وکیل آنلاین

رای شماره ۱۴۲۴۸۸۱ هیات عمومی دیوان عدالت اداری

رای شماره ۱۴۲۴۸۸۱ هيات عمومی ديوان عدالت اداری

با موضوع: نامه شماره ۸۴۴۲/۳۲۰/۲۵ مورخ ۲۰/۶/۱۴۰۰ معاون آموزشي دانشگاه فني و حرفه اي که بر اساس آن “تطبيق وضعيت به عضو هيأت علمي در رشته هاي علوم انساني در کارگروهي متشکل از نمايندگان معاونتهاي آموزشي

بسمه تعالی

مدیرعامل محترم روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران

یک نسخه از رأی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری با شماره دادنامه ۱۴۰۳۳۱۳۹۰۰۰۱۴۲۴۸۸۱ مورخ ۲۰/۶/۱۴۰۳ با موضوع: «نامه شماره ۸۴۴۲/۳۲۰/۲۵ مورخ ۲۰/۶/۱۴۰۰ معاون آموزشی دانشگاه فنی و حرفه ای که بر اساس آن “تطبیق وضعیت به عضو هیأت علمی در رشته های علوم انسانی در کارگروهی متشکل از نمایندگان معاونت های آموزشی و اداری و مالی دانشگاه بررسی شده و در صورت تأیید کارگروه مذکور، فهرست اسامی واجد شرایط برای تعیین تکلیف به هیأت اجرایی تطبیق دانشگاه ارسال شود” از تاریخ تصویب ابطال شد» جهت درج در روزنامه رسمی به پیوست ارسال میگردد.

مدیرکل هیأت عمومی و هیأتهای تخصصی دیوان عدالت اداری ـ یداله اسمعیلی فرد

تاریخ دادنامه: ۱۴۰۳/۶/۲۰ شماره دادنامه: ۱۴۰۳۳۱۳۹۰۰۰۱۴۲۴۸۸۱

شماره پرونده: ۰۲۰۰۰۰۶

مرجع رسیدگی: هیأت عمومی دیوان عدالت اداری

شاکی: آقای سجاد کریمی پاشاکی

طرف شکایت: دانشگاه فنی و حرفه ای

موضوع شکایت و خواسته: ابطال نامه شماره ۲۵/۳۲۰/۸۴۴۲ ـ ۱۴۰۰/۶/۲۰ معاون آموزشی دانشگاه فنی و حرفه ای

گردش کار: شاکی به موجب دادخواستی ابطال نامه شماره ۲۵/۳۲۰/۸۴۴۲ ـ ۱۴۰۰/۶/۲۰ معاون آموزشی دانشگاه فنی و حرفه ای را خواستار شده و در جهت تبیین خواسته اعلام کرده است:

“معاون آموزشی دانشگاه فنی و حرفه ای کشور طی مکاتبه شماره ۲۵/۳۲۰/۸۴۴۲ مورخ ۱۴۰۰/۶/۲۰ شرایط تطبیق وضعیت (تبدیل وضعیت) اعضای غیر هیأت علمی به هیأت علمی را به کلیه دانشگاه های متبوع اعلام نمود. لذا به این ترتیب امکان این تطبیق از کادر آموزش غیر هیأت علمی، کادر آموزشی که بعدًا در مشاغل رئیس یا معاون دانشکده یا آموزشکده مشغول شده اند و … را با جمع شرایط دیگر ممکن دانست این در حالی است که حکم به تبدیل یا تطبیق وضعیت منوط به اذن مقنن است که چنین اذنی مستقیم یا مع الواسطه وجود ندارد. در نتیجه وضع آن خارج از حدود اختیارات و تکالیف طرف شکایت میباشد و از سوی دیگر اعطای امتیاز برای نیروهای گفته شده مبنی بر تطبیق وضعیت (تبدیل) مخالف بند ۹ اصل سوم قانون اساسی در معنای تبعیض ناروا است فلذا جذب های صورت گرفته شده امتیاز ناروا و تضییع حقوق دارندگان مدارک عالی دانشگاهی متقاضی برای جذب هیأت علمی است.

همچنین دادنامه شماره ۴۳۵ مورخ ۱۳۹۰/۱۰/۱۲ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری نیز موافق با ادعای مطروحه میباشد. فلذا با عنایت به موارد مطروحه ابطال کل مکاتبه معترض عنه را با اعمال ماده ۱۳ از هیأت عمومی دیوان عدالت اداری استدعا دارد.”

متن مقرره مورد شکایت به شرح زیر میباشد:

“نامه شماره ۱۴۰۰/۶/۲۰ ـ ۲۵/۳۲۰/۸۴۴۲ معاون آموزشی دانشگاه فنی و حرفه ای

رئیس محترم واحد استانی و دانشکده/ آموزشکده های وابسته به دانشگاه

با سلام، آرزوی توفیق و سلامتی

با احترام، در اجرای دستور ۱۷ نشست دوم هیأت امنای دانشگاه فنی و حرفه ای مورخ ۱۴۰۰/۴/۲۰ ، موضوع اصلاح بند «ج» پیوست شماره ۲، دستور ۳ صورت جلسه پنجمین نشست از دوره اول هیأت امنای دانشگاه مورخ ۱۳۹۸/۱۱/۱ ، در خصوص تطبیق وضعیت به عضو هیأت علمی در رشته های علوم انسانی، اعلام میدارد؛ به استناد مصوبه جلسه مورخ ۱۴۰۰/۶/۱۴ هیأت اجرایی تطبیق دانشگاه، مقرر گردید؛ تقاضای تطبیق وضعیت به عضو هیأت علمی افراد واجد شرایط، در کارگروهی متشکل از نمایندگان معاونتهای آموزشی و اداری و مالی دانشگاه بررسی شده و در صورت تأیید کارگروه مذکور، فهرست اسامی واجد شرایط برای تعیین تکلیف به هیأت اجرایی تطبیق دانشگاه ارسال شود.

مقتضی است دستور فرمایید؛ ضمن اطلاع رسانی به تمام همکاران، درخواست متقاضیانی که دارای شرایط زیر باشند، اخذ شده و با دقت و حساسیت در آن واحد مورد بررسی قرار گیرد و اسامی افراد به همراه تصویر درخواست آنان، پس از تجمیع استانی (دانشکده/ آموزشکده های استان تهران به صورت مستقل)، حداکثر تا تاریخ ۱۴۰۰/۶/۳۱ به این معاونت، ارسال گردد. (به درخواست هایی که به هردلیل، پس از انقضای تاریخ ذکر شده ارسال شود به هیچ عنوان ترتیب اثر داده نخواهد شد.)

شرایط لازم برای تطبیق وضعیت «در رشته های علوم انسانی»:

۱ـ کادر آموزشی موظف غیرهیأت علمی (مدرس، دبیر یا هنرآموز) که در زمان تأسیس دانشگاه در پستهای مذکور اشتغال داشته اند.

تبصره: کادر آموزشی مشمول بند ۱، که بعدًا در مشاغل رئیس یا معاون دانشکده/آموزشکده منصوب شده اند، در شمول مصوبه مذکور قرار میگیرند.

۲ـ متقاضیانی که قبل از ۱۳۹۰/۱/۱ به عنوان رئیس یا معاون به دانشکده/آموزشکده انتقال یافته و در زمان انتقال، در پستهای دبیر یا هنرآموز در آموزش و پرورش اشتغال داشته اند، مشمول این مصوبه میباشند.

۳ـ متقاضیان تطبیق میبایست تا تاریخ تصویب دستورالعمل اجرایی تطبیق کادر آموزشی (۱۳۹۴/۸/۵)، دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد باشند.

۴ـ متقاضیان تطبیق وضعیت در زمان ارائه درخواست، می بایست شاغل باشند.

خاطرنشان میگردد؛ در صورت موافقت با تقاضای تطبیق وضعیت برای هر یک از متقاضیان، تاریخ اجرای تطبیق، از تاریخ صورت جلسه دومین نشست از دورهی چهارم هیأت امنای دانشگاه فنی و حرفه ای، یعنی ۱۴۰۰/۴/۲۰ خواهد بود. ـ معاون آموزشی”

در پاسخ به شکایت مذکور، مدیرکل دفتر حقوقی، قراردادها و پاسخگویی به شکایات دانشگاه فنی و حرفه ای به موجب لایحه شماره ۲۵۰/۱۰۳۵۷ مورخ ۱۴۰۰/۹/۸ توضیح داده است:

“به موجب مصوبه ششم صورتجلسه دومین نشست از دوره دوم هیأت امنا مورخ ۱۳۹۳/۱۲/۲۶ برای شمول کادر آموزشی دانشگاه فنی و حرفه ای در آیین نامه استخدامی اعضای هیأت علمی و ارتقای منزلت کادر آموزشی؛ اقدام به تطبیق وضعیت کادر آموزشی به اعضای هیأت علمی نمود که این موضوع مصوبه چهارم از صورت جلسه سومین نشست از دوره دوم هیأت امنا دانشگاه مصوب ۱۳۹۴/۸/۵ که به تأیید وزیر علوم تحقیقات و فناوری رسیده است و مشتمل بر ۵ ماده و ۹ تبصره در هیأت امنا وضع گردید.

۲ـ کادر آموزشی دانشگاه شامل کادر پیمانی، رسمی آزمایشی و رسمی قطعی با عناوین مدرس، هنر آموز و دبیر میشود که در زمان تأسیس دانشگاه فنی و حرفه ای به عنوان کادر آموزشی به جز رشته های: زبان و ادبیات فارسی، معارف اسلامی، زبان انگلیسی، تاریخ و موارد مشابه در دانشگاه فنی و حرفه ای اشتغال دارند و با احراز سایر شرایط قانونی مشمول اعمال این مصوبه میشوند.

۳ـ به موجب تبصره ۴ ماده ۲ مصوبه مذکور چنانچه پست سازمانی کادر آموزشی به دلیل انتصاب در سمتهای اجرایی تغییر داده باشد، به تشخیص هیأت اجرایی این دستورالعمل میتواند مشمول کلیه ضوابط مربوط به کادر آموزشی شود. مرجع تعیین پست سازمانی این گونه افراد معاونت اداری و مالی دانشگاه فنی و حرفه ای است.

۴ـ همان گونه که در مصوبه هیأت امنا صراحتًا عنوان شده مرجع تعیین پست معاونت اداری و مالی دانشگاه است و ایشان به عنوان مرجع قانونی به موجب بند ۲ بخشنامه ۲۵/۳۲۰/۸۴۴۲ اعلام نمودند متقاضیانی که قبل از ۱۳۹۰/۱/۱ به عنوان رئیس یا معاون دانشکده و آموزشکده به دانشگاه فنی انتقال؛ در پست دبیر یا هنر آموز در آموزش و پرورش اشتغال داشته اند مشمول این مصوبه میشوند.

۵ ـ برخلاف ادعای مشارالیه مبنی بر حکم به تطبیق وضعیت و شرایط آن منوط است به اذن مقنن شایان ذکر است به موجب ماده ۱ قانون احکام دائمی دانشگاه ها، مراکز و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی که دارای مجوز از شورای گسترش آموزش عالی و از وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری، بهداشت، درمان و سایر مراجع قانونی ذیربط میباشند بدون الزام به رعایت قوانین و مقررات عمومی حاکم بر دستگاه های دولتی به ویژه قانون خدمات کشوری و قانون برگزاری مناقصات و اصلاحات و الحاقات بعدی آنها و فقط در چهارچوب مصوبات و آیین نامه های مالی معاملاتی و اداری ـ استخدامی ـ تشکیلات مصوب هیأت امنا عمل می نمایند.

۶ ـ با عنایت به مصوبه هیأت امنا در موضوع تطبیق وضعیت به هیأت علمی مرجع تعیین پست معاونت اداری و مالی دانشگاه است با امعان نظر به این که مقنن در دانشگاه ها هیأت امنا میباشد لذا این تفویض اختیار به موجب قانون و مصوبات هیأت امنا به ایشان اعطا گردیده است که امری است کاملاً موجب قانون هیچ امر خلاف قوانین صورت نپذیرفته است. در خاتمه با عنایت به مراتب معنونه و با توجه به این که خواسته خواهان مطابق قوانین و مقررات نمیباشد تقاضای رد دعوی خواهان از آن مرجع قضایی درخواست میگردد.”

هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ ۱۴۰۳/۶/۲۰ با حضور رئیس و معاونین دیوان عدالت اداری و رؤسا و مستشاران شعب دیوان تشکیل شد و پس از بحث و بررسی با اکثریت آرا به شرح زیر به صدور رأی مبادرت کرده است.

رأی هیأت عمومی

اولاً وظایف و اختیارات هیأت امنا در ماده ۷ قانون تشکیل هیأت های امنای دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی مصوب جلسات ۱۸۱ و ۱۸۳ مورخ ۹ و ۱۳۶۷/۱۲/۲۳ شورای عالی انقلاب فرهنگی در ۱۴ بند مورد احصا واقع شده و در هیچ یک از آنها صلاحیتی دائر بر تفویض برخی اختیارات به دیگر نهادها ، ارکان، اشخاص یا کارگروه ها ملاحظه نمیشود و سیاق عبارات مندرج در آرای شماره ۹۷۰۹۹۸۰۹۰۵۸۱۱۸۸۱ مورخ ۱۳۹۷/۹/۲۷ و ۹۸۰۹۹۷۰۹۰۵۸۱۲۴۲۶ مورخ ۱۳۹۸/۸/۲۱ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری مؤید همین استنباط است. ثانیًا شرح وظایف مصوب معاونت آموزشی دانشگاه فنی و حرفه ای نیز در ۳۵ بند مشخص شده و معاونت مذکور اساسًا پیرامون تشکیل کارگروهی متشکل از نمایندگان معاونتهای آموزشی و اداری و مالی دانشگاه فنی و حرفه ای به منظور بررسی و اظهارنظر درخصوص تقاضای تطبیق وضعیت به عضو هیأت علمی در رشته های علوم انسانی و متعاقبًا ارسال فهرست اسامی واجد شرایط به هیأت اجرایی تطبیق وضعیت کادر آموزشی دانشگاه فنی و حرفه ای با اعضای هیأت علمی، صلاحیتی ندارد. بنا به مراتب فوق و با لحاظ این که مطابق ماده ۱ قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور مصوب سال ۱۳۹۵، اختیارات هیأتهای امنای دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی در تصویب امور مالی، معاملاتی، اداری، استخدامی و تشکیلاتی بدون متابعت از قوانین و مقررات عمومی حاکم بر دستگاه های دولتی مورد پذیرش و تأیید قانونگذار قرار گرفته است و بر همین اساس مقرره گذاری درخصوص تطبیق وضعیت به عضو هیأت علمی از مصادیق امور اداری و استخدامی و مآلاً در زمره اختیارات هیأتهای امنای دانشگاه ها است، لذا نامه شماره ۸۴۴۲/۳۲۰/۲۵ مورخ ۱۴۰۰/۶/۲۰ معاون آموزشی دانشگاه فنی و حرفه ای که براساس آن به تشکیل کارگروه موصوف اقدام نموده، به دلیل این که این موضوع از جمله اختیارات هیأتهای امنا است، خارج از حدود اختیار مقام صادرکننده آن بوده و مستند به بند ۱ ماده ۱۲ و مواد ۱۳ و ۸۸ قانون دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ از تاریخ صدور ابطال میشود. این رأی براساس ماده ۹۳ قانون دیوان عدالت اداری (اصلاحی مصوب ۱۴۰۲/۲/۱۰) در رسیدگی و تصمیم گیری مراجع قضایی و اداری معتبر و ملاک عمل است

رئیس هیأت عمومی دیوان عدالت اداری ـ احمدرضا عابدی

پست های مرتبط

افزودن یک دیدگاه

سایت ساز