شوری آب خوزستان ربطی به سد گتوند ندارد
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران، کیفیت آب خروجی از سد گتوند را بسیار ایده آل توصیف کرد و گفت: «انتساب شوری آب خوزستان به سد گتوند کاملا غلط است».
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست 2 روزپیش با توجه به مشکلات کمآبی در استان خوزستان، اشتباهات مهندسی در ساخت سد گتوند را عامل شوری آب خوزستان اعلام کرده بود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «محمد حاج رسولی ها» امروز(چهارشنبه) در نشستی خبری، افزود: شاخص ای.سی (EC) آب خروجی از سد گتوند به 600 میکروموس بر سانتیمتر برآورد شده در حالی که میزان این شاخص در آب پایین دست کارون به دلیل رهاسازی پساب صنایع، تخلیه فاضلاب و… به مراتب بیش از آب رها شده از سد گتوند است.
ای.سی (هدایت الکتریکی آب) نشان دهنده میزان املاح هادی موجود در آب است و میزان این شاخص ارتباطی مستقیم با نمک های محلول در آب دارد.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت: امسال به دلیل افزایش کیفیت آب خروجی از سد گتوند، میزان اثربخشی این سد در شوری آب کارون به مراتب کمتر از سال های گذشته است.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران تصریح کرد: کیفیت آب خروجی سد گتوند در حالی است که EC آب پایین دست کارون به دلیل رهاسازی پساب صنایع و… به مراتب بیش از آب رها شده از این سد است؛ بنابراین شوری آب خرمشهر و آبادان به هیچ عنوان ارتباطی به آب رهاشده از سد گتوند ندارد.
وی انتساب بسیاری از مشکلات به سدسازی ها را جفا به این بخش توصیف کرد و گفت: هیچ کس منکر اشتباه در برخی جانمایی ها نمی شود اما نمی توان منکر اثربخشی این سازه ها در تامین آب شرب شهرها و روستاهای کشور شد.
حاج رسولی ها با تاکید بر اینکه تامین آب در شرایط کنونی به برکت سدها پایدار شده است، گفت: از 172 سد ملی به بهره برداری رسیده، حداکثر 10 درصد جای سوال و ابهام دارد.
** کاهش 16 درصدی حجم مخازن سدهای کشور
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران در بخش دیگری از سخنان خود، حجم مخازن سدهای کشور را 25 میلیارد و 820 میلیون متر مکعب ذکر کرد و گفت: حجم مخازن سدها، امسال نسبت به سال گذشته 16 درصد کاهش داشته است.
حاج رسولی ها همچنین از کاهش 34 درصدی ورودی آب سدها خبر داد و گفت: ورودی آب سدها در سال گذشته 35 میلیارد و 700 میلیون مترمکعب بود که امسال به 23 میلیارد و 700 میلیون مترمکعب کاهش یافته است.
وی در پاسخ به این پرسش که کدام سدها در شرایطی بحرانی تر قرار دارند؟ گفت: سد «درودزن» در استان فارس که آب شهرهای شیراز، مرودشت و روستاهای مستقر در این مسیر را تامین می کند، از جمله سدهای بحرانی به شمار می رود.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران اظهار داشت: سد درودزن برای پایدار ماندن باید حداقل 300 میلیون مترمکعب آب در منبع خود داشته باشد که اکنون کل حجم این سد 341 میلیون مترمکعب است؛ به عبارتی دیگر، منابع آب قابل استفاده در این سد به 41 میلیون مترمکعب می رسد.
حاج رسولی ها ادامه داد: ورودی آب به سد درودزن نسبت به سال گذشته 53 درصد کمتر شده است.
به گفته مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران، سد «کوثر» که تامین کننده 50 درصد آب شهر بوشهر، گناوه و شهرها و روستاهایی در استان های فارس و کهگیلویه و بویراحمد است، نیز از جمله سدهای بحرانی به شمار می رود.
وی اظهار داشت: حجم آب موجود در مخزن این سد 244 میلیون مترمکعب و ورودی آن نسبت به پارسال 42 درصد کاهش داشته است.
حاج رسولی ها در مورد سد «دوستی» دراستان خراسان رضوی نیز گفت: امسال ورودی آب این سد 74 درصد کاهش داشته و اکنون حجم آب آن 225 میلیون مترمکعب است.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران اضافه کرد: سد «زاینده رود» که تامین کننده آب استان اصفهان و مناطقی از استان یزد به شمار می رود نیز با کاهش 56 درصدی ورودی مواجه است؛ حجم مخزن این سد اکنون 320 میلیون مترمکعب است.
وی سد «استقلال» را از دیگر سدهای بحرانی کشور معرفی کرد و گفت: حجم مخزن این سد که تامین کننده آب بندر عباس است، اکنون 20 میلیون مترمکعب برآورد می شود.
حاج رسولی ها گفت: ورودی این سد حدود یک میلیون مترمکعب بود در حالی که پارسال این عدد به 100 میلیون مترمکعب رسید.
** «پر و مسلوب المنفعه کردن» 14 هزار و 200 حلقه چاه
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران در پاسخ به پرسشی در ارتباط با چاه های غیرمجاز گفت: از سه سال گذشته برنامه ریزی شده است که در پنج سال، 200 چاه عمیق و نیمه عمیق، پر و مسلوب المنفعه شود.
به گزارش ایرنا، مسلوب المنفعه کردن چاه یعنی چاه پر نمی شود بلکه به گونه ای مسدود می شود که صاحب آن نتواند بهره ای از آن ببرد.
حاج رسولی ها گفت: پر و مسلوب المنفعه کردن چاه های غیرمجاز در قالب طرح تعادل بخشی از سال 1380 آغاز شد اما 38 درصد اقدامات انجام شده در سه سال اخیر رخ داده است.
وی ادامه داد: پارسال برنامه ریزی شده بود که 15 هزار حلقه چاه پر و مسلوب المنفعه شود که این برنامه به میزان 14 هزار و 200 حلقه محقق شد.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت: برای امسال نیز پر و مسلوب المنفعه کردن 15 هزار حلقه چاه غیرمجاز برنامه ریزی شده است اما به دلیل کاهش شدید بارندگی ها، عملیات مسدود کردن چاه ها به کندی پیش می رود.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید