پشت خط 123
123 سامانه ای است که هنگام بروز آسیب های اجتماعی به راحتی با سه اشاره انگشت میتوان با آن تماس گرفت و از کارشناسان پشت خط کمک خواست.
همه چیز از زمانی آغاز می شود که زنگ تلفن اورژانس اجتماعی به صدا درمی آید؛ کارشناسان آموزش دیده و حرفه ای خط 123 در اتاقی پر از کابین های مجزا پشت میز خود نشسته و به محض برقراری تماس، تلفن را پاسخ می دهند.
صدایی غمگین که با ترس و اضطراب آمیخته شده به گوش می رسد، صدای زنی است که به دلیل مشکلات حاد خانوادگی، کاسه صبرش سرازیر شده، با همسرش دعوا کرده و از خانه گریخته است. کارشناس مرکز، مشکل را جویا می شود، کارش را خوب بلد است، ابتدا به توضیحات تماس گیرنده با دقت گوش می دهد، نکات مهم حرف های او را یادداشت می کند و سپس با یک برخورد حرفه ای فرد را آرام کرده و آدرس او را یادداشت می کند و به زن در معرض آسیب اطمینان می دهد که به سرعت برای یاری او یک تیم اعزام می شود.
معصومه کاشی مسئول اورژانس اجتماعی شهرستان همدان بسیار باتجربه و پخته میباشد.
در خصوص تبحر و مهارت کارشناسانش با اطمینان سخن می گوید و می افزاید: کسانی که در این مرکز به تلفن ها پاسخ می دهند، خود روانشناس و مددکار هستند و بنا بر تشخیص آنها خودروهای داخل حیاط اورژانس اجتماعی به محل اعزام می شوند و آسیب را پیگیری می کنند.
وی با استناد به آمارها یادآوری می کند: تعداد تماس های خط 123 این مرکز در ماه رمضان کمتر از دیگر ایام سال است و در نیمه دوم سال با بازگشایی مدارس تعداد تماس ها بیشتر می شود.
کاشی توضیح می دهد: مراجعه کنندگان این مرکز یا به صورت خود معرف هستند یا از مراکز دیگر همچون نیروی انتظامی و دادگستری ارجاع داده می شوند.
وی اضافه می کند: در هر صورت به محض اینکه مراجعه کننده ای وارد این مرکز می شود، ابتدا پذیرش و سپس مشکلات فرد توسط تیم های تخصصی مرکز بررسی می شود و این تیم ها نتایج ارزیابی های خود را با همکاران روانشناس مرکز در میان می گذارند.
اردوهای تفریحی همچون بازدید از موزه ها برای دختران و زنان این مرکز برگزار می شود تا احساس نکنند جایگاهی در جامعه ندارند؛ چرا که این احساس باعث آسیب بیشتر می شود.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید