رای شماره ١٣۵٠ ھیات عمومی دیوان عدالت اداری
با موضوع: ابطال بند ٧ دستورالعمل شماره ٣۵١٠٢/٢٢٠/ ٩۶ ـ ١٣٩۶/١٠/٣ سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور
بسمه تعالی
جناب آقای اکبرپور
رئیس ھیأت مدیره و مدیرعامل محترم روزنامه رسمی جمھوری اسلامی ایران
یک نسخه از رأی ھیأت عمومی دیوان عدالت اداری به شماره دادنامه ٩٩٠٩٩٧٠٩٠۵٨١١٣۵٠ مورخ ١٣٩٩/١٠/٢٠ با موضوع:
ابطال بند ٧ دستورالعمل شماره ٣۵١٠٢/٢٢٠/ ٩۶ ـ ١٣٩۶/١٠/٣ سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور» جھت درج در روزنامه رسمی به پیوست ارسال می گردد.
مدیرکل ھیأت عمومی و ھیأتھای تخصصی دیوان عدالت اداری ـ مھدی دربین
تاریخ دادنامه : ١٣٩٩/١٠/٢٠ شماره دادنامه: ١٣۵٠ شماره پرونده : ٩٨٠٠۵۶۴
مرجع رسیدگی: ھیأت عمومی دیوان عدالت اداری
شاکی: آقای مرتضی منصوری
موضوع شکایت و خواسته: ابطال بند ٧ دستورالعمل شماره ٩۶/٢٢٠/٣۵١٠٢ ـ ١٣٩۶/١٠/٣ سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور
گردش کار: ١ـ شاکی به موجب دادخواستی ابطال بندھای ۴ و ٧ دستورالعمل شماره ٩۶/٢٢٠/٣۵١٠٢ ـ ١٣٩۶/١٠/٣ سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور را خواستار شده و در جھت تبیین خواسته اعلام کرده است که:
” به استحضار می رساند طبق بخشنامه به تاریخ ١٣٨٩/١٠/٢٧ به شماره ٢٠٠/۵۵۵٨٨ ارتقاء طبقه شغلی کارمندان طبق بند (الف) از شماره ٣ الی ٨ به ازای ھر ۴ یا ۵ سال سابقه تجربی از تاریخ دریافت آخرین گروه استحقاقی ارتقاء می یابد. اما طبق دستورالعمل به تاریخ ١٣٩۶/١٠/٣ و شماره ٩۶/٢٢٠/٣۵١٠٢ بند شماره ۴ و شماره ٧ ارتقاء طبقه مربیان را منوط به گذراندن حداقل ۶٠ ساعت دوره آموزش تخصصی و عمومی در سال در مرکز تربیت مربی نموده است که مغایر با بخشنامه ارتقاء طبقه شغلی کارمندان در قانون مدیریت خدمات کشوری می باشد. درخواست ابطال بند ۴ و ٧ دستورالعمل مذکور را دارم. “
٢ـ شاکی به موجب لایحه مورخ ١٣٩٨/٣/٢۶ اعلام کرده است که:
” با توجه به ماده ۶٧ قانون مدیریت خدمات کشوری تخصیص ھر کدام از مشاغل و طبقات شغلی آن به یکی از طبقات جداول حق شغـل با پیشنھاد سازمان توسط شورای توسعه مدیریت انجام می پذیرد و ارزیابی عوامل مربوط به شاغل براساس ضوابطی که با پیشنھاد سازمان به تصویب شورای مذکور می رسد توسط دستگاھھای اجرایی انجام خواھد شد و سازمان بر اجرای این امر نظارت می نماید و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور طی نامه ای به شماره ٢٠٠/۵۵۵٨٨ ـ ١٣٨٩/١٠/٢٧ نحوه ارتقاء کارمندان را برای ارتقاء طبقه کارمندان را طبق بند (الف) از شماره ٣ تا ٨ منوط به گذارندن ۴ و یا ۵ سال سوابق تجربی از تاریخ آخرین گروه استحقاقی یک طبقه افزایش می یابد. اما دستورالعمل داخلی سازمان آموزش فنی و حرفه ای به شماره ٩۶/٢٢٠/٣۵١٠٢ ـ ١٣٩۶/١٠/٣ بدون مجوز شورای توسعه مدیریت بوده و ارتقاء مربیان سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور را طبق بند شماره ۴ این بخشنامه داخلی منوط به گذراندن ۶٠ ساعت دوره آموزش تخصصی و عمومی در سال در مرکز تربیت مربی نموده است . “
٣ـ متن مقرره مورد اعتراض به شرح زیر است:
” بند ٧ :مربیان واجد شرایط ارتقاء طبقه؛ در صورت داشتن کسر مھارت آموزشی، می بایست جھت شرکت در آزمون و یا دوره آموزشی به مرکز تربیت مربی یا مراکز آموزشی مورد تأیید مرکز تربیت مربی، معرفی گردند. این گونه مربیان در صورت موفقیت در آزمون دروس کسر مھارت، مجوز ارتقاء طبقه خواھند یافت. “
۴ـ در پاسخ به شکایت مذکور، مشاور سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور به موجب لایحه شماره ٩٨/١٨٠/١٨۴٧۶ ـ ١٣٩٨/۵/٢۶ توضیح داده است که:
” ریاست محترم ھیأت عمومی دیوان عدالت اداری
با سلام و احترام
در خصوص دادخواست آقای سید مرتضی منصوری، به طرفیت سـازمان متبوع و با عنایت به مراتب مشـروحه ذیل، رد شکایت شاکی از آن مقام مورد استدعاست: پست مربی سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور از مشاغل اختصاصی سازمان می باشد، ارتقـای طبقه مربیان علاوه بر رعایت شرایط مندرج در بند (الف) بخشنامه شماره ٢٠٠/۵۵۵٨٨ ـ ١٣٨٩/١٠/٢٧ معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمھور و بر اساس نامه شماره ٩۶/٢٢٠/٣۵١٠٢ ـ ١٣٩۶/١٠/٣ دفتر نظارت، بھسازی و ھدایت شغلی صورت می پذیرد. در بند (ب) بخشنامه شماره ١۴ اداری نیز بر آن تأکید گردیده است و از طرفی در شرایط احراز مربی آموزش فنی و حرفه ای گذراندن دوره ھای آموزشی (آشنایی با فن آوری ھای نوین آموزشی) قید گردیده و مربی آموزش فنی و حرفه ای جھت آموزش کارآموزان نیازمند بازآموزی و به روز رسانی اطلاعات فنی و تخصصی می باشد. بنابراین گذراندن دوره ھای آموزشی جھت مربیان آموزش فنی و حرفه ای طبق قوانین بالادستی الزامی می باشد. “
۵ ـ در اجرای ماده ٨۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ١٣٩٢ پرونده به ھیأت تخصصی استخدامی دیوان عدالت اداری ارجاع می شود و ھیأت مذکور به موجب دادنامه شماره ۵٧ ـ ١٣٩٩/٢/٢٧ بند ۴ دستورالعمل شماره ٩۶/٢٢٠/٣۵١٠٢ ـ ١٣٩۶/١٠/٣ سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور را قابل ابطال تشخیص نداد و رأی به رد شکایت صادر کرد. رأی مذکور به علت عدم اعتراض از سوی رئیس دیوان عدالت اداری و یا ده نفر از قضات دیوان عدالت اداری قطعیت یافت.
«رسیدگی به بند ٧ دستورالعمل شماره ٩۶/٢٢٠/٣۵١٠٢ ـ ١٣٩۶/١٠/٣ سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور در دستور کار ھیأت عمومی قرار گرفت.»
ھیأت عمومی دیـوان عدالت اداری در تاریخ ١٣٩٩/١٠/٢٠ با حضور معاونین دیوان عدالت اداری و رؤسا و مستشاران و دادرسان شعب دیوان تشـکیل شد و پس از بحث و بررسی با اکثـریت آراء به شـرح زیر به صدور رأی مبادرت کرده است.
رأی ھیأت عمومی
نظر به اینکه به موجب ماده ۶٧ قانون مدیریت خدمات کشوری مقرر شده است جدول یا جداول موضوع ماده (۶۵) و تبصرهھای (١) و (٢) آن بنا به پیشنھاد سازمان به تصویب ھیأت وزیران می رسد و تخصیص ھر کدام از مشاغل و طبقات شغلی آن به یکی از طبقات جداول حق شغل با پیشنھاد سازمان توسط شورای توسعه مدیریت انجام و برای اجرا به دستگاه ھای اجرایی ابلاغ می گردد. از طرفی شورای توسعه مدیریت به موجب بخشنامه شماره ۵۵۵٨٨٢٠٠ ـ ١٣٨٩/١٠/٢٧ ضوابط نحوه ارتقا کارمندان در طبقات و رتبه ھای جدول حق شغل تعیین شده است و در بند ۵ بخشنامه مذکور مقرر شده است: «شاغلین مجموعه مشاغلی که شرایط احراز تحصیلی آنھا مدرک تحصیلی کارشناسی یا ھمتراز می باشد به ازای ھر چھار سال سوابق تجربی از تاریخ دریافت آخرین گروه استحقاقی یک طبقه و حداکثر تا طبقه ١٠ ارتقاء می یابند . »، لذا از آنجا که مصوبه مورد شکایت در بند ٧ خود فراتر از بخشنامه شورای توسعه مدیریت، ارتقاء طبقه مربیان واجد شرایط را علاوه بر داشتن ۴ سال سابقه تجربی منوط به طی دوره ھای آموزشی نموده است خارج از حدود اختیارات مرجع وضع آن بوده و مستند به بند ١ ماده ١٢ و ماده ٨٨ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ١٣٩٢ ابطال می شود.
ھیأت عمومی دیوان عدالت اداری
معاون قضایی دیوان عدالت اداری ـ مرتضی علی اشراقی