، آرمان ها و ارزش های آن نمی توان دو سال را ملاک ارزیابی قرار داد بلکه سال ها ممکن است طول بکشد و به مرور جای خود را در مناسبات اجتماعی و جامعه باز کند.

مولاوردی گفت: در مورد اعلامیه حقوق بشر هم بعد از گذشت 70 سال هنوز در شرایطی هستیم که همه دنیا بیش از هر زمان دیگری از وضعیت حقوق بشر ابراز نگرانی می کنند.

وی اضافه کرد: اکنون منشور حقوق شهروندی به نهادسازی و ساز و کارهای اجرایی و مقدمات نهادینه سازی نیاز دارد و قبل از ارجاعات قانونی در منشور حقوق شهروندی نیز به ساز و کارهای اجرا و نظارت بر حسن اجرا اشاره شده است و چندین ساز و کار مورد تاکید قرار گرفته است.

دستیار پیشین رئیس جمهوری یادآور شد: حاکمیت برای حقوق شهروندی چهار وظیفه کلی شامل شناسایی و اعلام، آموزش و ترویج، اجرا و ایفا و پایش و نظارت را برعهده دارد و همه ارکان حاکمیتی در هر یک از مراحل باید مشارکت فعالانه داشته باشند زیرا برخی مفاد درج شده در منشور بیرون از تعهدات دولت و قوه مجریه است و قطعا هماهنگی بین قوا ضروری است.

* براساس حاکمیت قانون از سمت خود کناره گیری کردم

دستیار پیشین رئیس جمهوری یادآور شد: حدود یک ماه است که بر اساس حاکمیت قانون و به دلیل پیروی از قانون منع بکارگیری بازنشستگان از سمت خود کناره گیری کردم و در چارچوب یک نهاد مدنی وظایف خود را ادامه خواهم داد.

وی یادآور شد: بر اساس آنچه که در منشور حقوق شهروندی آمده است رئیس جمهوری به ملت این تعهد را دارد که برای پیگیری، نظارت و هماهنگی اجرای منشور، دستیار ویژه منصوب شود و حالا باید دید که در ادامه، دولت چه سیاستی برای حقوق شهروندی دارد؛ اینکه موضوع حقوق شهروندی در معاونت حقوقی ریاست جمهوری پیگیری شود یا به صورت مستقل باشد را در جریان نیستم.

مولاوردی گفت: قرار بود امروز هم مانند سال گذشته برای بزرگداشت این روز تاریخی مراسم سالروز رونمایی برپا شود اما به دلیل سفر رئیس جمهوری به ترکیه این مراسم به بعد موکول شده است.

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

لینک کانال ایتا

لینک کانال سروش

لینک صفحه اینستاگرام

دانلود اپلیکیشن اندروید دادورزیار

منبع خبر : ایرنا

پست های مرتبط

افزودن یک دیدگاه

سایت ساز