وکیل آنلاین

عضویت ۱۴۰۰۰ دانشجو در ۳۵۶ کانون همیاران سلامت

همیاران-سلامت

عضویت 14000 دانشجو در 356 کانون همیاران سلامت

 

اهمیت سلامت جسم و روان دانشجویان، مرکز مشاوره و سلامت سازمان امور دانشجویان را بر آن داشت تا یک سر و گردن بالاتر از خانواده ها، برای بهبود کیفیت روانی دانشجویان وارد کار شده و آنان را با این مراکز یار کند؛ از این رو، به تازگی عضویت 14 هزار دانشجو در کانون همیاران سلامت افتاد.

 

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه، هفته بهداشت روانی در دانشگاه ها از 18 مهر آغاز شده و به مدت یک هفته ادامه دارد.
این هفته بهانه ای شد تا با «منصوره سادات صادقی »رئیس مرکز مشاوره و سلامت سازمان امور دانشجویان به گفت و گو بنشینیم و از مهمترین برنامه های این سازمان برای پایش سلامت جسم و روان دانشجویان جویا شویم.
در ادامه این گفت و گو را از نظر می گذرانید.

**دفتر مشاوره و سلامت سازمان امور دانشجویان، در آستانه سال تحصیلی جدید چه سرفصل هایی برای کاهش آسیب های مختلف میان دانشجویان در دستور کار دارد؟
**صادقی: دفتر مشاوره و سلامت برنامه های متعددی برای کاهش آسیب های روانی و اجتماعی در دستور کار خود دارد. طبق سال های گذشته، طرح پایش سلامت روان و سلامت جسم برای دانشجویان ورودی جدید در تمامی مقاطع در دانشگاه ها اجرا شد. این طرح دانشجویانی را که در معرض آسیب قرار دارند از طریق مراکز مشاوره و مراکز بهداشت و درمان مورد حمایت قرار می دهد.

همچنین، برنامه هایی برای خانواده های نودانشجویان در اغلب دانشگاه ها اجرا می شود، یکی از این موارد، سخنرانی و برنامه های آموزشی برای خانواده ها است که با تمرکز بر روی نظارت متناسب، تعامل و حمایت مناسب بین خانواده و دانشجو است.

شاید خانواده ها بر این باور باشند به محض ورود فرزندشان به دانشگاه، نظارت و محبت آنها باید حذف شود. در حالی که موضوع، تغییر و تفاوت در شیوه است؛ خانواده در ایران نسبت به جوامع دیگر نقش مهمی در ایجاد آشفتگی ها یا توانمندی های دانشجویان ایفا می کند.

در آغاز سال تحصیلی، برنامه هایی برای آموزش نودانشجویان در زمینه آشنایی با دوران دانشجویی و پیشگیری از آسیب ها در نظرگرفته شده است.
هفته بهداشت روانی در دانشگاه ها از 18 مهرماه آغاز شده و به مدت یک هفته ادامه دارد. در این هفته متناسب با شعار’سلامت روان جوانان و نوجوانان: جهان در حال تغییر’، روز شمار هفته، برنامه های متنوعی را توسط مراکز مشاوره در دانشگاه ها در خود گنجانده است.

برای مسایلی همچون نقش شادی و نشاط، تاثیر فضای مجازی، خانواده، تاب آوری، تاثیر خودمراقبتی، سبک زندگی سالم و غیره بروشورها و پمفلت هایی تهیه شده تا دانشگاه ها بتوانند با استفاده از این مواردِ انتشاراتی و راهنما برنامه های مفیدی با کمک همیاران سلامت روان برای دانشجویان اجرا کنند.

از دیگر برنامه های خاص دفتر مشاوره و سلامت، تاکید بر روانشناسی مثبت نگر و حرکت به سمت توانمندسازی است. تهیه پروتکل و برنامه هایی در زمینه افزایش نشاط دانشجویان و نیز افزایش تاب آوری از جمله اقداماتی است که در اولویت قرار دارند.

همچنین تاکید بر توسعه و توانمندسازی کانون همیاران سلامت روان و همیاران بهداشت از دیگر اقدامات دفتر است. کانون همیاران سلامت روان در جهت کاهش و پیشگیری از آسیب های روانی اجتماعی، فعالیت های تخصصی انجام می دهند. اعضای این کانون دانشجویانی داوطلبی هستند که در زمینه های متفاوت آموزش دیده اند.

طرح های پیام یا «پیشگیری از مصرف مواد» و طرح «دانشگاه عاری از دخانیات» از دیگر طرح هایی است که در برخی دانشگا ه ها عملیاتی شد. علاوه بر این، طرح «مسیریابی تحصیلی شغلی» طرح دفتر مشاوره و سلامت سازمان امور دانشجویان است که در مرحله آماده سازی قرار دارد.

از آنجایی که مسائل تحصیلی، یکی از بیشترین مراجعات دانشجویان به مراکز مشاوره دانشجویی در دانشگاه ها است، این طرح به دانشجویان کمک می کند با جهت گیری مناسب، توانمندی خود را شناسایی و نقشه راهی برای آینده شغلی شان تهیه کنند.

دفتر مشاوره و سلامت سازمان امور دانشجویان برای مدیریت شکست عاطفی دانشجویان هم طرح هایی در دانشگاه ها اجرا کرده و کتاب های مرتبط در این زمینه از جمله ‘مدیریت روابط بین فردی ‘ آماده و زیرچاپ است.

**به تازگی کمیته جدیدی در دفتر مشاوره و سلامت سازمان امور دانشجویان با عنوان «هماهنگی و پیشگیری از آسیب های اجتماعی» راه اندازی شده است. در مورد این کمیته و کارکردهای آن بیشتر توضیح دهید.
**صادقی: این کمیته با همکاری دفتر مشاوره و سلامت سازمان امور دانشجویان و اداره کل فرهنگی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری راه اندازی شده است. کارشناسان و متخصصانی در این کمیته عضویت دارند که در راستای کاهش آسیب های اجتماعی به تبادل نظر می پردازند با توجه به اهمیت کاهش آسیب های اجتماعی به نظر می رسد، تشکیل این کمیته بتواند گام مثبتی در زمینه کاهش آسیب های اجتماعی با توجه به هم افزایی و هماهنگی بیشتر دو معاونت دانشجویی و فرهنگی باشد.

**آیا تمام دانشگاه های کشور از مرکز مشاوره برخوردار هستند؟ کارشناسان این مراکز با چه تخصص های مرتبطی در حال خدمات رسانی به دانشجویانند؟ میزان استقبال دانشجویان از این دفاتر را چطور ارزیابی می کنید؟
**صادقی: در حال حاضر بیش از 900 مرکز و شعبه مراکز مشاوره در دانشگا ه ها و موسسات آموزش عالی کشور فعال است. کارشناسان مراکز مشاوره نسبت به سال گذشته روند رو به رشدی در مقطع تحصیلی و رشته تخصصی مرتبط دارند.

نخستین علت مراجعه دانشجویان به مراکز مشاوره مشکلات تحصیلی است. مراکز مشاوره اغلب دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی در کنار متخصصین روان شناسی، روانپزشکی و مشاوره، کارشناسان مددکاری نیز دارند. روند اعتماد دانشجویان برای استفاده از خدمات تخصصی مراکز مشاوره رو به رشد است.

**کاهش مصرف دخانیات و مواد مخدر یکی از برنامه هایی است که در طولانی مدت، مورد توجه وزارت علوم قرار دارد. چه اقدامات موثر و منتهی به نتیجه تاکنون از سوی دفتر مشاوره و سلامت در دانشگاه ها انجام گرفته است؟
**صادقی: بر اساس مطالعات مختلف، اولین شروع مصرف مواد مخدر قبل از ورود دانشجویان به دانشگاه شروع می شود. از میان اقدامات جدی وزارت علوم در این زمینه می توان به انعقاد تفاهم نامه در این زمینه با ستاد مبارزه با مواد مخدر و وزارت کشور اشاره کرد. در این تفاهم نامه، یکی از مهمترین برنامه ها، طرح پیام «پیشگیری از مصرف مواد مخدر» یا پیام است که این طرح به بخش های مختلف تقسیم می شود و بخش هایی از طرح پیام از سال 96 در اغلب دانشگاه ها اجرا شده است.

این طرح شامل بخش های متفاوتی است و آموزش هایی در سطح دانشجویان، همیاران و اساتید دارد. در همین زمینه برگزاری کارگاه های متعدد، کتاب، بروشور و پمفلت ها زمینه مناسبی را برای آگاهی بخشی ایجاد کرده است.

**با توجه به مشکلاتی که گریبانگیر تعداد زیادی از دانشجویان خوابگاهی است، آیا به طور اختصاصی برنامه ای برای پایش دانشجویان در خوابگاه ها دارید؟
**صادقی: شکی نیست یکی از مهم ترین ویژگی های زندگی دانشجویی افزایش ارتباط و روابط اجتماعی است. خوابگاه ها همیشه یکی از مولفه های زندگی اجتماعی دانشجویی است و برای سازمان امور دانشجویان اهمیت زیادی دارد.

زندگی در خوابگاه شرایط خاصی دارد. چگونگی ارتباط با هم اتاقی ها، تنظیم ساعت و زمان، نیاز به خلوت، مرزبندی، و … همه موارد مهمی است که دانشجویان باید نسبت به آن آگاهی داشته باشند.

قرار دادن شعبات مراکز مشاوره در خوابگاه ها، اجرای بسیاری از آموزش ها در محیط های خوابگاهی و اختصاص دادن مطالب آموزشی در قالب کتاب، بروشور و .. ویژه دانشجویان خوابگاهی از اقدامات در این زمینه است. به همین منظور، کتاب هایی ویژه سازگاری با زندگی دانشجویی در خوابگاه به چاپ رسیده که به دانشجویان نحوه زندگی و رفتار با دیگران در خوابگاه ها را آموزش می دهد.

**طلاق هم میان دانشجویان تا حدی دیده می شود، در این زمینه چه برنامه هایی دارید؟
**صادقی: مبحث طلاق در مراکز مشاوره دانشگاه ها پیگیری می شود و پرورش نیروی متخصص برای مدیریت بحران و کمک به زوجینی که در حال طلاق هستند در دستور کار قرار دارد تا در زمینه تصمیم گیری بهتر به دانشجویان کمک شود.

همچنین کارگاه هایی برای ارتقاء و غنی سازی روابط زوجین دانشجو و برگزاری نشست های تخصصی در این زمینه از اواخر سال 96 در حال برگزاری است. دانشجویان و تحکیم خانواده ها اهمیت زیادی دارد. ما ایرانی ها منِ خانوادگی داریم که اهمیت و تقدس خانواده را در ایران بیشتر جلوه می دهد بنابراین غنی سازی روابط زوج های دانشجو از جمله برنامه های دفتر مشاوره و سلامت است.

 

 

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

لینک کانال ایتا

لینک کانال سروش

لینک صفحه اینستاگرام

دانلود اپلیکیشن اندروید دادورزیار

منبع خبر : ایرنا

 

افزودن یک دیدگاه