سهم ایران از فضای سرزمینی دریای خزر به 15 مایل افزایش یافت
رییس سازمان شیلات ایران گفت: مطابق کنوانسیون جدید رژیم حقوقی دریای خزر، سهم ایران از منطقه سرزمینی از 10 مایل به 15 مایل رسید که به همراه 10 مایل انحصار ماهیگری برای کشورمان، این میزان به 25 مایل افزایش یافت.
«حسن صالحی» امروز (چهارشنبه) در نشست خبری به مناسبت در پیش بودن هفته دولت با ارائه گزارش عملکرد این سازمان افزود: پیش از این، بر اساس تفاهم نامه 1940 بین ایران و شوروی سابق، سهم سرزمینی ایران از دریای خزر 10 مایل بود.
وی اظهار داشت: با افزایش سهم سرزمینی و فضای ماهیگیری ایران از دریای خزر، به طور حتم شرایط برای صید و صیادی بیش از پیش فراهم خواهد شد.
** نیمه دوم امسال تیلاپیای پرورشی ایران وارد بازار می شود
صالحی از عرضه ماهی تیلاپیای پرورشی در آبهای شور کویر ایران در نیمه دوم امسال خبر داد و گفت: این مهم ناشی از اقدام های ارزشمند موسسه تحقیقات علوم شیلات ایران در 10 سال اخیر در بافق یزد بوده است.
وی یادآور شد: واردات گوشت ماهی تیلاپیا از بهمن ماه پارسال با هدف حمایت از تولید داخلی این محصول ممنوع شده است زیرا با مجوز حفاظت محیط زیست قرار است این ماهی در چهار استان یزد، قم، سمنان و خراسان جنوبی تولید و در اختیار مصرف کنندگان قرار گیرد.
وی افزود: طبق برنامه، تا پایان برنامه ششم توسعه تولید ماهی تیلاپیای پرورشی آبهای شور کویر ایران به 50 هزار تن خواهد رسید که بخش قابل توجهی از نیاز داخلی را تامین می کند.
این مقام مسئول در سازمان شیلات ایران اضافه کرد: بر اساس قانون هرگونه برداشت از منابع آبی متکی به مدیریت ذخایر است و در این زمینه ما سالانه کمیته مدیریت صید را با مدیریت موسسه تحقیقات علوم شیلاتی ایران در استان ها و مرکز داریم.
وی درباره پرورش جلبک دریایی نیز گفت: کارهای تحقیقاتی پرورش جلبک دریایی برای استفاده مواد دارویی در دو مرکز قشم و سیستان و بلوچستان توسط موسسه تحقیقات علوم شیلاتی در دست اجرا است.
** شرط شیلات برای صدور مجوزهای جدید صیادی
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: براساس رهنمودهای رهبر معظم انقلاب در زمینه مصرف کالای ایرانی و حمایت از تولید داخلی، با انجام مذاکره هایی با وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار شد صدور هرگونه مجوز جدید صیادی، تعویض شناورهای کهنه به جز شناورهای بزرگ پرساینر که هنوز فاقد دانش و تکنولوژی ساخت آن در داخل هستیم، منوط به ساخت شناورها در کشتی سازی های داخل ایران باشد.
به گفته وی، این مهم از ابتدای سال 1397 در دستور کار سازمان شیلات ایران قرار گرفته است.
** ممنوعیت برداشت ماهیان خاویاری دریای خزر ادامه دارد
رئیس سازمان شیلات ایران درباره وضعیت ماهیان خاویاری در دریای خزر گفت: در سال 2010 میلادی رئیسان جمهوری پنج کشور در باکو توافق کردند که صید تجاری ماهیان خاویاری برای مدت پنج سال ممنوع شود و فقط برداشت آن برای فعالیت های بازسازی ذخایر و تحقیقاتی انجام گیرد.
صالحی اضافه کرد: ارزیابی های سال 2015 تاکنون نشان می دهد این ذخایر هنوز احیا نشده است بنابراین همه کشورهای مذکور بار دیگر بر ممنوعیت برداشت ماهیان خاویاری تاکید کردند.
وی اظهار داشت: هر ساله نشست مدیریت ماهیگیری دریای خزر درباره ذخایر مشترک بویژه ماهیان خاویاری برگزار می شود و تاکنون صید تجاری این نوع ماهیات صادر نشده است.
به گفته رییس سازمان شیلات، برای احیای ذخایر خاویاری خزر به زمان طولانی نیاز داریم.
وی تصریح کرد: برای زنده نگه داشتن نام خاویار ایرانی در دنیا طی سالهای اخیر به سمت توسعه پرورش ماهی خاویاری گام برداشته ایم و امروز بیش از 100 مزرعه پرورش ماهی خاویاری موجود است که پیش بینی می شود امسال بیش از 5 تن خاویار پرورشی و بیش از 3 هزارتن گوشت ماهی خاویاری در کشور تولید شود.
صالحی یکی از مقاصد صادرات خاویار ایرانی را پس از اروپا، حوزه خلیج فارس، آسیای جنوب غربی، حوزه اوراسیا و روسیه عنوان کرد و افزود: اکنون حدود یک تن خاویار ایرانی صادر می شود.
به گفته وی، در دنیا بیش از 120 تن خاویار پرورشی تولید می شود اما اینکه چه میزان صادر می شود، سهم ناچیزی است زیرا کشورهایی چون فرانسه و ایتالیا خود پرورش ماهی خاویاری دارند و البته در ایران نیز بخش عمده ای از تولید این محصول به مصرف داخلی می رسد.
** ممنوعیت صادرات خوراک آبزیان برای تامین نیاز داخلی است
این مقام مسئول در سازمان شیلات ایران درباره ممنوعیت صادرات خوراک آبزیان افزود: در سالهای اخیر با توسعه صنعت آبزی پروری در کشور شرایط برای توسعه صنایع مرتبط همچون کارخانه های خوراک آبزیان فراهم شده است به شکلی که امروز کارخانه های پیشرفته و سرمایه گذاری های زیادی در این بخش داریم.
صالحی اظهار داشت: پس از خروج داعش از عراق توسعه آبزی پروری به ویژه کپور ماهیان در این کشور گسترش یافت و چون این صنعت در عراق نبود، بنابراین برخی کارخانه های ایرانی بخشی از خوراک مورد نیاز این مزارع پرورشی را در عراق متقبل شدند.
رییس سازمان شیلات ایران افزود: پارسال 6 هزارتن خوراک آبزیان از ایران صادر شد که عمده آن به عراق و بخشی به ارمنستان و دیگر کشورها بوده است.
به گفته وی، امسال نیز کارخانه های تولید خوراک آبزیان قرارداد صادرات این محصول را امضا کردند اما از آنجا که نهاده هایی که برای تولید آن استفاده می شود با ارز 4200 تومانی وارد کشور می شود، ممکن است این کالا با سیاست های دولت مشمول قیمت گذاری شود.
صالحی گفت: برآورد ما این است که 20 تا 25 درصد نهاده های مورد مصرف نهاده های وارداتی بخش عمده پودرماهی و خوراک میگو است که امروز خودمان تولید می کنیم و نیازی به وارداتش نداریم.
وی ادامه داد: سال گذشته 6 هزارتن خوراک کپور ماهیان صادر و 11 هزارتن خوراک آبزیان برای میگو و پرورش ماهی در قفس، پرورش ماهیان خاویاری و پرورش لاروی قزل آلا وارد کشور شده است.
معاون وزیر جهادکشاورزی اظهار داشت: طبق سیاست دولت برای اینکه در آینده ممکن است واردات با مشکلاتی روبرو شود، ممنوعیت صادرات خوراک آبزیان برای تامین نیازهایی داخل کشور وضع شده تا دغدغه ای برای تولید کنندگان داخلی بوجود نیاید.
صالحی افزود: مذاکراتی با معاونت بازرگانی وزارت جهادکشاورزی داشته و تلاش کرده ایم صادرات خوراک کپورماهیان با 30 درصد رشد نسبت به سال گذشته بلامانع شود و همچنین کارخانه هایی که تعهدات صادراتی داشتند، بتوانند تا حد ممکن به تعهداتشان عمل کنند.
** وزارت نیرو حق آبه رودخانه ها را تخصیص دهد
معاون وزیر جهادکشاورزی درباره رودخانه های شمال کشور و مهاجرت ماهیان گفت: سازمان محیط زیست متولی رودخانه ها است اما سازمان شیلات نیز در دو سال گذشته برای پاکسازی رودخانه ها با سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت نیرو مکاتبه داشتیم.
صالحی اظهارداشت: در سالهای اخیر معاونت دریایی سازمان محیط زیست و سازمان های مردم نهاد در استان های شمالی کشور همکاری های خوبی با شیلات داشتند تا از ورود فاضلاب های صنعتی، شیمیایی، کشاورزی به رودخانه ها جلوگیری شود و رودخانه ها احیا شوند.
وی تاکید کرد: همانطور که تالاب های ما نیازمند حق آبه هستنه، امروز تلاش داریم حق آبه رودخانه ها نیز در زمان مهاجرت ماهیان برای تخم ریزی در سرچشمه ها تامین شود.
به گفته وی، در چهار سال گذشته با همکاری شوراهای حاشیه روخانه ها و صیادان پره 30 میلیون تکثیر طبیعی ماهیان در رودخانه ها انجام شده است.
** هدف گذاری صدور یک میلیارد دلار محصولات شیلاتی تا 10 سال آینده
صالحی اظهار داشت: سال گذشته یک میلیون و 200 هزارتن محصولات شیلاتی در کشور تولید شد که بخشی از این محصولات به ارزش 507 میلیون دلار به کشورهای هدف صادر شده است.
به گفته رییس سازمان شیلات، تلاش می شود ارزش صادراتی محصولات شیلاتی ایران به 600 میلیون دلار برسد.
وی افزود: همچنین برنامه افزایش ارزش 1 میلیارد دلاری صادرات محصولات شیلاتی را برای یک دهه آینده در دستور کار د اریم.
** حضور صیادان چینی در خلیج فارس واقعیت ندارد
رئیس سازمان شیلات ایران گفت: مجوزی برای صید و صیادی شناورهای چینی در آبهای خلیج فارس صادر نشده است و حضور صیادان چینی در آبهای ساحلی ایران نه تنها واقعیت ندارد بلکه شایعه ای است که توسط دشمنان برای ناامیدی مردم منتشر می شود.
وی ادامه داد: ورود شناورهای خارجی در آب های ایران ممنوع است و تخلف به شمار می رود.
صالحی به برگزاری نمایشگاه بین المللی شیلات، آبزی پروری و ماهیگیری و صنایع وابسته به آن از 11 تا 14 مهرماه سالجاری در مرکز بین المللی نمایشگاه های تهران برگزار خواهد شد.
*وزیر اخراجی نروژ به عنوان گردشگر به ایران آمده بود
رییس سازمان شیلات ایران درباره حضور وزیر شیلات نروژ در ایران که منجر به برکناری او شد، گفت: دعوتی از وزیر شیلات نروژ برای سفر به ایران نشده بود؛ وی به عنوان یک فرد عادی و گردشگر روادید دریافت کرده و به ایران آمده بود و برکناری وی ارتباطی با سازمان شیلات ندارد.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید