وکیل آنلاین

دستورالعمل رسیدگی به پرونده های معوق و تعیین تکلیف فوری آنها

دستورالعمل رسیدگی به پرونده های معوق و تعیین تکلیف فوری آنها

شماره ۱۰۰/۱۶۳۰۵۵/۹۰۰۰ – ۹/۱۰/۱۳۹۸ 

جناب آقای اکبرپور

رئیس محترم رئیس هیأت مدیره و مدیرعامل روزنامه رسمی کشور

تصویر دستورالعمل شماره ۹۰۰۰/۱۶۲۷۰۹/۱۰۰ مورخ ۱۳۹۸/۱۰/۹ ریاست محترم قوه قضاییه در خصوص «رسیدگی به پرونده های معوق و تعیین تکلیف فوری آنها» جهت استحضار به پیوست ایفاد میگردد.

مدیرکل دبیرخانه قوه قضائیه ـ دکتر محسن محدث

شماره ۱۰۰/۱۶۳۰۵۵/۹۰۰۰ – ۹/۱۰/۱۳۹۸

دستورالعمل رسیدگی به پرونده های معوق و تعیین تکلیف فوری آنها نظر به ضرورت رفع اطاله دادرسی و به استناد ماده سه قانون آیین دادرسی کیفری، مصوب ۱۳۹۲ با اصلاحات و الحاقات بعدی و شاخص های توسعه حقوقی و قضائی موضوع بند «د» ماده ۱۱۳ قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران، لازم است جهت تسریع در رسیدگی به پرونده های تشکیل شده قبل از تاریخ ۱۳۹۸/۷/۱ ،تا پایان سال ۱۳۹۸ اقدامات ذیل انجام گیرد:

۱ـ رؤسای کل دادگستری استانها و رؤسای تمامی واحدهای قضائی موظفند ظرف ده روز از ابلاغ این دستورالعمل فهرست پرونده های موضوع این دستورالعمل را به تفکیک واحد قضائی، شعبه، نوع پرونده و تاریخ تشکیل پرونده تهیه و اقدامات و تدابیر مدیریتی لازم از جمله موارد زیر را عملیاتی و اجرایی نمایند.

الف) استفاده از ظرفیت شوراهای حل اختلاف با اولویت پرونده های مشمول این دستورالعمل با اهتمام ویژه در جهت صلح و سازش، در اجرای بخشنامه شماره ۹۰۰۰/۶۳۹۴۰/۱۰۰ مورخ ۱۳۹۸/۵/۲۸؛

ب) ساماندهی ارجاع پرونده ها به ویژه در مورد شعبی که پرونده های معوقه بیشتر دارند؛

پ) شناسایی علل و عوامل اطاله دادرسی در پرونده های مذکور و پیش بینی راهکار مناسب در جهت مرتفع نمودن آنها؛

ت) صدور ابلاغ مأموریت برای قضات ستادی یا قضات شاغل در شعبی که پرونده معوق نداشته یا پرونده معوق کمتری دارند، جهت همکاری و انجام وظیفه در شعبی که از تراکم بیشتری برخوردار است؛

ج) ایجاد زمینه جهت رسیدگی های قضایی در خارج از وقت اداری و روزهای تعطیل با پیش بینی مشوق های لازم و پرداخت بهره وری واضافه کاری.

۲ـ دادستانها برای بررسی موانع رسیدگی پرونده های مانده در برخی شعب دادسرا اقدامات لازم ازقبیل اعزام معاونین به شعب تحقیق و مراجع انتظامی و امنیتی و تشکیل جلسه با کارشناسان را انجام و تمامی پرونده های مشمول این دستورالعمل را بررسی نموده و در جهت تسریع در رسیدگی راهکار لازم اتخاذ و نظارت قانونی اعمال تا نسبت به تعیین تکلیف پرونده ها اقدام شود.

۳ـ رؤسای واحدهای قضائی نیز موظفند در مورد پرونده های مطروحه در محاکم به شرح بند ۲ در حدود وظایف اقدام نمایند.

۴ـ دادگاه های تجدیدنظر علاوه بر اقدامات مندرج در بندهای قبل باید از ظرفیت های قانونی اذن اخیر مقام معظم رهبری مدظله العالی استفاده نموده و در جهت تسریع در رسیدگی به این پرونده ها اقدام لازم بعمل آورند.

۵ ـ تدابیر و اقدامات مقامات قضائی استانی و شهرستانی باید به گونه ای باشد که تا پایان سال ۱۳۹۸ پرونده های تشکیل شده قبل از ۱۳۹۸/۷/۱ تعیین تکلیف شود و در هر مورد که به جهت علل و معاذیر قانونی امکان تعیین تکلیف در بازه زمانی مذکور مقدور نباشد، برای هر پرونده نسبت به تکمیل فرم شماره یک پیوستی اقدام و نسخه ای از آن ضمیمه پشت جلد پرونده گشته و نسخه ی دوم نزد رئیس کل دادگستری استان ارسال شود.

۶ ـ در پایان سال، رؤسای کل دادگستری باید گزارش عملکرد این دستورالعمل را برابر فرم های شماره ۲و ۳ ،به حوزه معاونت راهبردی قوه ارسال نمایند.

۷ـ دادستانها و روسای کل دادگستری استانها حسب مورد نسبت به موارد زیر اقدام لازم را انجام می دهند:

الف) نظارت مستمر بر عملکرد شعب دادگاه ها و دادسراها و کنترل گزارشهای آماری به منظور جلوگیری از افزایش حجم موجودی شعبه و پرونده های معوقه

ب) تعامل مستمر با ضابطان و دستگاههای مربوط، مانند کانون کارشناسان رسمی و ادارات ثبت اسناد به منظور اجرای به موقع دستورات قضایی و پاسخگویی سریع به استعلامات؛

پ) نظارت بر عملکرد شرکت های بیمه و تعامل با آنان به منظور افزایش دقت و سرعت در پرداخت دیه؛

ت) نظارت بر شعب اجرای نیابت و تعامل با مراجع قضایی مجری نیابت، به ویژه مراجع قضایی حوزه قضایی استان مربوط به منظور تسریع در اجرای نیابت ها؛

ث) گزارش گیری از پرونده های معوقه و دریافت اطلاعات لازم برابر ضوابط و فرمهای این دستورالعمل و تحلیل آن.

۸ ـ معاونت راهبردی مکلف است علاوه بر پرداخت بهره وری برابر دستورالعمل مربوط برای پرونده های معوقه مذکور براساس گزارش عملکرد استانی بهره وری جداگانه ای اختصاص داده و مبالغ مذکور در سه ماهه پایان سال با عنایت به نظر دادستانها و رؤسای واحدهای قضائی و تایید رئیس کل دادگستری، براساس آمار عملکرد قضات و کارکنان پرداخت گردد. ضمنًا، از همین محل از شعبی که با عملکرد مناسب در طول سال فاقد پرونده معوقه بوده نیز تقدیر بعمل آید.

۹ـ دیوان عالی کشور و دادستان کل کشور ضمن نظارت مستمر بر رسیدگی عادلانه توأم با دقت و سرعت دادگاهها و دادسراها،اجرای این دستورالعمل را پیگیری و موارد لازم را به حوزه معاون اول قوه قضاییه اعلام نمایند.

نتیجه اجرای این دستورالعمل در پایان هر هفته از سوی معاون اول قوه قضاییه به حوزه ریاست اعلام خواهدشد.

رئیس قوه قضائیه ـ سیدابراهیم رئیسی

فرم شماره ١ـ گزارش پرونده

گزارش پرونده های معوقه (کيفری / حقوقی)

الف ) مشخصات کلی:

کلاسه………………. شعبه …………………… تاريخ تشکيل ……………….. اتهام / خواسته / ………………………

ب) علت تعويق در اتخاذ تصميم نهايی:

نام و نام خانوادگی و امضاء مدير دفتر شعبه
تاريخ

پ) راهکار:

نام و نام خانوادگی و امضاء قاضی متصدی شعبه
تاريخ

فرم شماره٢ـ گزارش توصيفی، تحليلي حوزه ی قضايی

گزارش پرونده های معوقه

رديف موضوع (حقوقي / کيفري) علت معوقه ماندن راهکار

نام ونام خانوادگی وامضاءرئيس حوزه ی قضايی
تاريخ

فرم شماره٣ـ گزارش آماري حوزه ی قضايی

گزارش پرونده های معوقه

استان ……………………………… حوزه ی قضايی …………………………………. تاريخ تنظيم گزارش …………………………….

 

رديف نام شعبه مانده
سال قبل
وارده
سال جاری
مختومه
تاکنون
ميانگين
وارده در
ماه
ميانگين
مختومه
درماه
معوقه به تفکيک سال
سال جاری و ما قبل دوو سه سال ماقبل سال جاری چهارسال و بيشتر ماقبل
سال جاری

نام ونام خانوادگی وامضاءرئيس حوزه ی قضايی
تاريخ

افزودن یک دیدگاه