هند در تکاپوی جنگ با پلاستیک
غلبه برتولید بی امان زباله پلاستیکی یکی از معضلات بزرگ هند است.اما اجرای برنامه های آنها بیش از 1.8 میلیارد یورو خرج روی دست این کشور خواهد گذاشت و تخمین زده می شود با اجرای آن 300 هزار نفر هم کار خود را از دست بدهند.
دولت برای غلبه بر این مشکل بزرگ که با نام این کشور عجین شده است زیاد موفق نبوده است. اکنون ، برنامه های حفظ محیط زیست و بهداشت بر زباله های پلاستیکی متمرکز شده است اما این خود هزینه های انسانی و اقتصادی زیادی به همراه دارد.
از روز شنبه این هفته دولت ایالت ماهاراشترا در جنوب غرب هند مصرف ظروف یک بار مصرف و نایلون های خرید یک بار مصرف را کاملا ممنوع کرده است. این تصمیم به دلیل وضعیت محیط زیستی بسیار وخیم این ایالات توریستی که بیشتر به خاطر تل شدن زباله های پلاستیکی ایجاد شده است گرفته شد. شهر بمبئی به عنوان یک بندر جهانی و یک قطب توریستی در کشور هند عملا بتدریج در زیر زباله ها دفن می شود و محیط زیست سرسبز آن به شدت تحت تاثیر قرار می گیرد.
اما این تصمیم با مخالفت گسترده مردم مواجه شده است چرا که به دلیل شمار زیاد مسافران و همچنین جمعیت عظیم این شهر، استفاده از ظروف پلاستیکی آنهم از نوع یک بار مصرف در این شهر بسیار رواج دارد و سیاست های جدید باعث بیکار شدن و ضررهای مالی فراوان اقتصادی خواهد شد.
دولت از اوایل فروردین تولید و مصرف هر نوع کیف و ظرف پلاستیکی را ممنوع کرده و به دست اندرکاران این شغل هم سه ماه فرصت داده بود تا آنچه را در انبارهای خود داشتند تمام کنند بدون اینکه سفارش جدیدی برای تولید یا خرید این نوع محصولات به ایالت های دیگر بفرستند.
رسانه های هند توجه خاصی به این برنامه و پیامدهای آن نشان داده اند بطوریکه تارنمای اقتصادی ‘بیزنس تودی’ با اشاره به تبعات اقتصادی شدید اجرای این برنامه اعلام کرد که ضرر اقتصادی این طرح به 1.8 میلیارد یورو و 300 هزار شغل هم خواهد رسید.
کارشناسان اقتصادی می گویند چنین تصمیماتی در طولانی مدت بر درآمد سرانه ملی تاثیر منفی خواهد گذاشت چون بسیاری بیکار خواهند شد و تعداد زیادی کارخانه و فروشگاه هم تعطیل خواهد شد.
اما دولت که جنگ با زباله های پلاستیکی را به طور کامل باخته است اعلام کرد بر تصمیم خود استوار است و هر کس که خلاف آن عمل کند برای اولین بار 5 هزار روپیه (60 یورو) و در صورت تکرار به شکل تصاعدی جریمه خواهد شد.
تصمیم دولت ایالتی ماهاراشترا را می توان اولین نمود خارجی عمومی از تلاشهای بی امان اما محکوم به شکست دولت سراسری هند برای غلبه بر زباله بخصوص زباله های پلاستیکی دانست. مساله تولید زباله و عدم حساسیت مردم به زندگی در جوار کوهی از آشغال پلاستیکی ظاهرا مشکلی نیست که با یک تصمیم دولتی یا بخشنامه حل شود. نارندرا مودی نخست وزیر این کشور و ستاره های ورزشی و سینمایی این کشور در ایجاد آگاهی و حساسیت در مردم این کشور برای رعایت بهداشت محیط زندگی و رعایت پاکیزگی شهری شکست خورده اند.
اگر سرانه مصرف پلاستیک در هند محاسبه شود ، آشکار خواهد شد که عدد کمی به دست می آید اما جمیعت عظیم این کشور ، حدود 22 میلیون گردشگری که هر ساله به هند می آیند و همچنین موجی از خارجی ها که با اهداف مختلف به این کشور سفر می کنند همه دست به دست هم می دهند تا زباله پلاستیکی را به یک مشکل بزرگ برای دولت و نهادهای ذیربط تبدیل کند.
در حال حاضر، بر اساس جمعیت مصرف پلاستیک در هند کم است اما مصرف این محصول به صورت دائم درحال افزایش است و می تواند تا یک دهه آینده دو برابر شود.
براساس منتشر شده در روزنامه ‘تایمز او ایندیا’ ارزش صنعت پلاستیک هند پنج هزار و 100 میلیارد روپیه (بیش از 6400 میلیارد یورو) است و بیش از 30 هزار کارخانه تولید پلاستیک در سرتاسر این کشور وجود دارد.
مصرف کالاهای پلاستیکی در هند سالانه 13 میلیون تن است که از این میان 9 میلیون تن زباله پلاستیکی در این کشور به صورت سالانه تولید می شود.
با توجه به آمار انجمن تولید کنندگان پلاستیک هند، 60 درصد از زباله های پلاستیکی در این کشور بازیافت می شود.
همانطور که تهدید زباله های پلاستیکی در سراسر جهان افزایش می یابد، دانشمندان، کارآفرینان و مهندسان به دنبال یافتن راه حل هایی جهت کاهش این مشکل بوده اند. تعدادی روشهای بازیافت پلاستیک را توسعه می دهند، در حالیکه دیگران محصولاتی را توسعه می دهند که بی خطر و سازگار با محیط زیست هستند. برخی از شرکت ها نیز شروع به توسعه محصولاتی کرده اند که برای بازیافت مناسب تر می باشند.
وبسایت آمریکایی ‘مانی کنترل‘ هم اعلام کرده است که در حال حاضر مقدار زیادی از بطری های ساخته شده از پلی اتیلن در هند بازیافت می شود.
بر اساس یک تحقیق انجام شده در آزمایشگاه ملی شیمی هند، 60 تا 70 درصد از بطری های پلی اتیلن در هند به سایر محصولات از جمله الیاف پلی استر که می تواند در پارچه استفاده شود، تبدیل می شود. بطری های بازیافتی تبدیل به لباس، مبل و یا مواد بالش می شوند. این محصولات عمر طولانی دارند و تا کنون در دور دوم بازیافت قرار نگرفته اند..
تکنولوژی برای بازیافت بطری های پلی اتیلن به سایر بطری ها وجود دارد اما قوانین هند اجازه تبدیل آنها به بطری هایی که در آنها آب و یا غذا ذخیره می شود را نمی دهد. این امر به دلیل عدم اعتماد قانون گذاران هندی به کیفیت محصولات بازیافت شده است. تکنولوژی یک شرکت هندی به نام یونیلور که در میان شرکت های بزرگ در سراسر جهان است متعهد به توسعه بسته بندی 100 درصد قابل بازیافت تا سال 2025 شده است. بطری های استفاده شده پلی اتیلن یکی از مشکلات بزرگ در غرب هستند و تنها 20 درصد از آنها بازیافت می شود.
با توجه به گزارش نشست جهانی اقتصاد در هند به صورت سالانه 5.6 میلیون تن زباله پلاستیک تولید می شود و 60 درصد از زباله پلاستیکی ریخته شده در اقیانوس ها در هند تولید شده است
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید