فصل اول – کلیات و تعاریف
مواد ۱ تا ۵۰
ماده ۱ – در این قانون عبارات اختصاری زیر جایگزین عناوین کامل آن میگردد:
الف – “فرماندهی کل” به جای فرماندهی کل نیروهای مسلح.
ب – “ستاد کل” به جای ستاد فرماندهی کل نیروهای مسلح.
ج – “سپاه” به جای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی.
د – “نیروهای مسلح” به جای نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران.
ه – “وزارت” به جای وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح.
و – “ارتش” به جای ارتش جمهوری اسلامی ایران.
ماده ۲ – نیروهای مسلح عبارتند از سپاه، ارتش و نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران.
ماده ۳ – سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به مجموعه ستاد کل سپاه حوزه نمایندگی ولی
فقیه در سپاه، سازمان حفاظت اطلاعات سپاه،نیروهایزمینی، هوایی، دریایی و مقاومت
بسیج و قدس و سازمانهای وابسته به آنها اطلاق میگردد.
فصل دوم – ورود به خدمت
بخش اول – تعاریف
ماده ۴ – استخدام در سپاه عبارت است از گزینش افراد واجد صلاحیت برای انجام خدمت موظف در یکی از مشاغل پیشبینی شده در این قانون.
ماده ۵ – مشاغل سپاه، ستاد کل و وزارت از نظر ماهیت شغل، به سه گروه تقسیم میشوند، شغل نظامی، شغل کارمندی و شغل مشترک.
تبصره ۱ – مشاغل فرماندهی، مدیریتهای سطوح بالای سپاه و سایر مشاغلی که نیاز به دانش و مهارت نظامی داشته یا در ارتباط مستقیم بامأموریتهای نظامی سپاه باشند از مشاغل نظامی محسوب میشوند.
تبصره ۲ – غیر از مشاغل موضوع تبصره ۱ این ماده، مدیریت سایر ردههای سپاه و سایر مشاغلی که با پشتیبانیهای مستقیم و نیز غیر مستقیممأموریتهای نظامی سپاه ارتباط دارند از مشاغل مشترک میباشند.
تبصره ۳ – مشاغل نظامی، کارمندی و مشترک با رعایت مفاد این قانون در جداول سازمان مشخص میشود.
ماده ۶ – پرسنل سپاه کسانی هستند که برابر شرایط و مقررات مندرج در این قانون و یا قانون خدمت وظیفه عمومی به خدمت پذیرفته میشوند وعبارتند از :
الف – کادر ثابت.
ب – وظیفه.
ج – پیمانی.
د – بسیجی.
ماده ۷ – کادر ثابت به پرسنلی اطلاق میگردد که برای انجام خدمت مستمر در سپاه استخدام میشوند و عبارتند از :
الف – پاسداران رسمی (نظامیان).
ب – کارمندان.
ج – محصلین.
ماده ۸ – پاسداران رسمی به پرسنلی اطلاق میگردد که برای جهاد در راه خدا و پاسداری و دفاع مسلحانه از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن ونظام جمهوری اسلامی ایران به استخدام سپاه در آمده و پس از طی دورههای آموزشی لازم به یکی از درجات پیشبینی شده در این قانون نائل و ازلباس و علائم نظامی استفاده مینمایند.
ماده ۹ – کارمندان پرسنلی هستند که بر اساس مدارج تحصیلی و یا مهارت تجربی و تخصصی استخدام شده و بدون استفاده از لباس و علائمنظامی به یکی از رتبههایپیشبینی شده در این قانون نائل میشوند.
ماده ۱۰ – محصلین پرسنلی هستند که به منظور خدمت در کادر ثابت به عنوان پاسدار رسمی یا کارمند استخدام و قبل از انتصاب در یکی از مشاغل مندرج در این قانون در یکی از مراکز آموزشی سپاه یا سایر مؤسسات آموزشی به هزینه سپاه مشغول تحصیل میباشند.
ماده ۱۱ – پرسنل وظیفه کسانی هستند که مطابق قانون خدمت وظیفه عمومی در یکی از دورههای ضرورت، احتیاط یا ذخیره مشغول خدمتمیباشند.
ماده ۱۲ – پرسنل پیمانی به کسانی اطلاق میگردد که خدمت پیمانی را به صورت نظامی یا کارمند برابر مقررات مندرج در این قانون انجام میدهند.
ماده ۱۳ – پرسنل بسیجی به افرادی اطلاق میشود که جهت تحقق ارتش بیست میلیونی تحت پوشش سپاه در میآیند و عبارتند از :
الف – بسیجی عادی. عموم اقشار معتقد به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و اهداف انقلاب اسلامی هستند که پس از گذراندن دوره آموزشعمومی به خدمت ارتش بیست میلیونی در آمده و سازماندهی میشوند.
ب – بسیجی فعال. آن دسته از بسیجیان عادی داوطلب هستند که واجد شرایط لازم بوده و پس از گذراندن دورههای آموزشی، سازماندهی شده وضمن شرکت در برنامههای حفظ انسجام در انجام مأموریتهای محوله با سپاه همکاری میکنند.
ج – بسیجی ویژه (پاسداران افتخاری). پرسنلی هستند که صلاحیتهای یک پاسدار را دارا میباشند و پس از گذراندن آموزشهای مطروحه در اینقانون سازماندهی گردیده و متعهد میگردند تا به هنگام نیاز به طور تمام وقت در اختیار سپاه قرار گیرند.
ماده ۱۴ – سپاه میتواند از پرسنل رسمی وزارتخانهها و مؤسسات وابسته به دولت یا نهادهای انقلابی و نیروهای مسلح با کسب موافقت سازمانمربوطه به تناسب در وظایف مورد نیاز بر طبق آییننامهای که توسط ستاد کل سپاه با همکاری وزارت تهیه و به تصویب هیأت دولت میرسد به صورتمأمور و یا انتقال استفاده نماید.
تبصره – انتقال یا مأمور به خدمت نمودن آن گونه پرسنل در زمان جنگ و بحران، تابع ضوابط خاصی است که توسط ستاد کل سپاه با همکاریوزارت و سازمان امور اداری و استخدامی کشور تهیه و به تصویب فرماندهی کل خواهد رسید.
ماده ۱۵ – افراد خرید خدمت سپاه، ستاد کل و وزارت دفاع به کسانی اطلاق میشود که بر طبق مقررات مربوط خدمت مشخصی را برابر قرار دادتنظیمی انجام میدهند.
بخش دوم – شرایط عمومی استخدام
ماده ۱۶ – شرایط عمومی استخدام کادر ثابت و پیمانی و پرسنل بسیجی ویژه (پاسداران افتخاری) به شرح زیر میباشد:
الف – اعتقاد به مبانی اسلام ناب محمدی (ص)، انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی ایران.
ب – اعتقاد و التزام عملی به ولایت فقیه.
ج – التزام عملی به احکام اسلام و قوانین جمهوری اسلامی و رعایت موازین اخلاق اسلامی.
د – عدم عضویت و هواداری از احزاب و گروهها و سازمانهای سیاسی.
ه – نداشتن سابقه عضویت و یا هواداری از احزاب و گروهها و سازمانهای غیر اسلامی. التقاطی، الحادی و غیر قانونی.
و – عدم اعتیاد به مواد مخدر و محکومیت به محرومیت از خدمات دولتی.
ز – داشتن شرایط تحصیلی و یا تخصصی مورد نیاز.
ح – داشتن سلامت و توانایی جسمی و روانی متناسب با خدمت مورد نیاز.
ط – داشتن حداقل ۱۶ سال سن تمام و حداکثر ۴۰ سال سن.
ی – داشتن حسن شهرت و عدم سوء سابقه.
تبصره ۱ – استخدام پرسنل کادر ثابت، مشروط به داشتن تابعیت جمهوری اسلامی ایران میباشد.
تبصره ۲ – پرسنل پیمانی و بسیجی ویژه از شرط حداکثر سن و محصلین از حداقل سن تعیین شده مستثنی میباشند.
تبصره ۳ – برای مشاغل کارمندی در شرایط مساوی استخدام، ایثارگران انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و خانواده درجه یک آنان در اولویتمیباشند.
تبصره ۴ – استخدام پرسنل مذکور در این ماده منوط به تأیید صلاحیت آنان توسط هیأت مرکزی گزینش است که پس از ارزیابی در طول دورهآموزش اولیه صورت میگیرد و در صورت لزوم هیأت مرکزی گزینش میتواند این اختیار را به هستههای گزینش تفویض نماید.
ماده ۱۷ – هیأت مرکزی گزینش در سپاه مرکب از فرمانده کل سپاه یا جانشین وی، نماینده ولی فقیه در سپاه یا جانشین وی، رئیس ستاد کل سپاه،مسؤول حفاظت اطلاعات سپاه و معاون نیروی انسانی ستاد کل سپاه به عنوان دبیر هیأت و وزیر یا جانشین ویتشکیل میگردد و در چارچوب مفاداین قانون، وظیفه تعیین سیاستهای گزینش پرسنل سپاه و تدوین دستورالعملهای مورد نیاز و نظارت بر کار هستههای گزینش در سپاه را به عهده دارد.
تبصره – هستههای گزینش در ستاد کل سپاه، نیروها و سازمانهای وابسته، توسط هیأت مرکزی گزینش سپاه، برای گزینش پرسنل تشکیل میگردد.
ماده ۱۸ – استخدام پرسنل نظامی برای خدمت در کادر ثابت بر اساس یکی از مقاطع تحصیلی پایان دورههای راهنمایی، دبیرستان، فوق دیپلم،لیسانس، فوق لیسانس ، و دکترا و بالاتر انجام میگیرد.
ماده ۱۹ – کارمندان به دو صورت زیر استخدام میشوند:
الف – بر اساس مدارک تحصیلی در یکی از مقاطع پایان دورههای دبیرستان فوق دیپلم لیسانس فوق لیسانس دکترا و بالاتر
ب – بر اساس تخصص و مهارت عملی با داشتن حداقل مدرک پایان دوره تکمیلی نهضت سوادآموزی و حداکثر پایان دوره دبیرستان.
ماده ۲۰ – سپاه برای مشاغلی که مستلزم بکارگیری زنان باشد آنان را استخدام مینماید تغییر محل خدمت زنان باید حتیالامکان تابع شرایطخدمتی همسران آنان باشد.
ماده ۲۱ – سپاه میتواند به منظور تأمین نیاز سازمانی خود داوطلبانی را که حداقل دارای مدرک تحصیلی پایان دوره ابتدایی میباشند با اخذ تعهد ۵سال خدمت نظامی و یا ۶ سال خدمت کارمندی به صورت پیمانی استخدام نماید. و تمدید مهلت و تجدید قرارداد مجاز نمیباشد.
تبصره ۱ – خدمت پرسنل پیمانی که خدمت دوره ضرورت را انجام ندادهاند به منزله انجام خدمت دوره ضرورت تلقی میگردد و در صورتی کهقبل از خاتمه تعهد به هر علت از خدمت مستعفی یا بر کنار گردند برابر قانون خدمت وظیفه عمومی با آنان رفتار خواهد شد.
تبصره ۲ – سپاه میتواند پرسنلی را که در حال انجام خدمت دوره ضرورت میباشد به صورت پیمانی استخدام نماید.
ماده ۲۲ – سپاه میتواند در صورت نیاز از پرسنل وظیفه در حین دوره خدمت ضرورت و همچنین پرسنل پیمانی در طول مدت قرارداد و پرسنلبسیجی اعم از عادی، فعال یا ویژه که شرایط لازم را دارا هستند برای کادر ثابت استخدام نماید و این قبیل داوطلبان درشرایط مساوی از اولویتبرخوردارند. آموزش، درجه یا رتبه و ترفیعات آنان تابعمقررات مندرج در این قانون خواهد بود.
ماده ۲۳ – سپاه میتواند در صورت نیاز با پرسنل بسیجی ویژه که حداقل ۱۸ سال تمام سن داشته باشند، قراردادی انعقاد نماید که خدمت دورهضرورت خود را پس از گذراندن آموزشهای لازم در طول حداکثر ۱۰ سال هر سال به مدت حداقل یک ماه طی نمایند تا بدینوسیله همواره آمادگی رزمیبرای مأموریتهای مختلف در شرایط ویژه را داشته باشند.
تبصره ۱ – سپاه در مواقع جنگ و اضطرار این نیروها را احضار نموده و چنانچه بیشتر از مدت یک ماه در هر سال خدمت نمایند به همان اندازه ازمدت خدمت و آموزش سالهای بعد کسر خواهد شد.
تبصره ۲ – این دسته از پرسنل پس از گذراندن آموزشهای لازم در بدو خدمت از حقوق اجتماعی افراد منقضی خدمت وظیفه عمومی برایاستخدام و تحصیل و نظیر آن بر برخوردار میباشند، لیکن در صورت قطع یا لغو یا بطلان قرار داد تا انجام کامل خدمت ضرورت، حقوق مزبور از آنهاسلب میشود.
تبصره ۳ – کلیه نهادها و سازمانها و وزارتخانهها و شرکتهای دولتی و کارفرمایان بخش خصوصی اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی موظفند شغلاین دسته از افراد را در طول خدمت سالانه آنها در سپاه حفظ نمایند، افراد مزبور در این مدت از دستگاه مربوطه حقوق و مزایا دریافت نخواهند نمود.
تبصره ۴ – حقوق و مزایای این افراد بعد از آموزشهای لازم بدو خدمت مطابق حقوق و مزایای پرسنل کادر ثابت نظامی هم ردیف خواهد بود.
تبصره ۵ – آییننامه اجرایی این افراد ماده توسط وزارت و ستاد کل سپاه پس از کسب نظر از سازمان امور اداری و استخدامی کشور تهیه و بهتصویب هیأت وزیران میرسد.
ماده ۲۴ – خرید خدمت اشخاص بنا به ضرورت و برای مدت محدود با تشخیص نیروها و سازمانهای استخدامکننده به موجب آییننامه موضوعماده ۳۷ قانون ارتش میباشد و اصلاحات مورد نیاز آن توسط ستاد کل سپاه با هماهنگی وزارت تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.
ماده ۲۵ – استخدام اعضای هیأت علمی مؤسسات آموزش عالی سپاه و پرداخت حقالتدریس به اساتید و مربیان مقاطع دانشگاهی بر اساسمقررات استخدامی هیأت علمی دانشگاهها خواهد بود.
تبصره – استخدام مربی و پرداخت حقالتدریس برای آموزشهای پائینتر از سطوح دانشگاهی تابع آییننامه موضوع ماده ۳۸ قانون ارتش خواهدبود. اصلاحات مورد نیاز توسط ستاد کل سپاه با هماهنگی وزارت دفاع تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.
ماده ۲۶ – استخدام افراد در سپاه ، بدون نیاز سازمانی و همچنین استخدام و یا تغییر وضع پرسنل جز به یکی از صور مذکور در این قانون مطلقاًممنوع است.
بخش سوم – سازمان و طبقه بندی مشاغل
ماده ۲۷ – تعداد و ترکیب نیروی انسانی سپاه و همچنین نسبت درجات و رتبههای آنان بر مبنای خط مشی، استراتژی و تهدیدات، برابر جداولسازمان و تجهیزات مصوب و بهنسبتی که به وسیله ستاد کل سپاه تعیین و به تصویب فرماندهی کل خواهد رسید مشخصمیگردد.
تبصره ۱ – جداول سازمان نیروی انسانی سپاه و ستاد کل شامل محلهای سازمانی و ضرورتنظامی یا کارمندی یا مشترک بودن شغل و درجات ورتبههای متناسب برای هر محلسازمانی حسب مورد توسط ستاد کل سپاه و ستاد کل تهیه و به تصویب فرماندهی کل خواهدرسید.
تبصره ۲ – به منظور جلوگیری از تورم پرسنل کادر ثابت در سپاه و سازمانهای وابسته در جداول سازمانی مشاغل باید به نحوی پیشبینی گردد کهحتیالامکان از پرسنل وظیفه پیمانی و بسیجی استفاده شود.
ماده ۲۸ – رشته عبارت است از مجموعه رشتههای شغلی که از نظر تخصص یا نوع آموزش وابستگی و ارتباط نزدیک داشته باشند.
ماده ۲۹ – مشاغل سپاه به تناسب احتیاج نیروها و سازمانها از رستههای مختلف تشکیل میشود. انواع رشته و علائم رشتهای و همچنین علائمدرجات و شکل لباس پرسنل نظامی به موجب دستورالعملهایی خواهد بود که توسط ستاد کل سپاه تهیه و به تصویب فرماندهیکل خواهد رسید.
ماده ۳۰ – بکارگیری پرسنل در مشاغل غیر مرتبط با رسته آنان ممنوع بوده و سپاه موظف است به منظور ایجاد انعطاف در اجرای مأموریتهای محولهبه غیر از رسته اصلی ، رشته رزمی یا پشتیبانی رزمی دیگری برای کلیه پرسنل پیش بینی نماید.
تبصره – تغییر رسته پرسنل ممنوع میباشد و در موارد لزوم برابر دستورالعملی استکه توسط ستاد کل سپاه تهیه و به تصویب فرماندهی کلخواهد رسید.
ماده ۳۱ – ستاد کل سپاه موظف است حداکثر ظرف مدت یک سال در چارچوب این قانون کلیه مشاغل سپاه را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرارداده و شرح وظایف و شرایط احراز هر شغل را تعیین و پس از تأیید فرماندهی کل سپاه در انتصابات و ترفیعات ملاک عمل قرار دهد.
ماده ۳۲ – ستاد کل سپاه موظف است مشاغل مختص کارمندان موضوع بند(ب) ماده ۱۹ این قانون را از نظر پیچیدگی و تخصص به سه گروه (۱) ،(۲)، و (۳) و میزان مهارت در انجام مشاغل هر یک از سه گروه را به سه رده (۱) و (۲) و (۳) طبقه بندی نماید. کمیسیون ارزیابی مهارت در بدواستخدام تخصص و مهارت این قبیل کارمندان را مورد ارزیابی قرار داده و گروه و رده آنان را تعیین مینماید.
ماده ۳۳ – ستاد کل سپاه میتواند بنا به دستور فرماندهی کل سپاه برای انجام وظایف پیشبینی نشده پستهای موقت را ایجاد نموده و حداکثر ظرفمدت یک سال تکلیف آنان را از لحاظ حذف شغل و یا درج آن در جداول سازمان معین نماید.
فصل سوم – آموزش و ترفیعات
بخش اول – آموزش
ماده ۳۴ – دورههای آموزشی پرسنل کادر ثابت و بسیجی ویژه به شرح زیر میباشد:
الف – دوره عمومی پاسداری.
ب – دوره تخصصی اولیه.
ج – دوره تخصصی تکمیلی.
د – دوره سرپرستی.
ه – دورههای علمی و تخصصی.
و – دورههای علوم پایه نظامی.
ز – دوره مقدماتی رستهای.
ح – دوره عالی رستهای.
ط – دوره فرماندهی و ستاد.
ی – دوره عالی جنگ.
ک – دوره علوم استراتژیک.
تبصره – نیروها و سازمانهای وابسته به سپاه میتوانند در صورت لزوم با هماهنگی ستاد کل سپاه علاوه بر آموزشهای فوق دورههای عرضیآموزشی تخصصی را برای پرسنل تشکیل دهند.
ماده ۳۵ – مراکز آموزشی سپاه به شرح زیر میباشد:
الف – دبیرستانها و هنرستانهای سپاه.
ب – آموزشگاه نظامی.
ج – دانشکدههای علوم و فنون نیروها.
د – دانشکده فرماندهی و ستاد.
ه – دانشکده علوم استراتژیک.
و – دانشگاه امام حسین (ع) شامل دانشکده علوم پایه نظامی و دانشکدههای علمی و
تخصصی.
تبصره ۱ – دانشکده علوم و فنون نیروها از لحاظ علمی به دانشگاه امام حسین (ع) وابسته بوده و توسط نیروها اداره میشود.
تبصره ۲ – دانشکده عقیدتی – سیاسی و سایر مراکز آموزش رستهای عقیدتی – سیاسی سپاه زیر نظر جزوه نمایندگی ولی فقیه در سپاه ادارهمیشود.
ماده ۳۶ – سپاه میتواند برای تأمین و تربیت پرسنل کادر ثابت بومی مورد نیاز دراستانهای مرزی با هماهنگی وزارت آموزش و پرورش، دبیرستان وهنرستان تشکیل دهد.
تبصره – مراکز فوق به تشخیص ستاد کل سپاه ، در نیروها به تناسب نیاز آنها تشکیل میگردد. اساسنامه این نوع مراکز به تصویب وزارت آموزش و پرورش خواهد رسید.
ماده ۳۷ – دوره آموزش عمومی پاسداری. دوره آموزش عمومی پاسداری برای پرسنل کادر ثابت نظامی که با مدرک تحصیلی پایاندوره راهنمایی استخدام میشوند حداقل به مدت شش ماه درآموزشگاه نظامی و برای
پرسنلی که با مدارک تحصیلی فوق دیپلم و بالاتر استخدام میشوند حداقل به مدت سه ماه در دانشگاه امام حسین (ع) تشکیلمیشود. این دوره برای پرسنلی که با مدرک دیپلم استخدام میشوند در طول دورههای علوم پایه یا دانشکده علوم و فنون نیروها برگزار میشود.
ماده ۳۸ – دوره آموزش تخصصی اولیه. این دوره برای پرسنل کادر ثابت نظامی که با مدرک تحصیلی پایان دوره راهنمایی استخدام میگردند، بلافاصله بعد از طی دوره آموزش عمومی حداقلبه مدت شش ماه در
آموزشگاههای نظامی برگزار میشود. برنامهها و مواد آموزشی این دوره باید طوری تنظیم گردد که فارغالتحصیلان آن بتوانند ازعهده مشاغل درجات رزمآوردومی و رزم آور یکمی برآیند.
تبصره – نیروها میتوانند متناسب با نیاز خود، نسبت به تشکیل آموزشگاههای نظامی جهت برگزاری دورههای آموزش عمومی پاسداری وتخصصی اولیه در یگانها و مناطق مختلف اقدام نمایند.
ماده ۳۹ – دوره آموزش تخصصی تکمیلی. دورههای تخصصی تکمیلی برای تکمیل تخصص پرسنل کادر ثابت نظامی با داشتن درجه رزمآوریکمی به مدت حداقل ۶ ماه در دانشکدههای علوم وفنون نیروها تشکیل میگردد و نیروها موظف هستند نسبت به تشکیل این دورهها طوری اقدام نمایند که کلیه پرسنل با داشتن درجه رزمآوریکمیبتوانند به موقع این دوره را طی نمایند. برنامهها و مواد آموزشی این دوره باید طوری تنظیم گردد که فارغالتحصیلان آن بتوانند از عهده مشاغل درجاترزمداردومی و رزمداریکمی بر آیند. نیل به درجه رزمداردومی منوط به موفقیت در طی این دوره میباشد.
ماده ۴۰ – دوره آموزش سرپرستی. این دوره برای پرسنل موضوع تبصره یک ماده ۷۷ این قانون در درجه رزمداریکمی به مدت حداقل ۶ ماه بر حسب نیاز در دانشکدههای علوم و فنوننیروها تشکیل میشود. برنامهها و مواد آموزشی این دوره باید طوری تنظیم میشود که فارغالتحصیلان آن بتوانند از عهده مشاغل درجات ستوانسومی تا ستوانیکمی برآیند. نیل این پرسنل به درجه ستوانسومی منوط به موفقیت در طی این دوره میباشد.
تبصره – سپاه میتواند دورههای آموزش تخصصی تکمیلی و سرپرستی را به صورت متوالی در یک مرحله اجراء نماید و همچنین میتواند بخشیاز این دورهها را به صورت آموزش حین خدمت انجام دهد.
ماده ۴۱ – دورههای آموزش علوم پایه نظامی. سپاه برای تأمین و تربیت پرسنل کادر ثابت نظامی که با مدرک دیپلم استخدام میشوند، اقدام به تشکیل دانشکده علوم پایه نظامی در دانشگاه امامحسین (ع)
مینماید. حداقل مدت آموزش این دانشکده ۷ ترم تحصیلی در دو دوره به شرح زیر میباشد:
دوره اول – این دوره حداقل شامل ۴ ترم تحصیلی میباشد و برای آموزش به کسانی که با مدرک تحصیلی پایان دوره دبیرستان از طریق مسابقه ورودیپذیرفته میشوند، تشکیل میگردد.
دوره دوم – این دوره حداقل شامل سه ترم تحصیلی میباشد و برای کسانی که با انجامارزیابی و مسابقه ورودی از بین داوطلبان فارغالتحصیل دورهاول پذیرفته شدهاندتشکیل میگردد.
تبصره ۱ – پرسنلی که با مدرک پائینتر از دیپلم استخدام شده و موفق به اخذ مدرک دیپلم شدهاند حداکثر با ۲۵ سال سن میتوانند در آزمونورودی دوره اول دانشکده علوم پایه نظامی شرکت نمایند و در شرایط مساوی حق تقدم با پرسنل شاغل است.
تبصره ۲ – در صورت ضرورت و فوریت، سپاه میتواند از دارندگان مدارک فوق دیپلم مورد نیاز با داشتن حداکثر ۲۵ سال سن ، برای شرکت درآزمون ورودی دوره دوم آموزش علوم پایه نظامی ثبت نام نماید.
تبصره ۳ – مواد و برنامههای آموزشی این دانشکده باید طوری تنظیم گردد که با گذراندن دورههای آموزش بعدی ، فارغالتحصیلان دوره اول ازعهده مشاغل درجات ستوانسومی تا سرهنگی برآمده و فارغالتحصیلان دوره دوم آمادگی انجام وظیفه در مشاغل درجات ستواندومی و بالاتر راداشته باشند.
تبصره ۴ – ستاد کل سپاه میتواند در رستههایی که ضروری میداند دورههای دوم علوم پایه نظامی، مقدماتی رستهای و عالی رستهای را به صورتپیوسته و با حداقل پنج ترم تحصیلی اجراء نماید.
تبصره ۵ – سپاه میتواند بنا به ضرورت دوره دوم علوم پایه نظامی را در دانشکده علوم و فنون نیروها اجراء نماید.
ماده ۴۲ – دوره علمی و تخصصی. سپاه به منظور تأمین و تربیت کادر ثابت فنی و تخصصی مورد نیاز در رستههای مشترک و رشتههای دانشگاهی که امکان تأمین آن از دانشگاههای کشورنمیباشد، اقدام به
تشکیل دانشکدههای علمی تخصصی با همکاری وزارتین فرهنگ و آموزش عالی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در دانشگاهامام حسین (ع) مینماید.
ماده ۴۳ – دوره آموزش مقدماتی رشتهای. دورههای مقدماتی رستهای بر حسب نیاز به منظور آموزش مقدماتی برای رستههای مورد احتیاج به فارغالتحصیلان دانشکدههای علوم پایه نظامی وقبل از شروع به خدمت آنها حداقل به مدت شش ماه در دانشکده علوم و فنون نیروها تشکیل میگردد.
تبصره – فارغالتحصیلان دوره اول علوم پایه که موفق به ورود به دوره نشوند پس از گذراندن دوره مقدماتی رستهای با داشتن حداکثر ۲۷ سال سنمیتوانند در آزمون دوره دوم علوم پایه نظامی شرکت نمایند.
ماده ۴۴ – دوره آموزش عالی رستهای.دورههای عالی رستهای در درجات ستوانیکمی و سروانی به مدت حداقل ۶ ماه برایتمامی پرسنل فارغالتحصیل دورههای مقدماتی رستهای وپرسنلی که در سطح
فارغالتحصیلان این دوره شناخته میشوند و از آموزش قبلی آنها حداقل ۴ سال گذشتهباشد متناسب با رستههای آنان حسب مورددر دانشکدههای علوم و فنون نیروها یادانشکدههای علمی تخصصی دانشگاه امام حسین (ع) تشکیل میگردد. نیل به درجه سرگردیاین قبیل پرسنلمنوط به طی این دوره میباشد.
ماده ۴۵ – نیروها میتوانند برای دورههای خاص از قبیل خلبانی و ناوبری، دورههای اول و دوم علوم پایه نظامی را در دانشکدههای علوم و فنوننیروها به صورت پیوسته و با حداقل هفت ترم تحصیلی اجرا نمایند.
تبصره – در مواردی که برنامهها و محتوای آموزشی این دورهها با رعایت مفاد و مجموع حداقل مدت دورههای مقدماتی و عالی رستهایبرنامهریزی و اجرا شده باشد، فارغالتحصیلان مذکور دوره مقدماتی و عالی رستهای گذرانده شناخته میشوند.
ماده ۴۶ – دارندگان مدارک فوق دیپلم و بالاتر، در رشتههای تحصیلی که در برگیرنده محتوای آموزشی دورههای مقدماتی و عالی رستهای هر یک ازرستههای غیر رزمی باشند، در صورت گذراندن آموزشهای مورد نیاز حسب مورد آموزش مقدماتی یا عالی رستهای دیده شناخته میشوند.
ماده ۴۷ – دوره آموزش فرماندهی و ستاد. دوره آموزش فرماندهی و ستاد ، برای آموزش به فارغالتحصیلان دورههای دوم دانشکدههای علوم و فنون نیروها نیروها یا علوم پایه نظامی که دورهعالی رشتهای را طی نمودهاند و یا در سطح فارغالتحصیلان این دوره شناخته شدهاند و همچنین دارندگان مدارک لیسانس و بالاتر مورد نیاز که حداقل ۳سال از آموزش قبلی آنها گذشته باشد، در درجات سرگردی و سرهنگدومی در دانشکده فرماندهی و ستاد تشکیل میشود و مدت دوره آن حداقل ۹ ماه خواهد بود.
تبصره – مواد و برنامههای آموزشی دانشکده فرماندهی و ستاد میباید طوری تنظیم شود که فارغالتحصیلان آن توانایی طراحی، فرماندهی ومدیریت ردههای بالای سپاه و سایر نیروهای مسلح را داشته باشند. فارغالتحصیلان دانشکده فرماندهی و ستاد از یک سال ارشدیت برخوردار میگردند.
ماده ۴۸ – دوره آموزش عالی جنگ. این دوره برای فارغالتحصیلان دوره آموزش فرماندهی و ستاد که حداقل دو سال از آموزش قبلی آنها گذشته باشد، در درجات سرهنگی و سرتیپدومیدر دانشکده فرماندهی وستاد سپاه تشکیل میشود. حداقل مدت این دوره ۹ ماه بوده و فارغالتحصیلان آن از یکسال ارشدیت برخوردار خواهند بودمواد و برنامههای آموزشی این دوره باید طوریتنظیم شود که فارغالتحصیلان آن آشنایی کافی با طرحهای دفاعی کشور را داشته باشند و نیل به درجهسپهبدی و ارتشبدی مشروط به گذراندن این دوره خواهد بود.
ماده ۴۹ – دوره آموزش علوم استراتژیک. این دوره برای آموزش ، مطالعه و تحقیق در زمینه سیاست کلی نظامی- سیاسی و خط مشیکشور در امور دفاعی به مدت یک سال خواهد بود.فارغالتحصیلان دورههای دانشکده فرماندهی و ستاد و دارندگان مدارک تحصیلی فوق لیسانس و دکترای مورد نیاز سپاه با داشتن حداقل درجه سرهنگیو کارمندانی که دارای مدرک تحصیلی فوق لیسانس و بالاتر میباشند، همچنین مقامات مملکتی که نظامی نبوده ولی به نحوی از انحاء در مسائلدفاعی مسئولیتهایی دارند و فرماندهان و مدیران رده بالای نیروهای مسلح ملل مسلمان و مستضعف غیر معارض با اسلام با معرفی فرماندهی کل سپاهو تصویب فرماندهی کل میتوانند این دوره را طی نمایند. این دوره در دانشکده علوم استراتژیک ستاد کل سپاه برگزار میگردد.
تبصره – ستاد کل موظف است پس از کسب آمادگی لازم و تصویب فرماندهی کل، دانشکده علوم استراتژیک سپاه و دانشگاه علوم استراتژیک ارتش را در هم ادغام و دورههای آموزش علوم استراتژیک را تحت نظر آن ستاد برگزار نماید.
ماده ۵۰ – کلیه کارمندان اعم از کادر ثابت و پیمانی در بدو خدمت باید یک دوره آموزش مقدماتی نظامی و آشنایی با قوانین و مقررات آییننامهها ووضعیت خدمتی خویش در سپاه را طی نمایند. مدت این دوره برای پرسنلی که دوره خدمت ضرورت را طی نمودهاند حداقل یک ماه میباشد. و برایکسانی که دوره ضرورت را طی ننمودهاند حداقل سه ماه خواهد بود.
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید :
دالنود اپلیکیشن دادورزیار :