مدیریت اقتصاد، مبارزه با فساد و سیاست خارجی؛ محور سخنان رهبری
رهبر معظم انقلاب اسلامی امروز (چهارشنبه) در دیدار رییس جمهوری و اعضای هیات دولت با ایشان ضمن تبیین دیدگاه های خود درباره مدیریت اقتصادی، مبارزه با فساد و سیاست خارجی، از شکاف میان انتظارات نمایندگان و واقعیات گفتند
*مهم ترین محورهای بیانات حضرت آیت الله خامنه ای به شرح ذیل است :
** انتخاب حضرت علی(ع) به عنوان ولی امر امت اسلامی و جانشین پیامبر(ص)، نعمت بزرگ الهی است؛ مهمترین وظیفه ما به عنوان حکومت اسلامی، معیار و شاخص قرار دادن حکومت علوی یعنی عدالت، پاکدامنی، پارسایی و با مردم بودن است.
** هفته دولت فرصتی برای ارزیابی مسئولان دولتی ازعملکرد خود است، در این هفته باید به دولتمردان و برادران و خواهران حاضر در این جلسه «خدا قوت» گفت، زیرا اداره کشوری با جمعیتی بیش از هشتاد میلیون با مسائل گوناگون وظیفه ای بسیار سنگین و دشوار است.
** هفته دولت همچنین فرصتی برای ارزیابی نقاط قوت و ضعف دستگاه ها و مسئولان دولتی است؛ در این ارزیابی باید نقاط قوت و ضعف، با یکدیگر دیده شود تا بر نقاط قوت افزوده و نقاط ضعف برطرف شوند.
* ارزیابی عملکرد یک ساله دولت دوازدهم
** در این یک سال کارهای خوبی در زمینه رشد اقتصادی، انرژی، افزایش صادرات غیرنفتی و کاهش واردات انجام شده است که باید روند افزایش صادرات و کاهش واردات با شتاب بیشتر ادامه یابد و در ضمن اینگونه خدمات با بیان هنرمندانه به مردم گفته شود.
** هدف از تشکیل جلسه هماهنگی رؤسای سه قوه، تمرکز بر مسائل اصلی اقتصادی و هماهنگی جهت حل سریع تر آنها است و بر همین اساس باید در این جلسات، از طریق گفت وگو و رایزنی، نقاط اشتراک را افزایش داد.
** دشمن به دلیل برخی ضعف ها و خلأهای اقتصادی، بر موضوع اقتصاد کشور متمرکز شده است؛ در زمینه اقتصادی باید قوی و پُر حجم کار کرد و تمام خلأها را پر کرد که همه این موارد امکان پذیر و شدنی است و ما در اداره اقتصاد کشور بن بست نداریم.
** حجم و کیفیت فعالیت و عملکرد مسئولان اقتصادی کشور باید به گونه ای باشد که شب و روز نشناسند و محور فعالیتها هم سیاستهای اقتصاد مقاومتی باشد که اساس آن تکیه بر تولید داخلی است.
* تبیین مدیریت اقتصادی
** سیاستهای اقتصاد مقاومتی، هم سنگرسازی دفاعی و توانمندسازی در مقابل دشمن است و هم، توانمند سازی برای حرکت رو به جلو؛ بنابراین اقتصاد مقاومتی با محوریت تولید داخلی دارای جنبه های پدافندی و آفندی است.
** موضوع تولید داخل و برطرف کردن مشکلات آن یکی از مسائل مهمی است که باید در جلسه هماهنگی رؤسای سه قوه بر آن تمرکز شود؛ مشکلات تولید، راه حل دارد و اقتصاددان ها نیز برای آن راهکار ارائه داده اند که اگر به آنها عمل شود، معیشت مردم که اکنون بخش مهمی از جامعه دچار مشکل هستند، بهبود خواهد یافت.
** باید تلاش همه جانبه ای برای جلوگیری از تعطیلی کارخانه ها و یا زیر ظرفیت کار کردن آنها انجام گیرد.
وظیفه دولت، مدیریت اقتصادی است البته این مدیریت به معنای تصدی گری نیست و هدف از سیاست های کلی اصل 44 نیز این است که تصدی گری انجام نشود.
** باز کردن میدان برای فعالان سالمِ اقتصادی و جوانان مبتکر و پرتلاش و برطرف کردن موانع و بهبود فضای کسب و کار و همچنین بستن منافذ فساد و برخورد با مفسد دو رکن مهم مدیریت اقتصادی کشور است.
** یکی از راههای بهبود فضای کسب و کار جلوگیری از بخشنامه های پی در پی و احیاناً متناقض است؛ باید ثبات و آرامش برای فعال اقتصادی تأمین شود تا بتواند برای آینده خود برنامه ریزی کند.
* مبارزه با فساد
** مبارزه با مفسد و بستن منافذ فساد نیازمند چشمان باز و هوشمندی مدیران دستگاه های دولتی است در قضایای ماه های اخیر بازار سکه و ارز توجیهاتی بیان شد اما به هر حال بی توجهی و غفلت مدیریتی نیز رخ داده است.
** روش های پیشرفته ای برای نظارت بر نحوه تخصیص ارز وجود دارد؛ وقتی قرار است ارز تخصیص داده و یا وارد بازار شود، این کار باید با چشم باز انجام شود و اینگونه نباشد که در این شرایط سخت کشور، چند میلیارد دلار به دست عده ای بیفتد که آن را یا قاچاق کنند و یا به اسم واردات کالا به مصارف دیگر برسانند یا اینکه برای مسافرت های تفریحی خارجی اختصاص یابد.
** دولت توانایی مدیریت اقتصادی کشور را دارد؛ لازمه چنین مدیریت اقتصادی، اهتمام جدی، ورود مجاهدانه در وسط میدان و نظارت کامل و مستمر به منظور بستن منافذ فساد است تا دیگر نیازی به بر خورد قوه قضاییه نباشد.
** کمبود برخی اقلام و کالاها در مقاطعی خاص تصنعی و نوعی خرابکاری است؛ باید با چشمان باز اینگونه کارها را تحت نظر داشته باشید و با آنها مقابله کنید.
** استفاده از ظرفیت های اقتصادی فراوان و بر جسته کشور مورد تأکید است؛ ایران از لحاظ ظرفیت های استفاده نشده در رده اول جهان قرار دارد.
** براساس آمار مؤسسات بین المللی در حال حاضر ایران با شاخص تولید ناخالص داخلی در میان دویست و چند کشور در رده هجدهم قرار دارد که اگر از ظرفیت های داخلی استفاده بیشتر و بهتری شود، می توانیم به ردههای بالاتر جهانی برسیم.
** بد استفاده کردن از ظرفیت ها و منابع داخلی از دیگر مشکلات موجود در بحث مدیریت اقتصادی است؛ ایران که جزو بزرگ ترین تولیدکنندگان نفت جهان است، چرا باید بنزین وارد کند؟ در حالی که می توان با ساخت پالایشگاه و تولید و حتی صدور فرآورده های نفتی از نعمت بزرگ ذخائر نفتی، استفاده صحیح کرد.
** مصرف بیش از یکصد میلیون لیتر بنزین در روز نمونه دیگری از استفاده بد از ظرفیتها و منابع داخلی است؛ وزارت نفت و دیگر مسئولان دولتی راه های کاهش مصرف بنزین را پیگیری کنند.
** اجرای صحیح و کامل سیاست های اصل 44 و استفاده از تجار، تولیدگران، صنعتگران، قطعه سازان و دیگر اجزای بخش خصوصی در مدیریت اقتصادی و پیشرفت کشور قطعاً مؤثر خواهد بود.
** ایجاد جاذبه برای ورود بخش خصوصی به تکمیل طرح های نیمه تمام از جمله راه های استفاده از ظرفیت فعالان اقتصادی و مهار نقدینگی است.
** امکان مهار نقدینگی وجود دارد؛ نقدینگی سرگردان به هر سو که برود (سکه، ارز، مسکن یا هر زمینه دیگر) ویرانگر خواهد بود و باید مجموعه ای تمام وقت، فعال و جهادی مسئول کنترل و مدیریت آن شود.
** بنگاهداری بانکها و کارهای هزینه آور دیگر نظیر افزایش شعبه های بانکی قابل انتقاد است؛ بانک مرکزی باید با نظارت کامل و دقیق مانع بروز مشکلاتی نظیر مسائل سپرده گذاران برخی بانک ها و مؤسسات مالی شود.
** باید از اول جلوی مشکلات گرفته شود اما می توان با روش های مؤثر، با آن دسته از مراکز مالی که برای مردم مشکل به وجود میآورند، برخورد کرد.
* همه باید به دولت کمک کنند
** اتحاد و انسجام مسئولان کشور بیش از هر زمان دیگر لازم است؛ رؤسای قوا و مسئولان بخش های مختلف باید پشتیبان و کمک کار یکدیگر باشند و بویژه همه باید به دولت کمک کنند زیرا دولت در وسط میدان است.
** اختلاف نظر میان مسئولان طبیعی است؛ این اختلاف نظرها نباید رسانه ای شوند زیرا مردم را نگران و مضطرب می کند.
* شکاف میان انتظارات نمایندگان و واقعیات
** جلسه دیروز مجلس نمایش اقتدار و ثبات جمهوری اسلامی ایران بود و خداوند به آقای رییس جمهور و قوه مقننه خیر بدهد که مشترکاً چنین نمایش اقتداری را نشان دادند.
** نمایندگان مجلس از رئیس جمهوری که با بیش از 23 میلیون رأی انتخاب شده است، سؤال می کنند و رئیس جمهور نیز با خونسردی و متانت به سؤال ها پاسخ می دهد و این معنای مردم سالاری دینی است.
** میان انتظارات نمایندگان و واقعیات موجود شکافی وجود دارد که باید پر شود؛ مهم آن است که آنچه اتفاق افتاد، یک نمایش با شکوه از قدرت جمهوری اسلامی و اعتماد به نفس مسئولان بود.
** دشمن از جلسه دیروز به دنبال اهداف دیگری بود؛ جلسه بسیار خوب دیروز هم رئیس جمهور و هم مجلس را تقویت می کند و زمینه ساز همکاریهای بیشتر و نزدیک تر شدن دیدگاه ها خواهد شد.
** یک جمع فعال، کمر بسته و با نشاط باید مأمور حل یک به یک معضلات اقتصادی شوند.
* سیاست خارجی
** ارتباط و ادامه مذاکره با اروپا ایراد ندارد اما باید ضمن ادامه این کار از آنها درباره مسائلی نظیر برجام و یا اقتصاد قطع امید کنید؛ باید با نگاه شک آلود به وعده های آنها، از روند مسائل مراقبت جدی کرد.
** برجام وسیله ای برای حفظ منافع ملی است؛ برجام هدف نیست بلکه وسیله است و طبعاً اگر به نتیجه برسیم که با این وسیله، حفظ منافع ملی امکان پذیر نیست آن را کنار می گذاریم.
** اروپایی ها باید از بیان و عمل مسئولان دولتی ایران بفهمند که اقدامات آنها تدابیر و واکنش متناسب جمهوری اسلامی ایران را به دنبال خواهد داشت.
** هرگونه مذاکره با امریکایی ها منتفی است؛ نتیجه مذاکره با مسئولان قبلی امریکا که حداقل ظاهر ساز بودند اینگونه شد، حالا با مسئولان وقیح و هتاک فعلی که شمشیر را برای ایرانی ها از رو بسته اند چه مذاکره ای داریم بنابراین مذاکره ای درهیچ سطحی با امریکایی ها صورت نخواهد گرفت.
** مذاکره با ایران نیاز همه دولتهای امریکایی است؛ آنها میخواهند مانور دهند که ما حتی جمهوری اسلامی ایران را به پای میز مذاکره آوردیم، پس همانگونه که قبلاً به طور مشروح و مستدل بیان کردهام، هیچ مذاکرهای با آنها انجام نخواهد شد.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید