8 هزار ایرانی قربانی جانوران سمی
امسال در نتیجه گزش جانوران سمی از جمله عقرب، مار و زنبور هفت هزار و 993 ایرانی به مراکز جامع درمانی مراجعه کردند.
امیر بقایی روز چهارشنبه افزود: سالانه 50 تا 100 هزار گزیدگی ناشی از جانوران سمی در کشور اتفاق می افتد که فقط تعدادی از آنها به مراکز درمانی مراجعه می کنند و بقیه از درمان های خانگی استفاده می کنند.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس آمارهای مراجعه به مراکز درمانی ، 63 درصد گزیدگی ها در کشور ناشی از گزش عقرب، 22 درصد ناشی از مارگزیدگی و 14 درصد نیز ناشی از زنبور گزیدگی بوده است؛ بنابراین بیشترین مراجعه مسمومیت های ناشی از گزش جانوران سمی به مراکز درمانی مربوط به عقرب است و زنبورگزیدگی ها معمولا با درمان های خانگی برطرف می شود.
* کودکان در طبیعت، لباس گلدار نپوشند
متخصص سم شناسی و مسمومیت های مرکز ملی اطلاع رسانی داروها و سموم سازمان غذا و دارو گفت: بیشتر گزیدگی ها در نیمه نخست سال اتفاق می افتد زیرا زاد و ولد جانوران سمی و همچنین طبیعت گردی ها در این زمان بیشتر است.
بقایی به طبیعت گردان توصیه کرد که از پوشاندن لباس های گلدار و رنگی به کودکان خودداری کنند؛ چرا که اینگونه لباس ها حشرات گزنده را به سمت خود جلب می کند.
وی افزود: همچنین توصیه می شود در طبیعت از عطر و اسپری با بوی تند استفاده نشود و اگر مردم به علفزارها که امکان گزش مار و عقرب وجود دارد، می روند لازم است از کفش هایی استفاده کنند که قسمتی از ساق پا را پوشش می دهد.
بقایی ادامه داد: علاوه بر این لوسیون ها و محلول های ضد گزش نیز در داروخانه ها به فروش می رسد که حتی می توانند از گزش پشه جلوگیری کنند.
* از گزنده عکس بگیرید
متخصص سم شناسی و مسمومیت های مرکز ملی اطلاع رسانی داروها و سموم سازمان غذا و دارو گفت: در صورت بروز گزیدگی ناشی از مار و عقرب توصیه می شود که مردم سعی نکنند آن جانور و حشره را بکشند یا اقدام به زنده گیری کنند، چون خطر گزش مجدد وجود دارد.
بقایی افزود: اگر گوشی دوربین دار در دسترس است، بهتر است از آن جانور سمی عکس گرفته شود تا در مرکز درمانی با شناسایی آن نسبت به اتخاذ شیوه درمانی مناسب راحت تر عمل شود.
وی تاکید کرد: هنگام گزش جانوران سمی بلافاصله باید فرد گزیده شده را به نزدیک ترین مرکز درمانی منتقل کرد یا در صورت دور بودن مرکز درمانی با شماره تلفن های 115 اورژانس یا 190 مرکز اطلاع رسانی دارو و سموم تماس گرفته شود تا راهکارهای مناسب بر اساس نوع جانور سمی ارائه شود.
* مکش و برش ناحیه گزش کمک کننده نیست
متخصص سم شناسی و مسمومیت های مرکز ملی اطلاع رسانی داروها و سموم سازمان غذا و دارو گفت: باور اشتباهی هنگام گزش مار و عقرب وجود دارد که ناحیه گزش را ببرند و مکش کنند که این اقدام نه تنها کمکی به کاهش مسمومیت نمی کند، بلکه می تواند زمینه بروز عفونت در محل گزش را ایجاد کند و از سوی دیگر ممکن است منجر به مسمومیت فرد مکش کننده نیز شود.
بقایی افزود: باور اشتباه دیگر، بستن باند به صورت محکم بالای محل گزش است در حالی که عضو گزش شده نیاز به گردش خون دارد تا سم در آن محل باقی نماند و اگر باقی بماند ضایعه شدیدتری ایجاد می کند.
وی اظهار داشت: عضوی که مورد گزش قرار گرفته است، باید ثابت و پایین تر از محل قلب قرار بگیرد و بستن نوار پهن پارچه ای بالای آن کمک می کند گردش خون کُند شود اما به هیچوجه نباید محکم بسته شود بلکه باید به گونه ای بسته شود که انگشت بتواند از زیر آن رد شود.
* زنبورها معمولا خطرناک نیستند
متخصص سم شناسی و مسمومیت های مرکز ملی اطلاع رسانی داروها و سموم سازمان غذا و دارو گفت: زنبورگزیدگی ها عموما خطرناک نیستند مگر آنکه فرد حساسیت داشته باشد.
بقایی با تقسیم بندی زنبورهای بومی ایران به زنبورهای عسل، زرد و سرخ افزود: معمولا هنگام گزش زنبور عسل، نیش زنبور و کیسه زهر آن در محل گزش باقی می ماند که باید با یک موچین برداشته شود چون اگر با دست برداشته شود در اثر فشار احتمال ترکیدن و ورود سم بیشتر به بدن وجود دارد.
وی اضافه کرد: بعد از برداشتن نیش و کیسه زهر زنبور باید با آب ولرم و صابون اقدام به شستن آن کرد و از کرم و پمادهای ضد حساسیت و آنتی هیستامین خوراکی -بسته به حساسیت فرد- برای کاهش التهاب و درد موضعی استفاده کرد.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید