هویت و فرهنگ، حلقه وصل محلات تاریخی مشهد.
صیانت از بافتها، محلات قدیمی و تاریخی ثروت های هویتی و فرهنگ را حفظ می کند به طوری که نمی توان آن را ارزشگذاری کرد.بلکه صرفا می توان با حفاظتاز آنها ماندگاریشان را برای آگاهی نسلهای آینده و گردشگران داخلی و خارجی به عنوان نمادی از فرهنگ و تاریخ تضمین کرد.
به بخشی از یک شهر که در آن ساختمانها، بناها و آثار ارزشمند معماری و تاریخی وجود دارد بافت تاریخی گفته می شود.
که البته به دلیل ارزش و قدمت تاریخی آن نه تنها تحت حفاظت و صیانت قرار دارند بلکه بازدید از این بافتها مورد علاقه گردشگران داخلی و خارجی برای آشنایی با فرهنگ گذشتگان است.
حفاظت از آثار و بناهای باستانی و تاریخی به عنوان بخشهایی کوچک و به یادگار مانده از هویت، تاریخ و تمدن هر قوم و ملت وظیفه همگان و به ویژه متولیان قانونی و دستگاههای مسئول است. بافتهای تاریخی و محلات قدیمی با توجه به وجود چندین اثر و مجموعه دیرقدمت در دل خود و در کنار یکدیگر بیش از هر اثر تاریخی می توانند نماد و نشان گذشته، تاریخ، فرهنگ و آداب و رسوم هر قوم و ملت باشند.
یک کارشناس میراث فرهنگی گفت: محلات قدیمی و بافتهای تاریخی مجموعه ای از عناصر در هم تنیده شده اند که تجلی یافته عواطف و احساسات اجداد ما هستند. بافتهای تاریخی در حقیقت کم و کیف اعتقادات، دیدگاهها و احساسات مردم در دوره های گذشته و همچنین نوع نگاه، روابط میان انسانها، احترام میان افراد و طبقات مختلف اجتماع را نشان می دهند.
احمد علیزاده افزود: قدمت بالا در جای جای شهرها و روستاهای ایران سرمایه فراوانی در زمینه بافتها و محلات تاریخی دارد که باید به خوبی شناسایی و از آنان حفاظت شود اما متاسفانه تا امروز به محلات و بافتهای سنتی و تاریخی آنطور که باید توجه نشده است.
وی ادامه داد: بافتهای قدیمی شهری در کشور ‘بافت فرسوده’ نامیده می شوند در حالی که این بافت قدیمی هویت تاریخی بوده و به شدت نیازمند مرمت، بازسازی و حفاظت است. هویت، نحوه زندگی و آداب معاشرت اجداد و نیاکان ما در سده های گذشته در این بافتها نمایان می شود حال آنکه بسیاری از متولیان به این مهم بی توجهند.
این کارشناس میراث فرهنگی گفت: انسان امروز جوینده اصالت و هویت خود برای ادامه راه توام با اعتماد به نفس و شناخت از خود است و بر این اساس نسل جوان با اطلاع و مشاهده محلات تاریخی و آگاهی نسبت به شیوه زیست نسلهای قدیم می تواند به هویت اصلی خود دست یابد و همین مهم می تواند در استحکام نگرش، جهت دهی صحیح و هویتمند به جوانان تاثیر فراوانی داشته باشد.
رئیس کمیسیون عمران شورای اسلامی شهر مشهد گفت: باید برای اصلاح وضعیت موجود در حوزه میراث فرهنگی به خصوص در مشهد از چارچوبهای گذشته بیرون آمد و مدیریت شهری و دست اندرکاران توسعه شهر علاوه بر توجه به مسائل و منافع اقتصادی نسبت به هویت شهر، میراث فرهنگی و حفظ آن نیز توجه و حساسیت داشته باشند.
وی افزود: در گام نخست نیازمند این تغییر گفتمان هستیم و سپس باید در بعد قوانین و اعتبارات توجهات را به نیازها و ضرورتها جلب کرد. میزان تقابل شهرداریهای کشور با سازمان میراث فرهنگی در خیلی از شهرها و مناطق بالاست و این به معنای مشکل در ساختار می باشد که باید در سطح کلان اصلاح شود
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی می گوید: احیا، بازسازی و مرمت 10 بافت شهری تاریخی در این استان در دستور کار قرار گرفته است. این 10 بافت که از قدمت تاریخی و معماری ارزشمندی برخوردارند شناسایی، انتخاب و در برنامه مطالعاتی قرار گرفته اند.
وی این بافتها را مربوط به شهرهای نیشابور، بجستان، مه ولات، تربت حیدریه، کلات و گناباد ذکر و بیان کرد: این بافتها با اجرای برنامه عملیاتی احیا و حفاظت به زودی برای بازدید گردشگران و علاقه مندان به میراث فرهنگی معرفی می شوند.
مکرمی فر افزود: امروزه در بخشی از شهرهای تاریخی خراسان هنوز بافتهای تاریخی هویتدار و کهن وجود دارد که در این ارتباط می توان به بافت تاریخی سبزوار، نیشابور، خواف، تایباد، لطف آباد، بجستان و کلات اشاره کرد. خانه های تاریخی نیز قلب تپنده و حیاتی بافتهای تاریخی و کهن شهری هستند. هم اکنون در سطح خراسان رضوی 70 خانه تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی داریم که 39 خانه از این تعداد مربوط به شهر مشهد است.
وی ادامه داد: مشهد با این تعداد خانه تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی بیشترین خانه های تاریخی خراسان رضوی را دارد. همه این خانه ها در محدوده پیرامونی حرم مطهر رضوی واقع شده اند.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید