کمبود حداقل ۳۵۰ مرکز ارائه خدمات پرستاری در منزل، نبود پوشش بیمهای برای ارائه این خدمات و فعالیت پرستارنماها در این حوزه باعث شده که بسیاری از بیماران از دریافت خدمات پرستاری در منزل محروم بمانند.
پنجم تا یازدهم آذرماه امسال به عنوان «روز پرستار» نامگذاری شده است. یکی از مسائلی که این روزها مورد توجه کشورهای جهان قرار گرفته، “پرستاری جامعهنگر” است.
پرستاری جامعهنگر، شامل ارائه مجموعهای از خدمات مراقبتی، از مراقبتهای اولیه و پیشگیری تا درمان و توانبخشی است که قابل ارائه در منزل افراد و بیماران نیز باشد. یکی از مصادیق جامعهنگر شدن خدمات پرستاری، وجود مراکز هومکِر یا همان مراکز مراقبت پرستاری در منزل است.
اهمیت مراکز مراقبت در منزل چیست؟
افزایش روزافزون بار بیماریهای غیرواگیر در کشور، نیاز بیماران به خدمات درمانی در بیمارستانها را به طرز سرسامآوری افزایش داده و میزان اشغال تختهای بیمارستانی را بیشتر کرده است. از سوی دیگر برخی بیماران پس از ترخیص از بیمارستان نیز نیاز به دریافت موقتی خدمات درمانی یا توانبخشی دارند که محدود بودن فضای فیزیکی بیمارستانها و عدم دسترسی همه بیماران به مراکز درمانی تخصصی، لزوم توسعه مراکز مراقبت پرستاری در منزل را آشکارتر میکند.
افزایش نیاز به خدمات هومکر با سالمندی جمعیت
جامعه ایرانی نیز به سرعت در حال پیر شدن است. در حال حاضر 10.7 درصد جمعیت ایران را سالمندان تشکیل میدهند که طبق اعلام رئیس مرکز تحقیقات سالمندی، نیمی از این سالمندان، سه بیماری مزمن دارند. طبق پیشبینیها جمعیت سالمندان تا 30 سال آینده دو برابر میشود که به معنای افزایش نیاز به خدمات درمانی خواهد بود؛ بنابراین با توجه به نیاز سالمندان به دریافت خدمات درمانی، در آینده نزدیک باید تعداد مراکز هومکر و مراقبت در منزل گسترش یابد تا بیمارستانها متحمل افزایش بار مراجعات ناشی از افزایش جمعیت سالمند در کشور نشوند.
افزایش کیفیت خدمات با مراقبت در منزل
افزایش کیفیت ارائه خدمات نیز یکی دیگر از مزایای توسعه خدمات مراقبتی در منزل است. در بیمارستانها و مراکز درمانی وظیفه نگهداری از چند بیمار برعهده یک پرستار است؛ در حالی که بسیاری از بیماران الزاماً نیاز به نگهداری در بیمارستانها ندارند و میتوانند خدمات درمانی را در منزل دریافت کنند و در صورت نگهداری از بیماران در منزل، تمام توجه یک پرستار، معطوف به یک بیمار خواهد بود که افزایش کیفیت ارائه خدمات را به ارمغان میآورد.
شیوع کرونا در جهان و ایران و ترس بیماران از مراجعه به بیمارستانها و افزایش اشغال تختهای بیمارستانی به دلیل شیوع این بیماری، اهمیت توسعه مراکز مراقبت در منزل را نشان داد. در سالهای اخیر نظامهای سلامت جهان به سوی توسعه مراکز مراقبت پرستاری در منزل سوق پیدا کردهاند تا بار اقتصادی و اجتماعی ناشی از افزایش میزان مراجعات به بیمارستانها را کاهش دهند اما توسعه این خدمات در کشور ما با چالشهایی روبروست.
منبع:تنسیم
جهت مشاوره تلفنی و تنظیم لایحه با شماره ۸۸۹۶۸۳۷۲ تماس حاصل نمایید.