آموزش عالی از صندلی خالی تا شهریه های نجومی
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در جدید ترین اظهارات خود در خصوص وضعیت دانشگاه ها می گوید: توسعه مراکز آموزش عالی به صورت هدفمند انجام می شود و نباید مراکز با کمبود دانشجو و صندلی خالی مواجه شوند.
منصور غلامی افزود: توجیه اقتصادی وجود ندارد که موسسهای با 4 الی 5 هیئت علمی و 100 نفر دانشجو و با هزینه دولت به کار خود ادامه دهد. هدفمان در خصوص مراکز آموزش عالی سوق دادن آن ها به مسائل کیفی است. مجوز برای احداث مراکز آموزش عالی متوقف شده است، مگر در شرایط خاص.
به گزارش گروه دانشگاه ، هر چند که اظهارات وزیر علوم بیشتر متوجه کیفی سازی مراکز آموزش عالی و جلوگیری از تعدد آنهاست اما در حال حاضر در هر گوشه از کشور شاهد تأسیس واحدهای مختلف دانشگاهی پولی هستیم که با دریافت هزینه های سنگین از جوانان در رشته و گرایش های متنوع دانشجویان زیادی را جذب می کنند.
درست است که ایجاد و افزایش واحدهای مختلف دانشگاهی ورود جوانان به دانشگاه ها را آسان کرده اما مسئله پرداخت شهریه های نجومی برای دانشجویان و خانواده های آنها و همچنین تکثر قارچ گونه دانشجو برای جامعه به معضل بزرگی تبدیل شده است.
** سنگینی هزینه تحصیل برای دانشجویان
از تاریخ 23 شهریورماه سال 92 تعیین شهریه ها از سوی وزارت علوم به دانشگاه ها تفیض اختیار شد و براین اساس قرار است که تصمیم نهایی درمورد پرداخت هزینه تحصیل توسط هیأت امنای هر دانشگاه گرفته شود.
سنگینی شهریه دانشگاه های مختلف برای دانشجویان بویژه در شرایط نامناسب اقتصادی امروز جامعه، معضلی است که صدای اعتراض جوانان و خانواده هایشان را بلندتر از قبل کرده است.
دانشگاه آزاد اسلامی و انواع دانشگاه های غیرانتفاعی و پیام نور نهادهایی هستند که بالاترین تعداد ظرفیت برای پذیرش دانشجو در مقاطع مختلف تحصیلی در سراسر کشور را دارند اما آنچه در این میان اهمیت دارد شهریه متفاوت این دانشگاه هاست که هرسال افزایش می یابد.
ناگفته نماند دریافت وهمچنین افزایش سالانه شهریه به دانشگاه های دولتی هم راه یافته، دانشجویانی که در پردیس های خودگردان دانشگاه های معتبر و دوره های شبانه نیز تحصیل می کنند، ناگزیر به پرداخت هزینه هستند که البته ظرفیت، میزان شهریه و امکانات این دانشگاه ها در مقایسه با دانشگاه آزاد اسلامی ناچیز است.
اما از آنجایی که هزینه شهریه در رشته ها و مقاطع مختلف متغیر است به سراغ چند تن از دانشجویان رفتیم که هزینه های سنگینی را پرداخت می کنند.
مهدیه احمدی، دانشجوی رشته دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی درباره هزینه تحصیل خود، گفت: از آنجایی که دندانپزشکی رشته ای است که واحدهای عملی بسیاری دارد، هزینه ای که پرداخت می کنم در برخی از ترم ها از 7 میلیون تومان هم بیشتر می شود.
وی ادامه داد: شهریه دانشگاه و همچنین هزینه سنگین رفت و آمد از سوی دیگر من را وادار به انجام کار در یک مغازه کرده که به همین دلیل نمی توانم زمان زیادی را به خواندن درس هایم اختصاص دهم. در واقع دانشگاه بدون نگاه فرهنگی تنها می خواهد با گرفتن شهریه به دانشجومدرک دهد.
دانشجویان رشته های فنی و مهندسی هم دل پری از پرداخت شهریه دانشگاه دارند.
عاطفه میرزایی، دانشجویی مقطع کارشناسی ارشد رشته الکترونیک واحد تهران جنوب دانشگاه آزاد اسلامی با انتقاد از شهریه پرداختی خود گفت: هرترم نزدیک به 4 میلیون و 500 هزار تومان به حساب دانشگاه پول واریز می کنم.
وی ادامه داد: ناچار شدم برای پرداخت شهریه ام در یک شرکت مشغول بکار شوم. نمی دانم دانشگاه این شهریه را به چه اموری اختصاص می دهد اما با اطمینان می گویم که از استادان برجسته و تجهیزات کامل و به روز در دانشگاه استفاده نمی شود.
در ادامه با گلی تاج دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد علوم ارتباطات اجتماعی صحبت کردیم که در پردیس خودگردان دانشگاه علامه طباطبایی مشغول تحصیل است. این دانشجو که ساکن اصفهان است و برای ادامه تحصیل به تهران آمده واز هزینه هنگفت شهریه در دانشگاه انتقاد کرد .
وی گفت : هزینه سکونت و مخارج سنگین زندگی در تهران از یک سو و از سوی دیگر هزینه پرداخت شهریه خانواده ام را با مشکلات بسیاری مواجه کرده اما از آنجایی که با مدرک کارشناسی در سازمان های مختلف نمی توانستم شغل مناسبی پیدا کنم، ناچار به تهران آمدم و با پرداخت ترمی بیش از 4 میلیون تومان ادامه تحصیل می دهم تا شاید بتوانم شغل مناسبی پیدا کنم .
** کسب درآمد بدون در نظرگرفتن بحران های جامعه
همه جوانانی که می خواهند در دانشگاه های غیر دولتی وآزاد تحصیل کنند، نگران افزایش هزینه تحصیل خود هستند چرا که متغیر بودن شهریه ها هر سال دانشجویان و خانواده هایشان را به شدت شوکه می کند.
از سوی دیگر برخی از دانشگاه ها بویژه دانشگاه آزاد اسلامی با دوبرابری ظرفیت پذیرش دانشجو تعداد شهریه پردازان را دو چندان و هزینه زندگی برای خانواده های این دانشجویان را سخت تر از قبل کرده است.
برخی کارشناسان مدعی هستند : دانشگاه آزاد اسلامی با تعدد مراکز دانشگاهی در نقاط مختلف کیفی سازی را رها کرده و هدفی جز تکثیر فارغ التحصیل بیکار ندارد ، انبوه فارغ التحصیلان علاوه بر ایجاد مشکلات اقتصادی، مشکلات اجتماعی بسیاری را نیز برای جامعه بوجود می آورند.
علی انتظاری، جامعه شناس درباره پذیرش دوبرابر ظرفیت در دانشگاه آزاد، می گوید: در کشور ما نظارتی به دانشگاه آزاد اسلامی وجود ندارد، وزارت علوم باید در جهت نیازهای تحصیلات عالی در سطح کشور پایش و سنجش کند تا براین اساس مشخص شود که در هر رشته به چه تعداد دانشجو نیاز داریم.
وی با بیان اینکه دانشگاه آزاد اسلامی بدون در نظر گرفتن نیاز جامعه دانشجو پذیرش می کند، افزود: وقتی پذیرش دانشجو بیش از نیاز جامعه باشد، معضل بیکاری بسیار بحرانی تر از قبل می شود. فردی که دیپلم دارد ممکن است به کارهای ساختمانی یا فنی نیز تن دهد اما هنگامی که جوانان اسم تحصیلکرده را با خود دارند دیگر هر شغلی را به عهده نمی گیرند.
این جامعه شناس ادامه داد: در حال حاضر بسیاری از افراد تحصیلکرده در تاکسی های اینترنتی به عنوان راننده فعال هستند که این افراد نه تنها راننده خوبی نمی شوند بلکه رضایت شغلی و نشاط فردی هم ندارند بنابراین بحران های اجتماعی برای آینده تشدید می شود.
هرچند که معضل شهریه در دانشگاه ها از گذشته وجود داشته و باید مبنای منطقی برای آن تعریف شود اما با توجه به مشکلات اقتصادی که در ماه های اخیر فشارهای بسیاری بر مردم وارد کرده، در صورت روند افزایشی شهریه دانشگاه ها به طور قطع بسیاری از علاقه مندان به تحصیل باز خواهند ماند .
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید