دیپلمات سابق آمریکایی: ریاست آمریکا بر شورای امنیت توجیه ندارد
مسئول ﭘﯿﺸﯿﻦ پرونده اﯾﺮان در وزارت ﺧﺎرﺟﻪ آﻣﺮﯾﮑﺎ می گوید سیاست خارجی دولت ترامپ بر اساس زورگویی و پایمال کردن پیمان های بین المللی تعریف شده است از این رو، ریاست آمریکا بر شورای امنیت سازمان ملل توجیهی ندارد.
ریاست دوره ای آمریکا بر شورای امنیت سازمان ملل از امروز به مدت یک ماه آغاز شد.
«ﺟﺎن ﻟﯿﻤﺒﺮت» روز یکشنبه در گفت و گوی اختصاصی درباره تازه ترین گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی در پایبندی ایران به تعهدات خود در برجام افزود: این گزارش نشان می دهد که مخالفت ترامپ با برجام و خارج شدن از آن ربطی به محتوای برجام و پایبندی ایران نداشت.
وی ادامه داد: کار وی سیاسی بود و می خواست خود را بهتر از اوباما نشان دهد. برای همین، این گزارش ها تاثیری بر سیاست های دولت ترامپ علیه ایران نخواهد گذاشت.
لیمبرت در پاسخ به چگونه آمریکا که در ماه جاری رییس دوره ای شورای امنیت است، کشورهای جهان را به خاطر اجرای قطعنامه این شورا در خصوص برجام و برقراری روابط تجاری با ایران، تنبیه می کند؟
با تایید این نکته گفت: واقعا پاسخی برای این موضوع وجود ندارد، جز اینکه بگوییم که می خواهد زور بگوید. سیاست این دولت که سازمان ملل و قطعنامه های آن را زیر سوال می برد برای این است که بگوید من هستم که قدرت دارم. هدف این است که بگوید من می توانم حرف خودم را تحمیل کنم.
** گروه اقدام ایران نمایشی است
استاد علوم سیاسی در آکادمی نیروی دریایی آمریکا درباره فعالیت های دفتر موسوم به ‘گروه اقدام ایران’ در وزارت امور خارجه آمریکا هم اظهار کرد: تا آنجا که می دانم، دفتر این گروه اقدام ایران فقط دو نفر کارمند دارد که نشان می دهد کارهای آن بیشتر نمایشی است. یعنی ظاهرا مجموعه ای در آن نیست که روی مسایل ایران بطور متمرکز کار کند.
وی افزود: «برایان هوک» رئیس یک قسمتی در وزارت خارجه بود به نام برنامه ریزی. در زمان تیلرسون نفوذش در وزارتخارجه زیاد می شد اما با آمدن مایک پمپئو این دفتر و خود این فرد به حاشیه رفتند و حتی پیش بینی می شد که او به طور کلی از وزارتخارجه برود. او را از آن دفتر برنامه ریزی برداشتند. حالا یک جا و عنوانی به اسم گروه اقدام ایران برای وی درست کردند که بماند.
این مقام پیشین وزارتخارجه آمریکا در پاسخ به اینکه آیا فعالیت های این دفتر را در راستای جنگ روانی علیه ایران می بیند، گفت: ممکن است. واقعیت این است که هوک یک دیپلمات حرفه ای نیست. من واقعا نمی دانم برای چی به او چنین سمتی دادند.
** راه شکست خورده تحریم ها
این دیپلمات پیشین در باره تاثیر تازه ترین گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره پایبندی ایران به برجام بر اقدام های عملی اروپا برای بهره مندی ایران از مزایای اقتصادی این توافق بین المللی گفت: راستش اروپایی ها بر اساس منافعی که دارند تصمیم گیری می کنند.
لیمبرت افزود: این معیاری است که نشان می دهد آماده ایستادگی در برابر زورگویی ترامپ هستند یا نه؟. البته شرکت های اروپایی تا اندازه ای از دولت ها مستقل عمل می کنند. آنها مصالح تجاری خود را مد نظر دارند.
وی ادامه داد: اروپایی ها اینگونه که می گویند مصلحت خود را در ادامه برجام می بینند. ولی سوال این است که آیا در عمل هم برای آنها اینگونه است یا خیر؟
این دیپلمات پیشین آمریکا با تاکید بر اینکه دولت ترامپ راهی را می رود که بارها و بارها شکست خورده است، افزود: اگر بگوییم که در دوران اوباما، تحریم های آمریکا علیه ایران تاثیر گذار بود که البته درباره آن حرف و حدیث زیاد است، این تاثیر به دلیل وجود یک اجماع بین المللی بود. یعنی کشورهای اروپایی، آسیایی، هند، روسیه و چین همه در راستای تحریم ایران همکاری می کردند. این اجماع اکنون به چشم نمی خورد.
** اثر ناچیز انتخابات کنگره بر سیاست خارجی
در ادامه لیمبرت درباره اهمیت و تاثیر انتخابات آبان ماه کنگره بر سیاست خارجی دولت ترامپ نظر داد.
وی این تاثیر را ناچیز دانست و تصریح کرد: اثر مستقیم آن زیاد نیست اگر فرض کنیم جمهوریخواهان شکستی سخت خورده و اکثریت را در مجلس نمایندگان از دست بدهند، تاثیراتی خواهد داشت؛ اما اساسا سیاست خارجی در دست شاخه اجرایی است.
استاد آکادمی نیروی دریایی آمریکا اظهار کرد: مجلس آمریکا بیشتر می تواند انتقاد کند و نظر بدهد اما اگر دمکرات ها سنا را ببرند، شاهد تغییرات در سیاست داخلی خواهیم بود.
لیمبرت احتمال استیضاح ترامپ را نیز ضعیف دانست و افزود: حتی اگر جمهوریخواهان هر دو مجلس کنگره را از دست بدهند، در نهایت این سنا است که باید برای برکناری رای بدهد. برکناری رییس جمهوری نیاز به دو سوم آرای سنا دارد. بعید است دمکرات ها، دو سوم آرا را ببرند.
وی افزود: در زمان بیل کلینتون که رسوایی مونیکا لوینسکی پیش آمد، کلینتون از کارزار استیضاح با موفقیت خارج شد. محبوبیت او حتی افزایش یافت. در مجلس نمایندگان به استیضاح وی رای داده شد اما در سنا استیضاح رای نیاورد. در خصوص ترامپ، احتمالا وی در مجلس نمایندگان استیضاح شود اما در سنا این کار آسان نخواهد بود.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید