وکیل آنلاین

قاضی زاده هاشمی از طرح تحول سلامت تا تامین دارو

عملکرد-وزارت-بهداشت

قاضی زاده هاشمی از طرح تحول سلامت تا تامین دارو

 

قاضی زاده هاشمی برای پیشبرد برنامه های خود در وزارت بهداشت با مسایل مختلفی همچون انتقاد به طرح تحول نظام سلامت و تامین دارو روبرو است. در این میان وزیر بهداشت می تواند با اتخاذ سیاست های صحیح و اجرایی در این حوزه، نگرانی های جامعه به ویژه بیماران را کاهش دهد و امنیت روانی آنها را فراهم آورد.

 

عزم حسن روحانی رییس جمهوری برساماندهی حوزه سلامت سبب شد تا سیدحسن قاضی زاده هاشمی به عنوان گزینه دولت یازدهم برای تصدی وزارت بهداشت به مجلس شورای اسلامی معرفی کند. وی توانست با ۲۶۰ رای موافق، ۱۸رای مخالف و ۶ رای ممتنع بر مسند وزرات بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تکیه و به عنوان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی فعالیت خود را آغاز کند.

هاشمی در نخستین گام خود در دولت یازدهم به اصلاح بازار دارویی کشور پرداخت و به این ترتیب دارو به عنوان ضرب‌الاجل اقدام های وزارت بهداشت قرار گرفت و ستاد مدیریت بحران دارو تشکیل شد. تصویب تسهیلات گمرکی و روال واردات و ترخیص دارو از تصمیمات این ستاد بود. روند این عمل سبب شد تا کمبودهای 300 قلمی دارو کاهش پیدا کند و در 100 روز کاری آرامش نسبی بر بازار دارو حکمفرما شود و این در حالی بود که برپایه اعلام وزارت بهداشت میزان کمبود دارویی کشور در چندسال گذشته به طور متوسط 25 تا 30 قلم بوده است.

یکی از مهم ترین دغدغه های سیاستگذاران، برقراری عدالت در سلامت و دسترسی به خدمات سلامتی است. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به عنوان متولی سلامت در کشور با عنایت به وظایف و ماموریت های کلی و اسناد بالادستی به ویژه سند چشم انداز ۲۰ ساله، سیاست های کلی سلامت ابلاغی مقام معظم رهبری و برنامه های دولت یازدهم اجرای برنامه تحول سلامت را پس از یک مرحله مطالعاتی شش ماهه از اردیبهشت ۱۳۹۳ خورشیدی آغاز کرد. فاضی زاده هاشمی، تحول در نظام سلامت را با سه رویکرد حفاظت مالی از مردم، ایجاد عدالت در دسترسی به خدمات سلامت و نیز ارتقای کیفیت خدمات اجرایی کرد تا بتواند بتدریج با همکاری خدمتگذاران عرصه سلامت شاهد تحقق سیاست های کلی رهبری و ارتقای مورد انتظار در نظام سلامت باشد.

بار دیگر با روی کار آمدن دولت دوازدهم سیدحسن قاضی زاده هاشمی نمایندگان پس از بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی برای تصدی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با 253 رای موافق، 18 رای مخالف و 14 رای ممتنع و 3 رای باطله از مجموع 288 رای به عنوان وزیر بهداشت انتخاب شد. ادامه اجرای طرح تحول و حمایت از سلامت مردم به انتخاب دوباره سیدحسن قاضی زاده هاشمی به وسیله حسن روحانی منجر شد تا به این ترتیب دیگر حلقه‌های زنجیره طرح تحول را به اجرا درآورد.

از همان آغاز طرح تحول نظام سلامت، بیمه ‌ها به عنوان پاشنه آشیل آن خوانده شدند و از طرفی با توجه به آنچه که کارشناسان نظام سلامت از آن به عنوان ناکارآمدی بیمه‌های درمانی کشور یاد می‌کنند، همواره سرنوشت طرح تحول و ادامه آن از دغدغه‌های دست‌اندرکاران این حوزه بوده است.

**برنامه های قاضی زاده هاشمی در دولت دوازدهم
قاضی زاده هاشمی برنامه های خود را در سه فصل مروری بر دیدگاه ها و مبانی نظری سلامت، اقدامات دولت دوازدهم در بخش سلامت و نقشه راهبردی و برنامه ها و اولویت های اجرایی سلامت اعلام کرد. در برنامه های وی چشم‌انداز سلامت ایران در افق ۱۴۰۴ ترسیم شد و بر این پایه ارتقای شاخص‌های سلامت برای دستیابی به جایگاه اول در منطقه آسیای جنوب غربی یکی از اهداف است.

همچنین ارتقای امید به زندگی سالم، تأمین سلامت و تغذیه سالم جمعیت و پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی، بویژه اعتیاد، سوانح، آلودگی‌های زیست محیطی و بیماری‌ها از اهداف دورنمای وی معرفی شده است.تداوم، ارتقا و نهادینه سازی طرح تحول سلامت در چارچوب برنامه ششم توسعه کشور، استقرار نظام ارجاع و برنامه پزشکی خانواده، در قالب شبکه خدمات جامع و همگانی سلامت، اجرای برنامه تحول و نوآوری در آموزش و پژوهش علوم پزشکی، تأمین منابع مالی پایدار، کنترل هزینه‌ها از طریق مدیریت شفاف و متناسب سازی درآمدها، هزینه‌ها و فعالیت‌ها، اصلاح ساختارنظام سلامت به ‌منظور تقویت تولیت، چابک ‌سازی و تفکیک نقش‌ها، رصد و مدیریت و مطالبه اصلاح مولفه‌های اجتماعی برای پیشگیری از آسیب به ابعاد جسمی، روانی و اجتماعی سلامت از جمله برنامه های قاضی زاده هاشمی برای این وزارتخانه در نظر گرفته شده است.

– عملکرد یکساله وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
** آینده نگاری و ظرفیت سازی برای کسب مرجعیت علمی در علوم پزشکی
آینده نگاری و ظرفیت سازی برای کسب مرجعیت علمی در علوم پزشکی، افتتاح مرکز ملی تحقیقات راهبردی آموزش علوم پزشکی، تشکیل اتاق فکر استعدادهای درخشان در ستاد و دانشگاه های علوم پزشکی، برنامه ریزی برای ایجاد درگاه (سامانه) اطلاعات استعدادهای درخشان ، تدوین سند نقشه راه تحقق مرجعیت علمی در آموزش علوم پزشکی از جمله اقدام هایی به شمار می رود که وزارت بهداشت در دولت دوازدهم به آن پرداخت.

** آموزش پاسخگو و عدالت محور
از دیگر برنامه های اجرایی که وزارت بهداشت در دولت دوازدهم به آن عمل کرد می توان به آغاز پیاده سازی برنامه آموزشی ملی دوره پزشکی عمومی، طراحی، تدوین، راه اندازی و اجرای برنامه آموزشی مجازی درس طب سنتی، افتتاح مرکز ملی آموزش مهارتی و حرفه ای و تدوین برنامه های تشکیلات و تأمین و استقرار نیروی انسانی آن مرکز ، طراحی و بهرهبرداری فاز 1 سامانه مرکز ملی آموزش مهارتی و حرفه ای (عملیاتی شدن سامانه برای ثبت و پیگیری تقاضاها، ثبت دوره ها و اطلاع رسانی ملی)، تدوین سیاست توسعه آموزش های مداوم غیرحضوری، توسعه راهبردی، هدفمند و ماموریت گرای برنامه های آموزشعالی سلامت و… اشاره کرد.

** سلامت محیط و کار
توسعه دفاتر خدمات سلامت در 9 دانشگاه علوم پزشکی کشور، واگذاری صدور کارت بهداشت در 60 درصد دانشگاه های علوم پزشکی کشور به دفاتر پیشخوان دولت و واگذاری صدورکارت، بهداشت به دفاتر خدمات سلامت به صورت پایلوت، تجهیز 90 درصد بازرسان بهداشت محیط و حرفه ای کشور به دستگاه های سنجش پرتابل مداخله ای، توسعه و تجهیزآزمایشگاههای مرجع بهداشت محیط و حرفه ای کشور ( قطب کشوری )، اجرای برنامه ایمنی آب آشامیدنی در تمامی مراکزاستان های کشور ( 33 شهر ) از دیگر اقدام های اجرایی این وزارتخانه به شمار می رود که در حوزه بهداشت انجام شده است.

** سلامت روان ، اجتماعی و پیشگیری از اعتیاد
افزایش جمعیت تحت پوشش برنامه های سلامت روان در مناطق حاشیه و شهر های بالای بیست هزار نفر به بیش از 25 میلیون نفر، آموزش و توانمند سازی تمامی کارشناسان مراقب سلامت ، سلامت روان ، پزشکان ، افزایش 25 درصدی دسترسی مردم به خدمات سلامت روان در مناطق شهری، آموزش 6450 نفر از کارکنان تحت پوشش وزارت بهداشت در راستای آموزش کارکنان دولت مصوبه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی، افزایش 28 مرکز کاهش آسیب در سطح کشور، راه اندازی 2 مرکز خدمات سلامت روان جامعه نگر در شش ماهه اول سال جاری ، اجرای برنامه پیشگیری از اعتیاد در خوابگاه های دانشجویانی برای تعداد 83245 نفر، تداوم خدمات درمان مصرف الکل و مواد به بیماران در 4 شهرستان در قالب برنامه سازمان بهداشت جهانی تحت عنوان (ایراپن) ، ایجاد الگوی جامع ارائه خدمات سطح پایه و تخصصی سرپایی و بستری سلامت روان در سطح سه شهرستان از طریق راه اندازی و … از دیگر اقدام های این حوزه است.

** حوزه تحقیقات و فناوری
این حوزه با اقدام های اجرایی همچون؛ افزایش تعداد مراکز کهورت بالغین، نوزادان، جوانان و سالمندان، توسعه برنامه ملی ثبت بیماری ها و پیامدهای سلامت، موافقت با راه اندازی 20 برنامه جدید ثبت بیماری ها در دانشگاه های علوم پزشکی، جهت ارتقای برنامه ثبت سرطان جمیعتی در کشور IARC توافق با مؤسسه بین المللی تحقیقات سرطان و پیاده سازی نظام نوین اطلاعات پژوهشی پزشکی ایران (نوپا) با دوازده سامانه؛ بر فعالیت های خود در دولت دوازدهم افزود.

** حوزه توسعه مدیریت و منابع
تامین 80 دستگاه کلینیک سیار دندانپزشکی و تحویل و توزیع در سطح کشورWD ، اخذ مجوزهای لازم و انعقاد قرارداد خرید 400 دستگاه آمبولانس، خرید و استقرار 99 دستگاه آمبولانس از طریق مناطق آزاد کشور در استان های بندرعباس، خوزستان و زاهدان، انجام اقدامات به منظور اجرایی شدن تفاهم نامه ساخت بیمارستان های هزار تختخوابی قلب و عروق شهید رجایی تهران و… از برنامه های حوزه توسعه مدیریت و منابع محسوب می شوند.

** حوزه درمان
کاهش سهم مردم از هزینه بستری از 37 درصد به 3 درصد برای روستاییان و 6 درصد برای شهرنشینان و حمایت مالی از 4,000,000 میلیون بیمار بستری، کاهش پرداخت مستقیم از جیب مردم در مجموع بازار سلامت(دولتی- خصوصی، بستری- سرپایی) از 53 درصد به 40 درصد، حفاظت مالی از بیماران بستری در برابر هزینه ها در بیمارستان های دولتی، رونمایی از اسناد ملی مدیریت درمان سرطان سند برنامه ملی مدیریت سرطان و … از اقدام های این حوزه به شمار می رود.

** حوزه طب سنتی
در حوزه طب سنتی می توان به تصویب افزودن 2 واحد درس شامل رشته های پزشکی، داروسازی، دندانپزشکی، پرستاری، مامایی، توانبخشی و تغذیه. همچنین این واحد درسی بر اساس مصوبه شورای عالی برنامه ریزی، اجباری شدن این درس برای تمامی رشته های بالینی اجباری شده است، حمایت از انتشار 21 عنوان کتاب تخصصی، 4 عنوان عمومی، 1 عنوان ویژه کودک و 2 شماره از نشریه پیام تندرستی با موضوع طب سنتی ایرانی، تدوین پیشنویس دستورالعمل تأسیس مراکز آموزشی غیر دولتی طب سنتی ایران و ارائه به معاونت محترم آموزشی و تدوین و تصویب طرح توسعه ارائه خدمات بیمارستانی طب سنتی و مکمل در برنامه ششم توسعه وزارت متبوع اشاره کرد.

** حوزه غذا و دارو
تداوم اجرای برچسب گذاری نشانگر رنگی برای فرآورده های غذایی و آشامیدنی مشمول ، اجرای عملیات پایش عوامل خطر تغذیه ای در مواد غذایی پرمصرف ، بررسی و تعیین سموم مجاز جهت استفاده در حشره کش های خانگی ، بازرسی کارخانه های تولید کننده محصولات غذایی، آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی خارج از کشور توسط شرکت های تایید صلاحیت شده بر روی برچسب تنظیم بازار در جهت کاهش سهم داروهای وارداتی و افزایش سهم داروهای تولید داخل از جمله اقدام هایی به شمار می روند که در یکسال گذشته در وزارت بهداشت انجام شده است.

** حوزه انتقال خون
وزارت بهداشت و درمان در حوزه انتقال خون اقداماتی همچون تأمین خون مورد نیاز کشور و تولید و مصرف خون و فراوردهای خون، بهینه سازی تولید و مصرف خون و فرآورده های خون را انجام داده است.

** سازمان بیمه سلامت ایرانیان
ایجاد امکان ثبت اطلاعات فاکتورهای انعقادی ارائه شده به بیماران هموفیلی در بخش های بستری و بستری موقت بیمارستان های، ارائه کننده این داروها در سراسر کشور از طریق سامانه تایید خدمات (دارو) سازمان بیمه سلامت و با همکاری سازمان غذا و دارو، انعقاد تفاهم نامه با مراکز غیردولتی و خصوصی در برخی استان های کشور برای ارائه خدمات بستری و سرپایی (به جز دارو) به تمامی بیمه شدگان تحت پوشش صندوق بیمه سلامت همگانی در مراکز تشخیصی- درمانی دولتی از اقدام های سازمان بیمه سلامت ایرانیان به شمار می روند.

** انتقادها به وزیر و نوع عملکرد وزارت بهداشت
در سال های نخست وزارت سیدحسن قاضی زاده هاشمی به یکباره حجم حملات رسانه‌ای به وی زیاد شد و رسانه‌های یک جریان خاص سیاسی، وی را مورد هجمه قرارد دادند. منتقدان او را به پولدار بودن و اشرافی گری متهم کردند و از پوشه سواری و ساخت و سازهای وی سخن ها گفتند. اما وزیر بهداشت در این زمینه می گوید« من از روز اول تأیید کردم که پولدار هستم. نگفتم که ندارم. الان هم نفی نمی‌کنم. معتقد هستم که اگر کسی سرمایه‌دار است، اصل باید بر این باشد که از کجا و از چه مسیری آورده. خیلی از افرادی که دیگران را متهم می‌کنند، این رفتارشان ناشی از تفکراتی است که اسلامی نیست و ما سابقه آن را در بحبوحه انقلاب، به‌ خوبی می‌شناسیم و می‌دانیم و دیدیم.» درگیری قاضی زاده هاشمی با یکی از مسوولان محلی در یکی از شهرستان ها و توهین آقای وزیر به وی، اظهارنظر درباره مسأله فیش های حقوقی نجومی و … از جمله موضوعات حاشیه ای مربوط به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است.

– واردات صافی دیالیز از جمله موضوعاتی که بارها از سوی منتقدان مورد هجمه قرار می گرفت. آنها آمار ارایه شده از طرف قاضی زاده هاشمی را اشتباه می دانستند و برپایه اظهار نظر برخی از نمایندگان مجلس همچون نادر قاضی پور صبحت های هاشمی را قابل استناد نمی دانستند و معتقدند که در این مورد مدارک مستندی در کمیسیون بهداشت وجود دارد.
– موضوع فیش حقوقی وزیر بهداشت از جمله دیگر مواردی بود که با انتقادهای شدیدی روبرو شد. برخی آن را توهین وزیر به شعور سیاسی مردم می دانستند.

– عدم توجه به شایسته سالاری و وجود تبعیض آشکار در وزارت بهداشت از دیگر مواردی بود که منتقدان آن را همواره مورد نقد قرار می دهند. آنها می گویند وزیر بدون درنظر گرفتن شایستگی کارکنان این سازمان به تغییر آنها دست می زند.
– طرح نظام ارجاع و پزشک خانواده طرحی که سبب شد بیماران در سرگردانی های تهیه دارو و حمایت های بیمه ای قرار بگیرند از دیگر مواردی محسوب می شود که برخی از مسوولان و حتی جامعه پزشکی آن را نقد می کنند و معتقد هستند که وزرات بهداشت از اجرای آن سر باز زده و با هدررفت وقت و عمر بیماران موجب تحمیل شدن هزینه های زیادی برای آنان شده است.

** انتقادهایی به طرح تحول نظام سلامت
هنوز چندزمانی از اجرایی شدن طرح تحول نظام سلامت نگذشته بود که موج انتقادها به این طرح آغاز شد. طرحی که قرار بود با کاهش میزان پرداختی از جیب مردم در بیمارستان های دولت باعث بهبود ارایه خدمت و افزایش رضایت مردم در حوزه خدمات سلامت شود که برای رسیدن به این هدف بیش از ۷۰۰۰ میلیارد تومان از طرف وزارت بهداشت هزینه در نظر گرفته شد.

** عدم اصلاح نظام سلامت با این مدل
همخوانی نداشتن این طرح با هدف اصلاح نظام سلامت از جمله ایرادهایی بود که به این طرح گرفته شد. کارشناسان براین باورند که تحول در نظام سلامت اساسا روند دیگری را باید بگذراند. در همین ارتباط مسعود پزشکیان، وزیر اسبق بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در این خصوص می گوید: «هیچ راهی به جز نظام ارجاع و پزشک خانواده، برای اصلاح نظام سلامت ایران وجود ندارد.»

**بی عدالتی در اجرای طرح تحول سلامت
توزیع عدالت یکی از اهداف ارائه خدمات بهداشتی درمانی به شمار می رود که در قالب توزیع عادلانه خدمات بهداشتی درمانی به سمت آن حرکت می شود. در این طرح به سطح‌بندی و اولویت قرار دادن مناطق محروم و حاشیه‌نشین‌ها توجه چندانی نشده است، می توان گفت طرح تحول در سلامت در این بعد نیز نتوانسته نظام سلامت را به عدالت نزدیک کند. در آغاز طرح نیز کارشناسان این سوال را مطرح کرده بودند که سازوکار توزیع این منابع بین مردم چگونه خواهد بود تا به یک نتیجه عادلانه برسد؟

** افزایش مصرف گرایی در سیستم بهداشت و درمان
«تقاضای القایی» در بسیاری از نظام های سلامت، یکی از چالش های اساسی و از دلایل هدر رفت منابع عمومی و فقیر شدن مردم محسوب می شود. یکی از دلایل ایجاد تقاضای القایی استفاده بیش از حد نیاز از خدمات تخصصی و فوق تخصصی است. کارشناسان معتقدند، آنچه امروز در دل طرح تحول نظام سلامت در جریان است جهت دادن بازار درمان به طرف خدمات تخصصی و فوق تخصصی است و با روال موجود، هزینه های زیادی به سیستم سلامت وارد خواهد شد. از آن جمله مجتهد زاده، فوق تخصص داروسازی بالینی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در این باره می گوید: «به عنوان متخصصین داروسازی بالینی نگرانی‌های خیلی بزرگی هم (در خصوص طرح تحول نظام سلامت) داریم. چرا که این طرح در واقع باعث «افزایش مصرف» شده است. هم در حوزه تجهیزات و هم در حوزه دارو.»

** افزایش توقعات از سیستم
موضوع پایدار بودن منابع مالی نظام های سلامت یکی از مسایل مهم در بحث تامین مالی نظام های سلامت دنیا است. مسعود پزشکیان نیز معتقد است «با اجرای چنین شیوه‌ای بدون کارشناسی و اولویت‌بندی سطح توقعات بالا می‌آید و مشکل پرداخت‌های نامتناسب بروز می‌کند. البته هنوز پاسخ قطعی برای این سوال که آیا منابعی که امسال برای بخش سلامت اختصاص یافته اند، پایدار خواهند بود یا خیر، وجود ندارد.»

** عدم اعتماد پزشکان به طرح تحول سلامت
آماده سازی زیرساخت ها به ویژه برای نیروی انسانی از جمله اصول اساسی در هر سازمان اجرایی است. ادامه اجرای این طرح مستلزم آموزش صحیح به کارکنان است. حسن قاضی زاده هاشمی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی معتقد است، عدم آشنایی مسوولان با این طرح و همینطور عدم اعتماد پزشکان به این طرح از مشکلات اساسی در اجرای این طرح هستند.

** وزارت بهداشت رکورددار تغییرات در دولت دوازدهم
تغییرات مدیریتی در هر یک از حوزه های بهداشت، درمان و سازمان غذا و دارو، به منزله‌ تغییر اولویت‌ها و اهداف اصلی وزارت بهداشت در دولت دوازدهم است. تغییر دو معاون اصلی وزیر یعنی معاونان بهداشت و درمان از جمله دگرگونی های اساسی این وزرات خانه به وسیله قاضی زاده هاشمی به شمار می رود.

** تحقق رویکرد سلامت در پایان دولت دوازدهم
ارائه خدمات آموزشی، پژوهشی، بهداشتی، درمانی و توانبخشی سلامت مبتنی بر اصول و ارزش‌های انسانی- ‌اسلامی و نهادینه سازی آن در جامعه، ایجاد تحول در ارتباط میان نظام آموزش عالی، تحقق رویکرد سلامت همه جانبه و انسان سالم با رعایت اولویت پیشگیری بر درمان و مسؤولیت پذیری، توانمندی و مشارکت ساختارمند و فعالانه فرد، خانواده و جامعه در تامین، حفظ و ارتقای سلامت، تامین امنیت غذا و درمان، تحقیقات و فناوری علوم پزشکی با دیگر بخش‌ها از راه تداوم طرح تحول سلامت و اصلاحات ساختاری در نظام بهداشت و درمان به منظور پایدارسازی مالی و کیفیت و کمیت ارائه خدمات و اجتماعی کردن سلامت از ماموریت ها و برنامه های قاضی زاده هاشمی در دولت دوازدهم عنوان شده است.

** چالش های پیش روی وزارت بهداشت
گستردگی تهدیدکننده های سلامت از طرف کشورهای همسایه، بار آسیب های اجتماعی و عوارض ناشی از عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، رشد سریع شهرنشینی در کشور و تاثیرات منفی آن، آلودگی زیست محیطی و صنعتی هوای کشور، قراردادهای کاری موقت و محیط های کاری نامناسب، آسیب پذیر بودن کشور در برابر حوادث غیرمترقبه، نقص نظام هماهنگ برنامه ریزی و بودجه ریزی و ارزیابی عملکرد برای اهداف فرابخشی همچون سلامت و رفاه در کشور و تحریم های بانکی و مشکل در حوزه دارو از جمله موانع و چالش های پیش روی این وزارت خانه محسوب می شود.

** فرصت سه ساله برای تحقق اهداف وزارت بهداشت
با وجود اینکه هنوز بندهایی از طرح تحول سلامت به طور کامل اجرا نشده و برنامه هایی مثل اجرای برنامه پزشک خانواده، پدیده زیرمیزی، مشکلات پرستاران و بهورزان و … در دستور کار وزارت بهداشت است و تاکنون به جایی نرسیده، اما در کل می توان به عملکرد وزیر بهداشت نمره ای قابل قبول داد.

** تاکید وزیر بهداشت بر لزوم آماده بودن در برابر تحریم‌ها
بیماران سرطانی و صعب العلاج جزو بیمارانی هستند که با وجود رنج و درد بیماری، هزینه‌های زیادی برای درمان نیاز دارند. درمانی که در سال‌های اخیر به وسیله خیرین و وزارت بهداشت تلاش شده اقدام های زیادی برای بهبود کیفیت و کاهش هزینه‌های آنها صورت گیرد. در این میان تحریم های ظالمانه آمریکا این روز‌ها ملموس‌تر شده و این بیماران و خانواده‌های آنها انتظار دارند که دولت و وزارت بهداشت تمهیدات جامع‌تری برای آنها در نظر بگیرند.

مقوله داروهای شیمی‌درمانی در هفته‌های اخیر با اما و اگر فراوانی همراه بود و با وجود تاکید پزشکان متخصص حوزه سرطان مبنی بر لزوم استفاده از داروهای خارجی در این زمینه، مسوولان وزارت بهداشت اعلام کرده‌اند که باید داروی ایرانی برای این بیماران تجویز شود و فقط در صورت ضرورت و تایید داروی مورد نیاز برخی بیماران در یک کمیته ویژه این داروها در اختیار بیمار قرار گیرد. درمان بیماران مبتلا به سرطان یکی از پیچیده‌ترین درمان‌ها است و شامل شیمی‌درمانی، رادیوتراپی و جراحی بوده و برای برخی بیماران هر ۳ روش نیاز است. روش اول و دوم شامل شیمی‌درمانی و رادیوتراپی، با مساله ارز در ارتباط بوده زیرا داروی بیشتر این بیماران از خارج تهیه شده و دستگاه‌های رادیوتراپی از جمله دستگاه شتاب‌دهنده خطی نیز به همین منوال است. مشکل واردات منظم یکی از بزرگ ترین دشواری هایی که جامعه ایران در دوران تحریم با آن رو به رو است. اگرچه دارو در فهرست تحریم های تحمیل شده به ایران جایگاهی نداشت اما به دلیل موانعی که تحریم های اقتصادی و بانکی مختلف، برای نقل و انتقال ارز و کالا ایجاد کرده بودند، بیماران به مشکلات بسیاری برخورده اند.

در همین ارتباط سیدحسن قاضی زاده هاشمی وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه اکنون وقت کار کردن است و باید در مقابل تحریم ها آماده بود از روسای دانشگاه‌های علوم پزشکی درخواست کرد که با کنترل هزینه ها، کارها و ساخت و سازهای غیرضروری را متوقف کنند. حال باید دید در روزهای آینده وزارت بهداشت و دولت چه تصمیمی در این زمینه می‌گیرند.

 

 

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

لینک کانال ایتا

لینک کانال سروش

لینک صفحه اینستاگرام

دانلود اپلیکیشن اندروید دادورزیار

منبع خبر : ایرنا

پست های مرتبط

افزودن یک دیدگاه

سایت ساز