رای شماره ۱۱۰ هيات عمومی ديوان عدالت اداری
با موضوع: بند (ج) قسمت «شرايط اختصاصي داوطلبان» مندرج در صفحه ۱۷ دفترچه راهنماي ثبت نام و شرکت در آزمون ورودي دوره دکتري نيمه متمرکز سال ۱۴۰۰ که دانشجويان شاغل به تحصيل در …
بسمه تعالی
جناب آقای اکبرپور
رئیس هیأت مدیره و مدیرعامل محترم روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران
یک نسخه از رأی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری به شماره دادنامه ۱۴۰۱۰۹۹۷۰۹۰۵۸۱۰۱۱۰ مورخ ۱۴۰۱/۱/۲۰ با موضوع: «بند (ج) قسمت «شرایط اختصاصی داوطلبان» مندرج در صفحه ۱۷ دفترچه راهنمای ثبت نام و شرکت در آزمون ورودی دوره دکتری نیمه متمرکز سال ۱۴۰۰ که دانشجویان شاغل به تحصیل در دوره روزانه مقطع دکتری تخصصی (پذیرفته شدگان سال ۱۳۹۸ و قبل از آن) را در صورت عدم انصراف تا پایان مهلت ثبت نام، مجاز به ثبت نام و شرکت در آزمون سال ۱۴۰۰ ندانسته از تاریخ تصویب ابطال شد.» جهت درج در روزنامه رسمی به پیوست ارسال میگردد.
مدیرکل هیأت عمومی و هیأتهای تخصصی دیوان عدالت اداری ـ یدالله اسمعیلی فرد
تاریخ دادنامه: ۱۴۰۱/۱/۲۰ شماره دادنامه: ۱۱۰ شماره پرونده: ۰۰۰۲۳۶۸
مرجع رسیدگی: هیأت عمومی دیوان عدالت اداری
شاکی: آقای حمید محمدی
موضوع شکایت و خواسته: ابطال بند (ج) قسمت شرایط اختصاصی داوطلبان مندرج در صفحه ۱۷ دفترچه راهنمای ثبت نام و شرکت در آزمون ورودی دوره دکتری (ph.D ) نیمه متمرکز سال ۱۴۰۰
گردش کار: شاکی به موجب دادخواستی ابطال بند (ج) از قسمت شرایط اختصاصی داوطلبان مندرج در صفحه ۱۷ دفترچه راهنمای
ثبت نام و شرکت در آزمون ورودی دوره دکتری (ph.D) نیمه متمرکز سال ۱۴۰۰ را خواستار شده است و در جهت تبیین خواسته به طور خلاصه اعلام کرده است که:
“به استحضار میرساند در بند (ج) شرایط اختصاصی داوطلبان تحصیل در دفترچه شماره یک آزمون دوره دکتری نیمه متمرکز سال ۱۴۰۰ سازمان سنجش آموزش کشور آمده است: دانشجویان شاغل به تحصیل در دوره روزانه مقطع دکتری تخصصی (پذیرفته شدگان سال ۱۳۹۸ و قبل از آن) در صورت عدم انصراف تا پایان مهلت ثبت نام، مجاز به ثبت نام و شرکت مجدد در این آزمون نمیباشند و البته در همان بند بر رأی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری شماره ۷۲۶ ـ ۱۳۹۹/۵/۲۸ تأیید شده است که طی رأی مذکور هیأت عمومی دیوان عدالت اداری رأی بر ابطال بند (ج) فوق در دفترچه دکتری سال ۱۳۹۷ صادر نموده است و همچنین تبعیض بین دانشجویان روزانه و دانشجویان غیرروزانه در یک موضوع مشابه و برخورد تبعیض آمیز و سلیقه ای سازمان سنجش آموزش کشور در اجرای رأی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری شماره ۷۲۶ ـ ۱۳۹۹/۵/۲۸ مبنی بر ابطال کامل محدودیت ثبت نام برای کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل در مقطع دکتری عادلانه نمیباشد. مستندًا به بند ۱ ماده ۱۲ و مواد ۱۳ و ۸۸ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری تقاضای ابطال بند (ج) دفترچه شرایط اختصاصی داوطلبان تحصیل در دوره دکتری نیمه متمرکز سال ۱۴۰۰ سازمان سنجش آموزش کشور که تناقض حق تحصیل مصرح در قانون اساسی از جمله اصل ۳ آن است را دارم. همچنین با توجه به احتمال ورود خسارت به دلیل عدم امکان ثبت نام در صورت قبولی نهایی در آزمون سال ۱۴۰۰ تقاضا دارم با عنایت به ضرورت و فوریت موضوع به استناد ماده ۳۶ قانون دیوان نسبت به صدور دستور موقت بذل عنایت لازم به عمل آید.”
متن مقرره مورد شکایت به شرح زیر است:
“ج) دانشجویان شاغل به تحصیل در دوره روزانه مقطع دکتری تخصصی (پذیرفته شدگان سال ۱۳۹۸ و قبل از آن) در صورت عدم انصراف تا پایان مهلت ثبت نام، مجاز به ثبت نام و شرکت مجدد در این آزمون نمیباشند. ثبت نام و شرکت مجدد در این آزمون برای فارغ التحصیلان مقطع دکتری تخصصی به شرط فراغت از تحصیل در آن مقطع تا پایان نیمسال اول سال تحصیلی جاری (۱۴۰۰ ـ ۱۳۹۹) بلامانع میباشد. ضمنًا با توجه به رأی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری به شماره ۷۲۶ ـ ۱۳۹۹/۵/۲۸ دانشجویان شاغل به تحصیل در دوره های غیرروزانه دکتری (به شرط نداشتن مشکل نظام وظیفه برای برادران) میتوانند بدون انصراف از تحصیل در آزمون دکتری سال ۱۴۰۰ ثبت نام و شرکت نمایند. بدیهی است این داوطلبان بعد از اعلام نتایج نهایی در صورت قبولی باید انصراف قطعی از رشته قبلی را به دانشگاه جدید محل تحصیل ارائه دهند. “
علیرغم ابلاغ دادخواست و ضمائم آن به سازمان سنجش آموزش کشور تا زمان رسیدگی به پرونده در جلسه هیأت عمومی، پاسخی از آن مرجع واصل نشده است.
هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ ۱۴۰۱/۱/۲۰ با حضور رئیس و معاونین دیوان عدالت اداری و رؤسا و مستشاران و دادرسان شعب دیوان تشکیل شد و پس از بحث و بررسی با اکثریت آراء به شرح زیر به صدور رأی مبادرت کرده است.
رأی هیأت عمومی
اولاً: براساس بند سوم اصل سوم و اصل سی ام قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، تحصیل حقی است برای عموم افراد و منع آن برمبنای قسمت اخیر ماده ۱ قانون تأمین وسایل و امکانات تحصیل اطفال و جوانان ایرانی مصوب سال ۱۳۵۳ جز با مجوز قانونی امکانپذیر نیست. ثانیًا: وظایف و اختیارات شورای سنجش و پذیرش دانشجو در دوره های تحصیلات تکمیلی طی هفت بند در ماده ۳ قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دوره های تحصیلات تکمیلی در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور مصوب سال ۱۳۹۴ احصاء شده و از هیچ یک از بندهای مذکور، صلاحیت ایجاد محرومیت از ثبت نام و شرکت مجدد در آزمون برای دانشجویان دوره روزانه که تا پایان مهلت ثبت نام انصراف نداده اند، استنباط نمیشود. ثالثًا: ایفای وظیفه «برنامه ریزی، هماهنگی و نظارت» که براساس صدر ماده ۲ قانون یادشده به شورای مزبور واگذارشده، مجوزی بر ایجاد تضییق برای شرکت در آزمون برای دانشجویان شاغل به تحصیل در دوره روزانه در صورت عدم انصراف تا پایان زمان ثبت نام نیست. زیرا این دسته از افراد میتوانند در صورت قبولی در آزمون سالهای بعد و تا قبل از ثبت نام در دانشگاه محل قبولی نسبت به انصراف از دانشگاه قبلی محل تحصیل خود اقدام کنند. بنا به مـراتب فوق، بند «ج» قسمت «شرایط اختصاصی داوطلبان» مندرج در صفحه ۱۷ دفترچه راهنمای ثبت نام و شرکت در آزمون ورودی دوره دکتری (ph.D) نیمه متمرکز سال ۱۴۰۰ که دانشجویان شاغل به تحصیل در دوره روزانه مقطع دکتری تخصصی (پذیرفته شدگان سال ۱۳۹۸ و قبل از آن) را در صورت عدم انصراف تا پایان مهلت ثبت نام، مجاز به ثبت نام و شرکت در آزمون سال ۱۴۰۰ ندانسته، خارج از حدود اختیار مرجع تصویب کننده و خلاف قوانین فوق الذکر است و مستند به بند ۱ ماده ۱۲ و مواد ۱۳ و ۸۸ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ از تاریخ تصویب ابطال میشود.
رئیس هیأت عمومی دیوان عدالت اداری ـ حکمتعلی مظفری