رای شماره ۲۶۳۴ هيات عمومی ديوان عدالت اداری
با موضوع: فراز مورد شکايت از صورتجلسه مورخ ۱۳۷۹/۸/۹ شوراي تحصيلات تکميلي (کارشناسي ارشد) دانشکده مهندسي عمران دانشگاه صنعتي اميرکبير در ارتباط با نحوه تعيين نمره درس سمينار از تاريخ تصويب ابطال شد
بسمه تعالی
جناب آقای اکبرپور
مدیرعامل محترم روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران
یک نسخه از رأی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری به شماره دادنامه ۲۶۳۴ مورخ ۱۴۰۱/۱۰/۲۷ با موضوع: «فراز مورد شکایت از صورتجلسه مورخ ۱۳۷۹/۸/۹ شورای تحصیلات تکمیلی (کارشناسی ارشد) دانشکده مهندسی عمران دانشگاه صنعتی امیرکبیر در ارتباط با نحوه تعیین نمره درس سمینار از تاریخ تصویب ابطال شد.» جهت درج در روزنامه رسمی به پیوست ارسال میگردد.
مدیرکل هیأت عمومی و هیأتهای تخصصی دیوان عدالت اداری ـ یدالله اسمعیلی فرد
تاریخ دادنامه: ۱۴۰۱/۱۰/۲۷ شماره دادنامه: ۲۶۳۴
شماره پرونده: ۰۰۰۲۱۸۴
مرجع رسیدگی: هیأت عمومی دیوان عدالت اداری
شاکی: آقای احمد کرمی زاده
موضوع شکایت و خواسته: ابطال صورتجلسه مورخ ۱۳۷۹/۸/۹ شورای تحصیلات تکمیلی (کارشناسی ارشد) دانشکده مهندسی عمران دانشگاه صنعتی امیر کبیر در ارتباط با نحوه تعیین نمره درس سمینار
گردش کار: شاکی به موجب دادخواستی ابطال صورتجلسه مورخ ۱۳۷۹/۸/۹ شورای تحصیلات تکمیلی (کارشناسی ارشد) دانشکده مهندسی عمران دانشگاه صنعتی امیر کبیر در ارتباط با نحوه تعیین نمره درس سمینار را خواستار شده و در جهت تبیین خواسته به طور خلاصه اعلام کرده است که:
“اینجانب احمد کرمی زاده در سال تحصیلی ۱۳۸۰ ـ ۱۳۷۹ در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه صنعتی امیرکبیر در رشته عمران با گرایش سازه، قبول و در آذر ماه سال ۱۳۸۱ فارغ التحصیل شدم.
به هنگام مراجعه در پاییز سال ۱۳۸۳ به دانشگاه امیرکبیر (دو سال بعد از زمان فارغ التحصیلی) به منظور اخذ دانشنامه و ریز نمرات، متوجه شدم که نمره «درس سمینار» بنده که ۱۹ بود، توسط شورای آموزشی دانشکده به بهانه عدم حضور بنده در جلسه دفـاع از سمینار ۳ دانشجـوی همـدوره دیگر، ۱/۵ نمـره کاهش پیدا کرده و به نمره ۱۷/۵ تقلیل پیدا کرده است. متأسفانه اعتراض بنده به مسأله رخ داده در آن مقطع زمانی کارساز نبود و هنگامی که امور فارغ التحصیلان دانشگاه، با اعتراض شدید اینجانب مواجه شدند، بنده را تهدید به معرفی به کمیته انضباطی و حراست دانشگاه کردند و از ارائه مصوبه کمیته آموزشی فوق الاشاره و نیز دریافت درخواست کتبـی بنده در این خصوص، خودداری نمودند که با توجه به گذشت سالهای زیاد از تاریخ فارغ التحصیلی بنده، استدعا دارم در صورت نیاز آن مقام قضایی به مصوبه مذکور، رأسًا از دانشکده عمران دانشگاه صنعتی امیرکبیر، استعلام و دریافت گردد. لازم به تأکید است که در زمان تحصیل اینجانب، هیچ مدرکی دال بر ابلاغ کتبی مصوبه آموزشی خلاف قانون مذکور و اخذ امضاء از دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد، وجود نداشت و مضاف بر آن، با عنایت به تمام شدن واحدهای درسی حضوری، عملاً تنها زمان حضور دانشجویان همدوره در دانشگاه، معطوف به جلسه دفاع از سمینار و پایان نامه خویش بود و هیچکدام از دانشجویان به دلیل عدم حضور مستمر در دانشگاه، از زمان جلسه دفاع دیگر دانشجویان اطلاعی نداشتند و مهمتر از همه، هیچ قانون و تکلیف آمرهای از سوی وزارت فرهنگ و آموزش عالی وقت، مبنی بر حضور در جلسات دفاع و سمینار سایر دانشجویان همدوره وجود نداشت. با عنایت به اینکه اعمال جریمه نامتعارف و کسر نمره مذکور، از سویی خلاف اصول کلی علمی، حقوق مکتسبه، قاعده قبح عقاب بلابیان و خلاف صریح مفاد آیین نامه آموزشی دوره کارشناسی ارشد و خارج از اختیارات تحصیلات تکمیلی دانشکده و دانشگاه بوده و از سوی دیگر، موجب سلب امتیاز نخبگی از بنده شده و موقعیتهای فراوان شغلی و ادامه تحصیل در دانشگاه های ممتاز را از بنده دریغ کرده، عاجزانه استدعا دارم مصوبه شورای آموزش دانشکده عمران دانشگاه صنعتی امیرکبیر در مقطع زمانی سال ۱۳۸۰ و ۱۳۸۱ ،ابطال شده و اصلاح، استرداد و احتساب نمره واقعی درس سمینار خویش (نمره ۱۹) را خواستارم . در پایان آرای هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در موارد مشابه مذکور به استحضار میرسد:
آراء شماره ۴۷۶ـ ۳/۷/۱۳۹۶، ۱۸۹۵ـ ۵/۱۲/۱۳۹۹ و ۳۰۳ـ ۱/۳/۱۴۰۰ “
متن مقرره مورد شکایت به شرح زیر میباشد:
“صورتجلسه شورای تحصیلات تکمیلی (کارشناسی ارشد) دانشکده مهندسی عمران ۱۳۷۹/۸/۹
اسامی شرکت کنندگان آقایان:
دکتر دینمی، دکتر رمضان پاثپور، دکتر کرامتی، دکتر بیات، دکتر طاهر شمسی، دکتر شاه کرمی، دکتر اردشیر
متأخرین: آقایان دکتر فهیمی فر (۱۵ دقیقه)، دکتر فخاریان (۲۰ دقیقه)، دکتر علی نیا (۱/۵) ساعت، به علت شرکت در جلسات مختلف
غایبین: آقای دکتر رهایی
مطالب مطروحه و تصمیمات متخذه:
درس روشهای ساخت ۱ که در مقطع کارشناسـی ارشـد رشته تحصیلی مهندسـی و مدیریت ساخت تدریس میگردد و قرار بود توسط آقای دکتر قدوسی از دانشگاه علم و صنعت ایران تدریس گردد. فعلاً با توافق آقای دکتر قدوسی و توسط آقای تدین تدریس میشود. لذا مقرر شد با توجه به مقررات دانشکده در این مورد با آقای دکتر قدوسی و آقای تدین مذاکره شود. در مورد چگونگی ارائه درس سمینار که ۲ واحد تحقیقاتی محسوب میشود بحث شد و دو نظریه ارائه گردید:
۱ـ هدف درس سمینار
۲ـ اصالح نحوه ارائه
ضمن بررسی مقرر گردید درس سمینار وجود داشته باشد، لیکن روش ارائه آن اصلاح شود و در این رابطه اساتیدی که علاقمند به اظهار نظر میباشند طرحی را با همکاری آقای دکتر بیات تهیه نمایند تا در جلسات آینده شورای تحصیلات تکمیلی دانشکده بررسی شود. چون تعدادی از پروژه ها و سمینارهای دانشجویان کارشناسی ارشد ورودی سال ۱۳۷۸ در گروه های آموزشی مربوطه به تصویب رسیده است مقرر گـردید اعلام شود مـواردی که در گـروه ها به تصویب رسیده باشند مصوب تلقی شده و دانشجویان فعالیتهای تحقیقاتی خود را شروع نمایند و در آینده چنانچه اصلاحاتی از طرف تحصیلات تکمیلی دانشکده پیشنهاد شد به آنان ابلاغ خواهد گردید.
ـ مقرر گردید در زمان ارائه سمینارها دانشجویان گروه حضور داشته باشند. در غیر اینصورت نیم نمره از نمره سمینار آنان به ازای هر جلسه غیبت کسر شود. چون آقای دکتر بارجانی یکی از اعضاء هیأت داوران پروژه کارشناسی ارشد دانشجو آقای سعید نکویی (ش: ۷۷۱۲۴۳۳۹ )ـ استاد راهنما آقای دکتر فهیمی فر ـ رشته تحصیلی راه و ترابری در خارج از کشور هستند مقرر گردید نام ایشان از لیست هیأت داوران حذف شود. بدین ترتیب اعضاء هیأت داوران پروژه فوق عبارتند از آقایان: دکتر شاهی ـ دکتر مقدس نژاد ـ دکتر فهیمی فر. بنا به درخواست مورخ ۱۳۷۹/۸/۷ آقای دکتر طاهر شمسی، آقای دکتر یزداندوست از لیست هیأت داوران پروژه کارشناسی ارشد دانشجو آقای محمد …… مطلق (ش:۷۷۱۲۴۳۵۰) حذف گردید. بدین ترتیب اعضای هیأت داوران پروژه فوق عبارتند از آقایان دکتر بیات ـ دکتر اردشیر ـ دکتر ….. ـ دکتر طاهر شمسی. درخواست مورخ ۱۳۷۹/۶/۲۹ دانشجو آقای مسعود فتحی (ش: ۷۴۱۲۴۳۲۲) در خصوص تمدید ترم (ترم پنجم) جهت دفاع از پروژه کارشناسـی ارشد خـود همراه با نامـه شمـاره ۱۶/۲۰۸۷ مورخ ۱۳۷۹/۷/۱۱ مدیر کل امور دانشجویان شاهد و ایثارگر و با توجه به تأیید اساتید راهنمای نامبرده (آقایان دکتر طاهر شمسی و دکتر اردشیر) مطرح گردید و با توجه به اینکه نامبرده از اعضاء خانواده شاهد محسوب میشود مورد موافقت قرار گرفت. با درخـواست تمـدید مهـلت ارائه پایان نامه دانشجـویان علـی رودکـی (ش:۷۷۱۲۴۳۳۷) ،امـیر سعـید نکـوئی (ش:۷۷۱۲۴۳۳۹) ،و رسول رهگذر (ش:۷۷۱۲۴۳۱۹) مخالفت گردید و مقرر شد مطابق ضوابط با آنها رفتار شود. با میهمان شدن آقای صادق یونسلو (ش: ۷۷۱۲۴۳۵۴)ـ رشته تحصیلی مهندسی آب در درس هیدرودینامیک در دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی درترم جاری، با توجه به موافقت شورای گروه مهندسی آب مورخ ۱۳۷۹/۷/۱۸ ،مشروط به تأیید کیفیت تدریس آن در دانشگاه فوق الذکر توسط استاد درس این دانشکده (آقای دکتر ….) موافقت گردید. نامه شماره ۱/۵۱۴۳/س مورخ ۱۳۷۹/۵/۱۹ معاونت آموزش و تحقیقات وزارت جهاد سازندگی و نامه شماره ۴۱/۳۲۵۳ مورخ ۱۳۷۹/۶/۲۲ اداره تحصیلات تکمیلی دانشگاه جهت تخصیص ظرفیت یک نفر بورسیه در آزمون ورودی کارشناسی ارشد مهندسی عمران ـ در رشته مدیریت ساخت در سال ۱۳۸۱ـ ۱۳۸۰ مطرح و مورد موافقت قرار گرفت.”
در پاسـخ به شکایت مذکـور، رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر به موجـب لایحـه شماره ۰۱۰/۵۸۶ مورخ ۱۴۰۱/۳/۷ توضیح داده است که:
“با توجه به سپری شدن مدت زمان طولانی (بیش از ۲۰ سال) از ثبت نمره نامبرده و نبود سیستم مکانیزه در آن زمان، امکان صحت سنجی دقیق ادعای نامبرده در کسب نمره ۱۹ و میزان تأثیر کاهش ناشی از غیبت جلسات ارایه سمینار در نمره نهایی درج شده برای ایشان، ممکن نیست. بدیهی است بر اساس مدارک و مستندات موجود، صرفًا نمره نهایی وی در لیست وارد گردیده است و علیرغم محتمل بودن این موضوع، مستندی مبنی بر اینکه نمره ثبت شده نهایی بر اساس مصوبه شورای تحصیلات تکمیلی وقت دانشکده مورد سخن بوده است یا خیر، وجود ندارد. لازم به ذکر است به عـرض برسـانیم، مصـوبه یاد شده سالها است که منسـوخ گردیده و اصلاً مورد استفاده قرار نمیگیرد. علی ایحال در راستای اوامر صادره از سوی آن هیأت به پیوست مصوبه شورای تحصیلات تکمیلی وقت دانشکده مذکور در خصوص کسر نمره برای غیبت دانشجویان و همچنین لیست نمرات درس سمینار که در آن نمره نامبرده ذکر گردیده است، جهت استحضار ایفاد میگردد. با عنایت به عرایض معنونه فوق و توجهًا به اینکه مصوبه فوق الاشعار مدت زمان مدیدی است که منسوخ گردیده و نمرات ایشان نیز در آن زمان بر اساس موازین و مقررات قانونی ثبت گردیده است لذا درخواست ایشان پس از گذشت ۲۰ سال، فاقد وجاهت قانونی و محمل منطقی است، علیهذا از محضر آن هیأت اصدار حکم شایسته مبنی بر رد شکایت نامبرده، مورد استدعاست.”
هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ ۱۴۰۱/۱۰/۲۷ با حضور رئیس و معاونین دیوان عدالت اداری و رؤسا و مستشاران و دادرسان شعب دیوان تشکیل شد و پس از بحث و بررسی با اکثریت آراء به شرح زیر به صدور رأی مبادرت کرده است.
رأی هیأت عمومی
با توجه به حدود صلاحیت شورای عالی برنامه ریزی براساس مصوبه جلسه ۳۲۰ مورخ ۱۳۷۲/۱۰/۷ شورای عالی انقلاب فرهنگی از حیث بررسی و تصویب کّلیه برنامه های درسی و مقررات و ضوابط آموزشی و پژوهشی دوره های آموزش عالی به عنوان مقرره حاکم در زمان تصویب مصوبه مورد اعتراض و با عنایت به اینکه اساسًا شورای تحصیلات تکمیلی دانشکده مهندسی عمران دانشگاه صنعتی امیرکبیر اختیاری درخصوص وضع مصوبه در ارتباط با نحوه تعیین نمره درس سمینار نداشته است، لذا فراز مورد شکایت از صورتجلسه مورخ ۱۳۷۹/۸/۹ شورای تحصیلات تکمیلی (کارشناسی ارشد) دانشکده مهندسی عمران دانشگاه صنعتی امیرکبیر در ارتباط با نحوه تعیین نمره درس سمینار به جهت عدم صلاحیت مرجع وضع کننده آن خارج از حدود اختیار بوده و مستند به بند ۱ ماده ۱۲ و مـواد ۱۳ و ۸۸ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ از تاریخ تصویب ابطال میشود.
رئیس هیأت عمومی دیوان عدالت اداری ـ حکمتعلی مظفری