رای شماره ۲۴۳ هیات عمومی دیوان عدالت اداری
با موضوع: ابطال مصوبات جلسه ۷۷۰ کمیسیون موارد خاص دانشگاه فردوسی مشهد مورخ ۱۹/۴/۱۳۹۸
بسمه تعالی
جناب آقای اکبرپور
رئیس هیأت مدیره و مدیرعامل محترم روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران
یک نسخه از رأی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری به شماره دادنامه ۱۴۰۰۰۰۹۹۷۰۹۰۵۸۱۰۲۴۳ مورخ ۲۱ /۲/ ۱۴۰۰ با موضوع: «ابطال مصوبات جلسه ۷۷۰ کمیسیون موارد خاص دانشگاه فردوسی مشهد مورخ ۱۳۹۸/۴/۱۹» جهت درج در روزنامه رسمی به پیوست ارسال میگردد.
مدیرکل هیأت عمومی و هیأتهای تخصصی دیوان عدالت اداری ـ مهدی دربین
تاریخ دادنامه: ۱۴۰۰/۲/۲۱ شماره دادنامه: ۲۴۳ شماره پرونده: ۹۸۰۴۰۳۶
مرجع رسیدگی: هیأت عمومی دیوان عدالت اداری
شاکی: آقای مسیح سرفرازی
موضوع شکایت و خواسته: ابطال مصوبات جلسه ۷۷۰ کمیسیون موارد خاص دانشگاه فردوسی مشهد مورخ ۱۳۹۸/۴/۱۹
گردش کار: شاکی به موجب دادخواستی ابطال مصوبات جلسه ۷۷۰ کمیسیون موارد خاص دانشگاه فردوسی مشهد مورخ ۱۳۹۸/۴/۱۹ را خواستار شده و در جهت تبیین خواسته اعلام کرده است که:
“کمیسیون موارد خاص دانشگاه فردوسی مشهد بر طبق یکی از مصوبات خود در جلسه ۷۷۰ ـ ۱۳۹۸/۴/۱۹ دانشجویان روزانه را ملزم به پرداخت مبالغی، برخلاف قوانین موجود کرده است. توضیح آن که مستفاد از بندهای (ح)، (ط) و(ی) ماده ۲۰ قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران، تحصیل در دوره های روزانه دانشگاه های دولتی رایگان است و با عنایت به اینکه مطابق حکم ماده ۴ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مصوب سال ۱۳۸۴ و ماده ۶۰ قانون الحاق موادی به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مصوب سال ۱۳۹۳ ،دریافت وجه توسط دستگاههای اجرایی نیاز به حکم یا جواز قانونگذار دارد، مصوبه اخیر برخلاف قوانین موجود تصویب شده است. علاوه بر این بر طبق ماده ۴ قانون مدنی، اثر قانون نسبت به آتیه است و قانون نسبت به ماقبل خود اثر ندارد، بنابراین به فرض اینکه دانشگاه فردوسی مشهد حق تصویب چنین مقرره ای را داشته باشد، اثر آن باید نسبت به دانشجویان ورودی مهر ماه سال ۱۳۹۸ به بعد باشد نه دانشجویانی که در سالهای قبل و بر طبق قوانین وقت وارد دانشگاه شده اند. با توجه به آنچه آمد از ریاست دیوان عدالت اداری تقاضا دارم تا نسبت به ابطال مصوبه مذکور کمیسیون موارد خاص دانشگاه فردوسی اقدام نماید. لازم به یادآوری است که هیأت عمومی دیوان عدالت اداری به موجب دادنامه ای شماره ۱۵۳ ـ ۱۳۹۸/۲/۱۰ و ۱۵۸ ـ ۱۳۹۸/۲/۱۰ در آراء خود خاطر نشان کرده است که مطابق بنده (ح)، (ط) و (ی) ماده ۲۰ قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران، تحصیل دانشجویان روزانه در دانشگاههای دولتی رایگان میباشد.”
متن مقرره مورد شکایت به شرح زیر است:
“۱ـ دانشجویان کارشناسی:
۱ـ ۱ـ با تمدید سنوات دانشجویان روزانه مقطع کارشناسی برای نیمسال نهم منوط به موافقت گروه و دانشکده مربوطه بدون پرداخت شهریه موافقت میگردد. این دانشجویان برای تمدید سنوات نیمسال دهم به بعد موظف به پرداخت شهریه سال ورود به سنوات میباشند.
۲ـ۱ـ تمدید سنوات دانشجویان نوبت دوم مقطع کارشناسی برای نیمسال نهم منوط به موافقت گروه و دانشکده مربوطه انجام و شهریه مطابق روال معمول اخذ میگردد این دانشجویان برای تمدید سنوات نیمسال دهم به بعد موظف به پرداخت شهریه سال ورود به سنوات میباشند
۲ـ دانشجویان کارشناسی ارشد:
۱ـ۲ـ با تمدید سنوات دانشجویان روزانه مقطع کارشناسی ارشد برای نیمسال پنجم منوط به موافقت گروه و دانشکده مربوطه بدون پرداخت شهریه موافقت میگردد. این دانشجویان برای تمدید سنوات نیمسال ششم به بعد موظف به پرداخت شهریه سال ورود به سنوات میباشد.
۲ـ۲ـ تمدید سنوات دانشجویان نوبت دوم مقطع کارشناسی ارشد برای نیمسال پنجم منوط به موافقت گروه و دانشکده مربوطه انجام و شهریه مطابق روال معمول اخذ میگردد. این دانشجویان برای تمدید سنوات نیمسال ششم به بعد موظف به پرداخت شهریه سال ورود به سنوات میباشند.
۳ـ دانشجویان دکتری ورودی ۱۳۹۰:
۱ـ۳ـ با تمدید سنوات دانشجویان دکتری روزانه ورودی ۱۳۹۰ و قبل از آن، برای نیمسال های یازدهم و دوازدهم منوط به موافقت گروه و دانشکده مربوطه بدون پرداخت شهریه موافقت میگردد. این دانشجویان برای تمدید سنوات نیمسال سیزدهم به بعد موظف به پرداخت شهریه سال ورودی خود میباشند.
۲ـ۳ـ برای دانشجویان دکتری نوبت دوم ورودی ۱۳۹۰ تمدید سنوات نیمسال یازدهم به بعد در صورت موافقت گروه و دانشکده مربوطه انجام و شهریه مطابق روال عادی دریافت میگردد.
۴ـ دانشجویان دکتری ورودیهای ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲:
۱ـ۴ـ با تمدید سنوات دانشجویان دکتری روزانه ورودیهای ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ ،برای نیمسال های یازدهم و دوازدهم منوط به موافقت گروه و دانشکده مربوطه بدون پرداخت شهریه موافقت میگردد. این دانشجویان برای تمدید سنوات نیمسال سیزدهم به بعد موظف به پرداخت شهریه سال ورود به سنوات بر اساس مدل پیوست میباشند.
۲ـ۴ـ برای دانشجویان دکتری نوبت دوم ورودیهای ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ ،تمدید سنوات برای نیمسال های یازدهم و دوازدهم منوط به موافقت گروه و دانشکده مربوطه انجام و شهریه مطابق روال عادی دریافت میگردد. این دانشجویان برای تمدید سنوات نیمسال سیزدهم به بعد موظف به پرداخت شهریه سال ورود به سنوات میباشند.
۵ ـ دانشجویان دکتری ورودیهای ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴:
۱ـ۵ ـ با تمدید سنوات دانشجویان دکتری روزانه ورودیهای ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ برای نیمسالهای یازدهم و دوازدهم منوط به موافقت گروه و دانشکده مربوطه با پرداخت شهریه سال ورودی خود موافقت میگردد. این دانشجویان برای تمدید سنوات نیمسال سیزدهم به بعد موظف به داخت شهریه سال ورود به سنوات براساس مدل پیوست میباشند.
۲ـ ۵ ـ برای دانشجویان دکتری نوبت دوم ورودیهای ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ تمدید سنوات برای نیمسال های یازدهم و دوازدهم منوط به موافقت گروه و دانشکده مربوطه انجام و شهریه مطابق روال عادی دریافت میگردد. این دانشجویان برای تمدید سنوات نیمسال سیزدهم به بعد موظف به پرداخت شهریه سال ورود به سنوات میباشند.
۶ ـ برای کلیه دانشجویان دکتری ورودی ۱۳۹۵ و پس از آن، براساس دستور نهم مصوبات هیأت امناء به تاریخ ۱۳۹۷/۱۲/۱ ،تمدید سنوات نیمسال یازدهم به بعد منوط به موافقت گروه و دانشکده مربوطه انجام و شهریه بر اساس ورود به سنوات دریافت میگردد. چگونگی محاسبه شهریه سنوات مازاد بر مجاز دانشجویان دکتری ورودیهای ۱۳۹۱ـ ۱۳۹۲ـ ۱۳۹۳ ـ ۱۳۹۴:
در این مدل پیشنهادهای دکتری (طرح پژوهشی شماره ۳) به دو نوع (الف) «نظری» و (ب) «آزمایشگاهی ـ کارگاهی ـ میدانی» تقسیم میگردند. ملاک تشخیص مبلغ اعتبار پیشنهاد است. پیشنهادهای تا سقف پنج میلیون تومان نوع (الف) «نظری» و بیش از پنج میلیون تومان نوع (ب) «آزمایشگاهی ـ کارگاهی ـ میدانی» محسوب میشوند موارد خاص که مبلغ اعتبار پیشنهاد کمتر از پنج میلیون تومان است ولی با تأیید استاد راهنما مدیر گروه و معاون آموزشی دانشکده ماهیت پیشنهاد از نوع (ب) «آزمایشگاهی ـ کارگاهی ـ میدانی» است، قابل بررسی در کمیسیون موارد خاص دانشگاه خواهد بود. در این مدل از پنج شاخص برای محاسبه میزان شهریه به شرح زیر استفاده میشود.
شاخص۱ـ آزمون جامع: قبولی در آزمون جامع در بار اول تا پایان نیمسال چهارم (برای دانشجویان دامپزشکی دستیاری تا پایان نیمسال پنجم)
شاخص۲ـ نمره زبان: داشتن نمره زبان قابل قبول برای دفاع از رساله
شاخص ۳ ـ معدل دروس: داشتن حداقل معادل ۱۷/۵ برای علوم انسانی و داشتن حداقل معدل ۱۷ برای غیرعلوم انسانی
شاخص ۴ـ پیشنهاد: تصویب پیشنهاد دکتری تا پایان نیمسال پنجم (برای دانشجویان دامپزشکی دستیاری تا پایان نیمسال ششم)
شاخص ۵ ـ دستاوردهای پژوهشی
برای علوم انسانی (الف) ـ مقالات علمی ـ پژوهشی حداقل یک مقاله
برای علوم انسانی (ب) ـ مقالات scopus با JCR حداقل یک مقاله
برای غیرعلوم انسانی ـ مقالات JCR حداقل یک مقاله
محاسبه شهریه سنوات مازاد بر مجاز دانشجویان دکتری روزانه ورودیهای سالهای ۱۳۹۱ـ ۱۳۹۲ـ ۱۳۹۳ ـ ۱۳۹۴ بر اساس جدول زیر انجام میپذیرد.
نیمسال
میزان احراز شاخصها |
نیمسال ۹۳ | نیمسال ۹۴ | نیمسال ۹۵ | نیمسال ۹۶ و بعد از آن |
۵ شاخص (الف) نظری | ۴۰% | ۶۰% | ۸۰% | ۱۰۰% |
(ب) آزمایشگاهی، گارگاهی، میدانی | ۲۰% | ۴۰% | ۶۰% | ۸۰% |
۴ شاخص (الف) نظری | ۶۰% | ۸۰% | ۱۰۰% | ۱۰۰% |
(ب) آزمایشگاهی، گارگاهی، میدانی | ۴۰% | ۶۰% | ۸۰% | ۱۰۰% |
۳ شاخص (الف) نظری | ۸۰% | ۱۰۰% | ۱۰۰% | ۱۰۰% |
(ب) آزمایشگاهی، گارگاهی، میدانی | ۶۰% | ۸۰% | ۱۰۰% | ۱۰۰% |
توضیح: منظور از در صدهای مشخص شده در جدول فوق درصد شهریه ثابت سال ورود به سنوات است.
کاربرگ بررسی درخواست محاسبه شهریه دانشجویان سنواتی (براساس مصوبه کمیسیون موارد خاص جلسه ۷۷۰ ـ ۱۳۹۸/۳/۱۹)
مشخصات متقاضیاضی: نام و نام خانوادگی دانشجو شماره دانشجویی: مقطع تحصیلی: تاریخ درخواست: امضای درخواست کننده: مدارک مورد نیاز: ۱ـ قبولی در آزمون جامع در بار اول تا پایان نیمسال چهارم (برای دانشجویان دامپزشکی دستیاری تا پایان نیمسال پنجم) مدارک مورد نیاز: صورتجلسه امضاء شده آزمون جامع با تأیید معاونت آموزشی دانشکده که قبولی در آزمون برای بار اول قید شده باشد. قابل قبول: غیرقابل قبول: |
۲ـ نمره زبان قابل قبول برای دفاع از رساله:
مدارک مورد نیاز: مدرک رسمی و مهر و امضاء شده آزمون زبان نوع آزمون زبان: نمره: تاریخ: قابل قبول: غیرقابل قبول: |
۳ ـ معدل دروس (بدون احتساب نمره رساله): توضیح: برای علوم انسانی حداقل ۱۷/۵ و برای غیرعلوم انسانی حداقل ۱۷ مدرک مورد نیاز: کپی ریز نمرات با درج معدل دروس (بدون احتساب نمره رساله) که به تائید معاونت آموزشی دانشکده رسیده باشد. قابل قبول: غیرقابل قبول: |
۴ ـ تصویب پیشنهاد دکتری تا پایان نیمسال پنجم (برای دانشجویان دامپزشکی دستیاری تا پایان نیمسال ششم)
مدارک مورد نیاز: تصویب نامه پیشنهاد دکتری که به تایید معاونت پژوهشی و فناوری دانشکده رسیده باشد و نرخ پیشنهاده (نظری یا آزمایشگاه …. کارگاه میدانی) در آن قید شده باشد. تاریخ تصویب پیشنهاده دکتری: قابل قبول: غیرقابل قبول: |
۵ ـ دستاوردهای پژوهشی: علوم انسانی الف) تعداد مقالات علمی ـ پژوهشی:(حداقل یک مقاله علمی ـ پژوهشی) علوم انسانی (ب) تعداد مقالات Scopus / JCR (حداقل یک مقاله Scopus / JCR یا حداقل در مقاله علمی ـ پژوهشی) غیرعلوم انسانی ـ تعداد مقالات JCP (حداقل یک مقاله JCP یا دو مقاله Scopus یا چهار مقاله علمی ـ پژوهشی) |
در پاسخ به شکایت مذکور، مدیر حقوقی دانشگاه فردوسی مشهد به موجب لایحه شماره ۷۳۹۸۰ ـ ۱۳۹۸/۱۲/۲۰ توضیح داده است که:
“نخست ـ اولاً: مطابق ماده ۱۱ آیین نامه آموزشی دوره دکتری مصوب سال ۱۳۸۹ وماده ۹ آیین نامه آموزشی دوره دکتری مصوب سال ۱۳۹۴ شورای عالی برنامه ریزی آموزشی، طول مدت مجاز تحصیل در دوره دکتری به ترتیب نه نیمسال است که حداکثر تا یک نیمسال تحصیلی دیگر قابل تمدید است. در تبصره ماده ۹ آیین نامه پیش گفته به دانشگاه اجازه داده شده است بر طبق تعرفه مصوب هیأت امنا هزینه سنوات مازاد بر سنوات تحصیلی مجاز را دریافت نماید. ثانیًا: طبق ماده ۱۵ آیین نامه آموزشی دوره کارشناسی ارشد ناپیوسته مصوب سال ۱۳۸۸ مدت مجاز تحصیل ۴ نمیسال است که با تصمیم شورای تحصیلات تکمیلی میتوان یک نیمسال دیگر به آن اضافه نمود. ثالثًا: به موجب ماده ۱۵ آیین نامه آموزشی دوره کاردانی و کارشناسی (پیوسته و ناپیوسته) مدت مجاز تحصیل در دوره های کاردانی و کارشناسی ناپیوسته ۲ سال و در دوره کارشناسی پیوسته ۴ سال است که با تصویب شورای آموزشی دانشگاه حداکثر یک نیمسال برای کاردانی و کارشناسی ناپیوسته و دو نیمسال برای کارشناسی پیوسته مدت مجاز تحصیل افزایش مییابد. در تبصره دو همین ماده به دانشگاه اجازه داده بر اساس تعرفه مصوبه هیأت امنا از دانشجویان هزینه افزایش سنوات تحصیلی را دریافت کند.
دوم ـ مطابق دستور نهم صورتجلسه اولین نشست هیأت امنای دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی استان های خراسان رضوی و شمالی مورخ ۱۳۹۲/۱۱/۲۰ منطبق با آیین نامه های پیش گفته توسط هیأت امنای دانشگاه برای سنوات مازاد تحصیلی در دوره های مختلف شهریه ای تعیین شده است. طبق مصوبه مزبور دانشگاه فردوسی مجاز است از دانشجویان مقاطع مختلف برای نیمسال های تحصیلی مازاد بر سنوات مجاز، شهریه ورودی های نوبت دوم همان سال تحصیلی یا سال ورود را اخذ نماید. در خصوص دانشجویان سنواتی دوره دکتری، اگرچه دانشگاه مجاز بوده از ایشان برای ادامه تحصیل در نیمسال های ۱۱ و ۱۲ شهریه تعیین شده را اخذ نماید، با این حال با تصمیم کمیسیون بررسی موارد خاص دانشگاه از پرداخت شهریه نیمسال های مزبور معاف شده اند.
سوم ـ همان طور که مستحضر هستید دوره های مختلف تحصیلی در دانشگاه مشمول قوانین و مقررات مربوط هستند که در مانحن فیه به صراحت آیین نامه های مربوط به هر دوره تحصیلی مدت مجازت تحصیل رایگان مشخص شده است.
چهارم ـ در راستای مصوبه هیأت امنا و آیین نامه های آموزشی دوره های مختلف و نیز شفاف سازی نحوه ادامه تحصیل دانشجویان سنواتی، کمیسیون موارد خاص دانشگاه در جلسه ۷۷۰ ـ ۱۳۹۸/۴/۱۹ درباره چگونگی تمدید و پرداخت شهریه دانشجویان سنواتی کمیسیون موارد خاص دانشگاه تنها ناظر به دستور نهم صورت جلسه اولین نشست هیأت امنای دانشگاهها و مؤسسات آموزش مصوباتی را تصویب مینماید که مورد اعتراض شاکی قرار گرفته است. چند نکته در این باره به استحضار میرسد. اولاً: مصوبه عالی استانهای خراسان رضوی و شمالی مورخ ۱۳۹۲/۱۱/۲۰ میباشد و کمیسیون مزبور مرجع تعیین شهریه و یا عطف به ماسبق نمودن مصوبه هیأت امنا قلمداد نمیشود و حتی در صورتی که توسط هیأت عمومی دیوان عدالت اداری ابطال گردد تاثیری به حال شاکی و سایر دانشجویان ذینفع ندارد، زیرا وضع شهریه برای دانشجویان سنواتی به موجب مصوبه لازم الاجرای هیأت امنا و نه مصوبه کمیسیون مزبور بوده است که از قضا تقاضای ابطال آن توسط شاکی مغفول مانده است. ثانیًا: کلیه مصوبات هیأت امنا به راحتی از طریق سایت دانشگاه در دسترس عموم و از جمله دانشجویان میباشد، لذا بر اساس قاعده جهل به قانون رافع تکلیف نیست، اصل بر این است که دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد از کلیه مصوبات مراجع قانونی دانشگاه از جمله هیأت امنا پس از تصویب و درج در سایت مطلع باشند. ثالثًا: همان طور که در بند پیشین توضیح داده شد، دوره های تحصیلی مشمول قوانین و مقررات هستند و مصوبه هیأت امنا در هنگامی اتخاذ شده است که همه دانشجویان مشمول آن، در سنوات مجاز تحصیل قرار داشتهاند. از طرفی درباره موضوع تعیین شهریه برای سنوات مازاد تحصیلی، ملاک عطف یا عدم عطف بماسبق شدن مصوبات هیأت امناء سال ورود دانشجو به دانشگاه نیست. رابعًا: تمدید سنوات تحصیلی مازاد بر سنوات مجاز برای دانشجویان سنواتی از جمله اختیارات گزینشی کمیسیون بررسی موارد خاص دانشگاه میباشد. لذا حق دانشجوی روزانه به تحصیل رایگان صرفًا منصرف به طول مدت مجاز تحصیل در هر دوره میباشد و مازاد بر آن نیز تکلیفی متوجه دانشگاه مبنی بر ارائه خدمات رایگان متصور نیست و مفاد مقررات ذکر شده همگی حاکی از الزام به پرداخت شهریه برای سنوات مازاد بر سنوات تحصیلی مجاز در دوره های آموزشی مختلف است.”
هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ ۱۴۰۰/۲/۲۱ با حضور رئیس و معاونین دیوان عدالت اداری و رؤسا و مستشاران و دادرسان شعب دیوان تشکیل شد و پس از بحث و بررسی با اکثریت آراء به شرح زیر به صدور رأی مبادرت کرده است.
رأی هیأت عمومی
هرچند با توجه به حکم مقرر در ماده ۱ قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور مصوب سال ۱۳۹۵ و مالک قابل اّتخاذ از مفاد آرای شماره ۳۰۸ ـ ۱۳۹۸/۳/۷ و شماره ۱۷۴۶ ـ ۱۳۹۹/۱۱/۱۸ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری، اخذ شهریه از دانشجویان سنواتی از مصادیق امور مالی مقرر در ماده ۱ قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور بوده و در صلاحیت هیأت های امنای دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور قرار دارد و با منع قانونی مواجه نیست، ولی با عنایت به اینکه براساس ماده ۲ آیین نامه اجرایی کمیسیون بررسی موارد خاص دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی، کمیسیون موضوع آیین نامه مذکور مسائل مربوط به دانشجویان شاغل به تحصیل و در حال اخراج آموزشی و مؤسسه آموزش عالی را به صورت موردی و خاص بررسی میکند و دارای اختیار وضع مقررات کّلی و عام الشمول نیست، لذا وضع مصوبات جلسه شماره ۷۷۰ ـ ۱۳۹۸/۴/۱۹ کمیسیون موارد خاص دانشگاه فردوسی مشهد که در رابطه با چگونگی پرداخت و تمدید شهریه دانشجویان سنواتی به صورت کّلی و غیرموردی تعیین تکلیف نموده، خارج از اختیار مرجع مذکور بوده و مستند به بند ۱ ماده ۱۲ و ماده ۸۸ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ ابطال میشود.
رئیس هیأت عمومی دیوان عدالت اداری ـ محمد مصدق