وکیل آنلاین

رای شماره ۱۴۲۴۷۶۸ هیات عمومی دیوان عدالت اداری

رای شماره ۱۴۲۴۷۶۸ هیات عمومی دیوان عدالت اداری

با موضوع: بند ۱ مصوبه شماره ۱۵۰ مورخ ۳۰/۱۰/۱۳۹۹ شورای اسلامی شهر پاوه در خصوص طرح تشویقی عوارض که متضمن اعطاء تخفیف و معافیت از پرداخت عوارض است ابطال شد

بسمه تعالی

مدیرعامل محترم روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران

یک نسخه از رأی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری با شماره دادنامه ۱۴۰۳۳۱۳۹۰۰۰۱۴۲۴۷۶۸ مورخ ۲۰/۶/۱۴۰۳ با موضوع: «بند ۱ مصوبه شماره ۱۵۰ مورخ ۳۰/۱۰/۱۳۹۹ شورای اسلامی شهر پاوه در خصوص طرح تشویقی عوارض که متضمن اعطاء تخفیف و معافیت از پرداخت عوارض است ابطال شد» جهت درج در روزنامه رسمی به پیوست ارسال میگردد.

مدیرکل هیأت عمومی و هیأتهای تخصصی دیوان عدالت اداری ـ یداله اسمعیلی فرد

تاریخ دادنامه: ۱۴۰۳/۶/۲۰ شماره دادنامه: ۱۴۰۳۳۱۳۹۰۰۰۱۴۲۴۷۶۸

شماره پرونده: ۰۲۰۷۵۷۳

مرجع رسیدگی: هیأت عمومی دیوان عدالت اداری

شاکی: آقای شاهین شکراللهی

طرف شکایت: شورای اسلامی شهر پاوه

موضوع شکایت و خواسته: ابطال بند ۱ مصوبه جلسه شماره ۱۵۰ مورخ ۳۰/۱۰/۱۳۹۹ از دفترچه تعرفه عوارض محلی و بهای خدمات شهری مصوب شورای اسلامی شهر پاوه (تحت عنوان طرح تشویقی عوارض که متضمن اعطا تخفیف و معافیت از پرداخت عوارض میباشد)

گردش کار: شاکی به موجب دادخواست و لایحه تکمیلی ابطال بند ۱ مصوبه جلسه شماره ۱۵۰ مورخ ۱۳۹۹/۱۰/۳۰ از دفترچه تعرفه عوارض محلی و بهای خدمات شهری مصوب شورای اسلامی شهر پاوه را خواستار شده و در جهت تبیین خواسته اعلام کرده است که:

“شورای اسلامی شهر پاوه برخلاف تبصره ۳ ماده ۵۵ [۵۰] قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال ۱۳۸۷ قوانین و مقررات مربوط به اعطا تخفیف و یا معافیت از پرداخت عوارض و یا وجوه به شهرداری ها و دهیاری ها ملغی شده است و از طرف دیگر ماده ۱۸۱ قانون برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران که مقرر داشته است: هرگونه تخفیف، بخشودگی حقوق و عوارض شهرداری توسط دولت و قوانین مصوب را منوط به تأمین بودجه عمومی سالانه کشور کرده است و رأی وحدت رویه شماره ۹۶۱۰۰۹۰۹۰۵۸۰۰۶۲۷ دیوان عدالت اداری ۱۳۹۶/۷/۴ مؤید مطلب بوده است. فلذا درخواست ابطال مصوبه مورد استدعاست.”

متن بخشنامه مورد شکایت به شرح زیر است:

“۱ـ طی مصوبه شورای اسلامی شهر تمامی شهروندان محاسبات جدول ذیل مشمول طرح تشویقی کلیه عوارض به جز جرایم کمیسیون ماده صد و ۷۷، اجاره بها، توافقات، قراردادها و عوارض ملی (خودرو) میشوند.

۲ـ شهرداری موظف به وصول حداقل ۹۰ درصد فیش های صادره (فقط در صورت پرداخت نقدی) میباشد. این امتیاز در صورت دستور کتبی شهردار قابل اجرا بوده و در بازه زمانی طرحهای تشویقی شورا ملغی میگردد.

مناسبت ـ میزان وصولی ـ مدت زمان طرح تشویقی

روز شورا، روز کارگر، روز معلم ـ %۷۰ ـ ۱۴۰۰/۲/۱ لغایت ۱۴۰۰/۲/۳۰

حماسه شکست حصر پاوه ـ %۷۰ ـ ۱۴۰۰/۵/۲ لغایت ۱۴۰۰/۵/۳۱

روز دانش آموز ـ %۸۰ ـ ۱۴۰۰/۸/۱ لغایت ۱۴۰۰/۸/۳۰

دهه فجر ـ %۸۰ ـ ۱۴۰۰/۱۱/۱۲ لغایت ۱۴۰۰/۱۲/۲۶

تبصره ۱: فقط فیش هایی که در بازه زمانی طرح تشویقی صادر و به صورت نقدی در همان بازه زمانی پرداخت میشوند شامل طرح فوق خواهند بود.

تبصره ۲: طرح تشویقی فقط شامل اشخاص حقیقی میگردد.

۳ـ کسانی که قصد احداث پارکینگ طبقاتی در محدوده شهر را داشته، در صورت مراجعه جهت اخذ مجوز ساخت، از کلیه عوارض شهرداری در زمان ساخت (به استثنای توافقات) معاف میباشند. ـ شهرداری پاوه ـ شورای اسلامی شهر پاوه”

در پاسخ به شکایت مذکور، رئیس شورای اسلامی شهر پاوه به موجب لایحه شماره ۵۱/۶/ش مورخ ۱۴۰۱/۶/۱۳ توضیح داده است که:

“۱: خواسته خواهان ابطال بند ۱ مصوبه شماره ۱۵۰ مورخ ۱۳۹۹/۱۰/۳۰ میباشد و این مصوبه در مورد دفترچه تعرفه عوارض محلی و بهای خدمات شهری شهرداری پاوه به صورت کلی و شامل ۹ فصل بوده و به صورت جزئی نیز هیچ گونه اشاره ای به تخفیف یا معافیت عوارض در آن نشده است بلکه صرفًا در فصل هفتم طرحهای تشویقی مناسبتی ذکر و تصویب شده است. لذا در صورت قبول خواسته خواهان با توجه به این که بند ۱ مصوبه شماره ۱۵۰ مورخ ۱۳۹۹/۱۰/۳۰ شامل تمامی دفترچه عوارض محلی میگردد لاجرم تمامی دفترچه نیز ابطال میشود.

۲: برابر بند ۱۶ ماده ۸۰ قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و ماده ۹۰ همان قانون پس از تصویب مصوبه در جلسه رسمی شورا و عدم مغایرت آن از سوی هیأت تطبیق مصوبات فرمانداری شهرستان پاوه لازم الاجرا و قانونی می باشد که در مانحن فیه این تشریفات رعایت و تمامی تعرفه های مندرج در دفترچه عوارض محلی من جمله فصل هفتم برابر بند ۱ مصوبه شماره ۱۵۰ مورخ ۱۳۹۹/۱۰/۳۰ و ماده فوق الذکر در حکم قانون بوده و از سوی شهرداری لازم الاجرا است.

۳: علیرغم این که در دفترچه عوارض محلی شهرداری پاوه ذکری از تخفیف یا بخشودگی عوارض به میان نیامده است ولی برابر ماده ۹ آیین نامه اجرایی نحوه وضع و وصول عوارض شوراهای اسلامی شهر اشعار میدارد که شوراها میتوانند در هنگام وضع عوارض جدید یا در زمان مقتضی نسبت به موارد معافیت، کاهش، تخفیف و لغو عوارضی که تصویب نموده اند با توجه به سیاستهای مقرر در این آیین نامه اتخاذ تصمیم نمایند.

۴: ماده ۱۸۱ قانون برنامه پنجم توسعه مورد استناد خواهان منصرف به دولت بوده و به دلیل غیردولتی بودن نهاد شورا و شهرداری مشمول شورا و شهرداری نمیگردد.

۵: ضمن این که طرحهای تشویقی مناسبتی عوارض نه تنها در شهر پاوه برابر مصوبات شورای اسلامی شهر به جهت انتفاع عموم مردم به صورت عام اعمال میگردد بلکه در اکثریت شهرداری سطح کشور نیز معمول و مرسوم است.”

هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ ۱۴۰۳/۶/۲۰ با حضور رئیس و معاونین دیوان عدالت اداری و رؤسا و مستشاران شعب دیوان تشکیل شد و پس از بحث و بررسی با اکثریت آرا به شرح زیر به صدور رأی مبادرت کرده است.

رأی هیأت عمومی

با عنایت به این که در بند ۹ اصل سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بر رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همه در تمام زمینه های مادی و معنوی تأکید شده و در آرای متعدد هیأت عمومی دیوان عدالت اداری از جمله رأی شماره ۱۴۰۱۰۹۹۷۰۹۰۵۸۱۰۶۲۵ مورخ ۱۴۰۱/۴/۷ این هیأت اعطای تخفیف و یا معافیت از پرداخت عوارض یا موارد مشابه آن توسط شوراهای اسلامی شهر مغایر با قانون و خارج از حدود اختیار اعلام شده است، بنابراین بند ۱ مصوبه شماره ۱۵۰ مورخ ۱۳۹۹/۱۰/۳۰ شورای اسلامی شهر پاوه درخصوص طرح تشویقی عوارض که متضمن اعطاء تخفیف و معافیت از پرداخت عوارض است، مغایر با قانون بوده و مستند به بند ۱ ماده ۱۲ و ماده ۸۸ قانون دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ ابطال میشود. این رأی براساس ماده ۹۳ قانون دیوان عدالت اداری (اصلاحی مصوب ۱۴۰۲/۲/۱۰) در رسیدگی و تصمیم گیری مراجع قضایی و اداری معتبر و ملاک عمل است.

رئیس هیأت عمومی دیوان عدالت اداری ـ احمدرضا عابدی

پست های مرتبط

افزودن یک دیدگاه

سایت ساز