هلند در کشاکش یک ادعا
ماجرای اخراج دو دیپلمات ایرانی از لاهه هلند چندی است که به یکی از خطوط خبری رسانه های غربی تبدیل شده، اما ورای رفتار ضد ایرانی این رسانه ها، آمستردام باید از رفتارهای غیرسازنده در قبال تهران پرهیز کند.
مناسبات چهارصد ساله ایران و هلند به دیرینگی این روابط و به همان میزان نیز از فراز و نشیب برخوردار بوده است؛ ماجرای تنش چند هفته گذشته در روابط تهران – آمستردام شاید در روابط هر کشوری رخ دهد اما در وضعیت و شرایط کنونی، این تنش ها به بازتاب خبری و تحلیلی بسیاری از رسانه های غربی به عنوان یک خوراک خبری ضد ایران تبدیل شد.
ماجرا از زمانی آغاز شد که خبرگزاری ها به نقل از سرویس اطلاعات و امنیت هلند روز جمعه 15 تیر خبر دادند که دو تن از کارکنان سفارت ایران در هلند حدود یک ماه پیش از این کشور اخراج شده اند. رسانه های هلندی نیز در این رابطه به نقل از هولبرت بِریدهمَیِر سخنگوی سرویس اطلاعات و امنیت هلند، این خبر را تأیید و نوشته اند که این دو نفر، وابسته سفارت ایران در لاهه بودند. اما در تاریخ 7 ژوئن (17 خرداد امسال) از هلند اخراج شدهاند. وی دلیل این اقدام را ذکر نکرد و افزود که سازمان اطلاعات هلند نمیتواند در این مورد اطلاعات بیشتری ارایه دهد.
در همان حال بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امورخارجه در نشست خبری 16 تیر درباره اخراج دو دیپلمات ایرانی از هلند، ضمن محکومیت این اقدام اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران این تصمیم را اقدامی غیرسازنده در روابط دو کشور ارزیابی می کند.
وی یادآوری کرد: دستیار وزیر خارجه ایران بلافاصله با احضار سفیر هلند در تهران مراتب اعتراض رسمی دولت جمهوری اسلامی ایران را نسبت به این عمل غیردوستانه ابلاغ کرد.
قاسمی تصریح کرد: ایران خواهان حفظ و گسترش روابط با تمامی کشورها بر مبنای حسن تفاهم و احترام متقابل است و در عین حال به عنوان قربانی اقدامات تروریستی بر موضع اصولی خود در مبارزه قاطع و غیرتبعیض آمیز تمام اعضای جامعه جهانی با تروریسم را مجددا مورد تاکید قرار می دهد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ضمن غیر منطقی و فاقد وجاهت قانونی دانستن اقدام دولت هلند، افزود: انتظار داریم مقامات این کشور، به جای ایراد اتهامات ناوارد و ناروا به دیگران، به تعهدات بین المللی خود در قبال دستگیری و محاکمه عناصر تروریستی که حتی از سوی پلیس اینترپل هم برای آنها اخطار قرمز (Red Notice) صادر شده است، عمل نموده و در خصوص پناه دادن به اعضای تروریست و جنایتکار گروهک منفور منافقین که دست آنان به خون مردم ایران آلوده است، توضیح دهد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پایان تاکید کرد: همانگونه که قبلا نیز به نماینده دولت پادشاهی هلند ابلاغ شد، جمهوری اسلامی ایران حق خود را برای عمل متقابل محفوظ می دارد.
اخراج دیپلمات های ایرانی از هلند در حالی صورت می گیرد که دیپلمات ها طبق معاهده وین 1961میلادی علاوه بر مصونیت دیپلماتیک، بالاترین مقام رسمی در کشورهای مقصد هستند و هرگونه تعرض به آنان در بدیهی ترین و پایین ترین شکل براساس اصل عمل متقابل(اخراج دیپلمات های طرف مقابل) انجام می گیرد.
علاءالدین بروجردی عضو کمیسیون امنیت و سیاست خارجی مجلس نیز روز دوشنبه 18تیر در گفت و گو با یکی از رسانه های داخلی نسبت به اخراج دو د یپلمات ایرانی از خاک هلند واکنش نشان داد. او گفت که ایران باید با استناد به اصول روابط بینالملل در عمل مشابهی دو دیپلمات هلندی را از ایران اخراج کند.
بروجردی در عین حال دولت هلند را متهم کرد که با کمک سازمانهای اطلاعاتی آمریکایی و اسرائیلی در تلاش است تا روابط ایران را با کشورهای اروپایی مخدوش کند.
او گفت این اقدام هلند در زمانی صورت میگیرد که’ترامپ قواعد بینالمللی را به هم میزند’ و تلاش میکند که ایران’رابطه منطقی مبتنی بر منافع متقابل با اروپا’ نداشته باشد.
از دیگر موارد خبرساز اخیر مربوط به روابط ایران و هلند میتوان به کشته شدن دو شهروند ایرانی در هلند اشاره کرد.
17آبانماه سال گذشته خبر رسید که یکی از رهبران یک گروهک تروریستی جدایی طلب در آن روز در شهر لاهه به ضرب گلوله کشته شده است. به گزارش تلویزیون دولتی هلند، احمد مولا ابوناهض «مشهور به احمد نیسی، مؤسس گروهک تروریستی موسوم به «جنبش آزادی بخش الاحواز» در آن روز در مقابل محل زندگی خود در شهر لاهه به قتل رسید.
روزنامه کیهان درگزارش روز 18تیرخبر می دهد که کشته شدن احمد نیسی بر اثر درگیری های درون حزبی بوده است. کیهان دراین گزارش نوشت: نیسی به جرم دخل و تصرف در اموال حزب ابتدا از سمت خود معزول و سپس کشته می شود.
در 24 آذر 1394 (15 دسامبر 2015) نیز فردی به نام علی معتمد در شهر آلمیره هلند درخیابان توسط فردی ازنزدیک هدف گلوله قرار گرفت و همان روز در بیمارستان جان سپرد.
در این رابطه، خرداد ماه امسال دادگاه دو فرد مظنون به قتل او برای نخستین بار در شهر لِیلی اِستاد هلند برگزار شد و رسانههای هلندی نوشتند که علی معتمد «به احتمال قریب به یقین» همان رضا کلاهی صمدی، مسئول اصلی انفجار ساختمان حزب جمهوری اسلامی است.
انفجار هفتم تیر سال 1360 توسط گروهک تروریستی منافقین وبا بمب گذاری در دفتر حزب جمهوری اسلامی منجر به شهادت آیت الله بهشتی و 72 نفر از یاران انقلاب شد.
در چند هفته گذشته و همزمان با انتشار این خبرها، «اد میل کرت» سیاستمدار برجسته هلندی و عضو شورای مشورتی دولت هلند با شرکت در گردهمایی سالیانه گروهک تروریستی منافقین در پاریس، نشان داد که اقدامات دولت هلند در تعارض با همکاری های سازنده است.
پاریس همه ساله دهم تیرماه شاهد گردهمایی گروهکی تروریستی است که از سال 1360خورشیدی با عبور از خط فکری جامعه ایران تلاش کرده تا همچنان مسیر فعالیت های تروریستی خود را دنبال کند.
با چنین اقدامات و اخباری به نظر می رسد که هلند طی سال های اخیر به مرکزی برای حضور و فعالیت آزادانه اعضای گروهک تروریستی منافقین و دیگر گروهک ها تبدیل شده است.
روابط سیاسی و اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و هلند در دوران پسا برجام با رشد قابل ملاحظه ای همراه بود.در مقایسه با چهار سال گذشته، روابط تجاری در آن زمان نزدیک به 280 میلیون یورو بود و اکنون در پایان سال 2017 به یک میلیارد و 670 میلیون یورو رسیده است که حاصل تلاش بخشهای خصوصی و دولتی و سفارتخانههای هر دو کشور بوده است.
اما همزمان با اعلام خروج آمریکا از توافق برجام در 18 اردیبهشت 97، شرکت هوایی «کی.ال. ام» هلند اعلام کرد که از 24 سپتامبر (2 مهر ماه) سال جاری، پرواز تهران-آمستردام را به دلیل «اقتصادی نبودن» لغو میکند.
این خبر یک روز پس از آن منتشر شد که سرویس اطلاعاتی هلند از اخراج 2 کارمند سفارت ایران خبر داد و سفیر هلند در اعتراض به همین ماجرا، به وزارت خارجه جمهوری اسلامی احضار شد.
شرکت هوایی کی.ال. ام اعلام کرده که به دلیل منفی بودن تراز مالی خط پروازی میان تهران و آمستردام، تصمیم گرفته که آخرین پرواز این خط 31 شهریور انجام گیرد.
آنچه در روابط میان ایران و هلند رخ داده، روایتگر تنش هایی ایجادی و نه ایجابی است، بدون آن که جمهوری اسلامی ایران نقشی داشته باشد. تهران همواره تلاش کرده در چارچوب تعامل سازنده، مناسبات خود را با همه طرف های اروپایی گسترش دهد و طرف هلندی نیز بایستی با درک چنین اهداف و چارچوبی، در قالب سیاست خارجی بی طرفانه، مسیر دوری از تنش را پیگیری کند.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید