وکیل آنلاین

بازار صادراتی پسته ایران با کاهش ۷۰ درصدی تولید، کوچک شد

پسته

بازار صادراتی پسته ایران با کاهش 70 درصدی تولید، کوچک شد

صادرکننده عمده پسته گفت: سرمازدگی و گرمازدگی ابتدای امسال، تولید پسته را به میزان 150 هزارتن معادل 70 درصد نسبت به سال گذشته کاهش داد که همین امر علاوه بر از دست رفتن بازارهای صادراتی، سبب افزایش قیمت نامتعارف این محصول در بازار داخلی شده است.

«اسدالله عسگراولادی» روز سه شنبه افزود: برآوردها نشان می دهد که امسال بین 50 تا 60 هزارتن تولید پسته داشته باشیم؛ این میزان معادل 30 درصد تولید سال گذشته است که علاوه بر تامین نیاز داخلی باید بخشی از آن صادر شود.

وی اظهار داشت: سال گذشته میلادی (2017) در مجموع 220 هزارتن پسته در کشور تولید شد که از این میزان 148 هزار تن پسته به ارزش یک میلیارد و 100 میلیون دلار صادر شد؛ 30 هزارتن به مصرف داخلی رسیده و 40 هزار تن در انبارها باقی مانده است.

وی تصریح کرد: میزان موجودی پسته کشور امسال با احتساب 40 هزارتن پسته باقی مانده سال گذشته، به 100 هزارتن می رسد.

به گفته این فعال تجاری، اگر سال آینده بارندگی مناسب نداشته باشیم تا مشکل خشکسالی های متناوب باغات و درختان پسته استان کرمان برطرف شود، در سال 2019 میلادی هم تولید پسته کشور کمتر از 100 هزارتن خواهد بود که این امر سبب خارج شدن ایران از بازار صادراتی پسته جهان می شود.

به گفته عسگر اولادی، در صورت تامین نیاز آبی باغات پسته، می توانیم تولیدی بیش از 200 هزارتن پسته داشته باشیم.

** 50 درصد بازار صادراتی پسته ایران از دست رفت

این فعال تجاری گفت: پیش از این ایران یکی از بزرگترین صادرکنندگان پسته در جهان بود که امسال با کاهش 70 درصدی تولید این محصول، نزدیک 50 درصد بازارهای صادراتی خود را از دست داده است.

به گفته وی، آمریکا با تولید 400 هزارتن پسته امسال توانسته است بازار صادراتی ایران را تصاحب کند.

عسگر اولادی افزود: از ابتدای سال تاکنون حدود 50 هزارتن محصول پسته ریز، درست و دهن بست به ارزش 400 میلیون دلار به بازارهای صادراتی عرضه شده که قیمت هر تن پسته بین 8 تا 10 هزار دلار برحسب کیفیت معامله شده است.

** صادرکنندگان پسته با سامانه ارزی نیما مشکل دارند

صادرکننده عمده پسته کشور، ابلاغ بخشنامه های ضد و نقیض بانک مرکزی آن هم به فاصله هر 10 روز یکبار را از مشکلات اساسی صادرکنندگان پسته برشمرد و گفت: اکنون صادرکنندگان باید پول خود را از طریق سامانه ارزی نیما به کشور وارد کنند که این امر امکان پذیر نیست و مشکلات عمده ای را برای صادرکنندگان ایجاد کرده است.

عسگر اولادی تصریح کرد: اکنون صادرات محصولات ایران به کشورهای متقاضی کاهش یافته و اگر بخشنامه های ضد و نقیض بانک مرکزی اصلاح نشود، همین صادرات کم نیز متوقف خواهد شد.

وی اضافه کرد: خارجی ها، پول را به سامانه نیما و بانک های ایرانی نمی دهند و اگر بدانند که می خواهیم با بانک ایرانی فعالیت داشته باشیم، حساب های تجار را مسدود می کنند و به همین دلیل صادرکنندگان اعلام می کنند که پولشان را به کشورهایی چون امارات و چین می برند و درهم و یوان به ایران انتقال می دهند.

عسگر اولادی سامانه نیما را سدی در برابر صادرات توصیف کرد و افزود: تصمیم گیری های یک طرفه دولت فایده ای ندارد بلکه باید با اعضای شورای عالی صادرات در بخش های مختلف نشست برگزار کرده و مشکلات را حل کند.

این صادرکننده نمونه خواستار آن شد که بانک مرکزی با برگزاری نشست هایی با بخش خصوصی مشکل سامانه نیما را برای صادرکنندگان حل و فصل کند.

** فروشگاه های صاحب نام خشکبار گران فروشی می کنند

عسگر اولادی تصریح کرد: قیمت منطقی پسته درجه یک در بازار داخلی بین 90 تا 100 هزار تومان است اما برخی فروشگاه های صاحب نام سطح شهر این محصول را با قیمتی هایی بین 130 تا 160 هزارتومان نیز عرضه می کنند که این اقدام سودجوانه و مصداق گران فروشی است.

وی افزود: با توجه به شرایط اقتصادی کشور، دولت باید با متخلفان و گران فروشان برخورد کند.

در سالهای اخیر به دلیل بحران آب در استان کرمان و خشکیدگی باغات پسته بحث، انتقال کشت پسته از کرمان به سایر استان ها همچون یزد، خراسان جنوبی، سمنان، دامغان، قزوین و ساوه مطرح و اجرایی شد و اکنون پسته در بیش از 19 استان کشور تولید می شود که استان کرمان بیشترین قدمت و حجم را در تولید این محصول دارد.

سطح زیرکشت باغات پسته کشور 380 هزار هکتار است که بخشی از آنها غیرفعال و بخشی شامل باغ های جدید الاحداث در استان های دیگر کشور می شود.

برخی کارشناسان بر این باورند که در اثر خشکسالی ها طی 10 سال گذشته 50 هزار هکتار از باغ های استان کرمان از بین رفته و اگر مشکل کم آبی و خشکسالی های پی در پی باغات پسته کرمان و رفسنجان حل نشود، همه این باغات تا 10 سال دیگر خشک می شوند.

در سال 95 نیز 180 هزار تن پسته در کشور تولید و نزدیک 140 هزار تن آن به ارزش 1.2 میلیارد دلار تا اواخر اسفندماه 95 به کشورهای هدف صادر شده بود.

از سال 2012 میلادی تاکنون آمریکا با بیشترین حجم تولید رتبه نخست و ایران رتبه دوم تولید پسته جهان را به خود اختصاص داده اند؛ این در حالی است که در گذشته ایران با صادرات بخش عمده محصولات خود، رتبه نخست را در بازار جهانی پسته در اختیار داشت.

طبق آمارها ایران سالانه 85 درصد و آمریکا نزدیک 50 درصد پسته تولیدی خود را به بازارهای جهانی عرضه می کنند.

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

لینک کانال ایتا

لینک کانال سروش

لینک صفحه اینستاگرام

دانلود اپلیکیشن اندروید دادورزیار

منبع خبر : ایرنا

افزودن یک دیدگاه